Sophie & Daan Zijn Populairste Namen In Lente 2006

De Sociale Verzekeringsbank, die voor ieder kind zo’n 180 tot 387 euro per kwartaal overmaakt naar de rekening van dankbare ouders, heeft ook voor het afgelopen kwartaal de populairste voornamen voor pasgeborenen gepubliceerd.

Net als altijd zijn er maar weinig verrassingen. In de afgelopen 25 jaar tijd hebben er slechts 50 verschillende jongensnamen en 59 verschillende meisjesnamen in de top 20 gestaan.

2006_kw02_nederlandse_top20_namen

De jongens in 2006

Sem, Daan en Thomas bezetten de afgelopen jaren steeds de plaatsen 1 tot en met 3, in wisselende volgorde. Milan, Sven en Finn worden snel populairder.

Niels stond 1984 in de toplijsten, maar zal er na dit jaar waarschijnlijk uitvallen.

De meisjes van 2006

Bij de meisjes draait het sinds 2003 om Sanne en Emma. Sinds datzelfde jaar is Sophie in opkomst, een naam die een goede kans maakt om dit jaar voor het eerst op de eerste plaats te belanden.

Lotte, Isa en Maud raken na een verblijf van enige jaren in de top 20 nogal uit de gratie.

Klassiekers en modenamen

Relatief nieuwe namen zijn Finn, Milan, Sem en Sven voor jongens. Lieke, Marit, Maud, Roos en Sophie zijn de nieuwkomers bij de meisjes. Deze namen staan allemaal minder dan vijf jaar in de top 20.

Entreejaar_nederlandse_top20_namen_1

Niels, Thomas en Tim zijn blijkbaar nog steeds niet over hun houdbaarheidsdatum heen. Deze namen stonden de afgelopen decennia bijna zonder onderbreking in te toplijsten. Jan stond daar al minstens een eeuw voordien.

Bij de meisjes is de situatie onverwacht nog saaier. Anna staat al minstens 100 jaar in de top 20. Gezapige varianten Anne en Sanne staan er al sinds het begin jaren ’80.

Kim en Laura doen het al bijna even lang erg goed, maar zijn inmiddels uit de toplijsten verdwenen.

Ben blij dat Emma weer dalende is, na haar entree in 1998 op plaats 14 (ik was toen 24…). Ben al dat grut met "mijn" naam erg zat aan het raken 🙂

5 antwoorden op “Sophie & Daan Zijn Populairste Namen In Lente 2006”

 1. Leuk om deze ontwikkelingen te volgen! Er zitten in deze lijst wel leuke namen bij, maar het is allemaal kort-korter-kortst. Ik houd toch van iets langere namen. En bovendien zou ik niet gauw een naam geven die zó populair is.

 2. Persoonlijk ben ik niet echt blij met de plotselinge populariteit van Sophie, die naam vind ik trouwens zelf erg mooi, maar ik denk niet dat ik mijn kind nog zo zal noemen als de naam op nummmer 1 staat.

 3. Ik heb wel een idee waarom Sophie opeens zo populair is: De hoofdpersoon in ‘De Da Vinci Code” een razendpopulair boek dat nu ook verfilmd is, heet Sophie.
  Het boek ‘herschrijft’ de Christelijke geschiedenis en beweert dat Jezus nakomelingen had… en Sophie is de laatst overgebleven van al zijn nageslacht. Kortom Sophie is ‘familie’ van God, wie wil z’n kind daar nu niet naar vernoemen???

  Trouwens ik baal van die plotselinge populariteit. Mijn 8 weken oude dochtertje heet ook…. Sophie.

 4. De naam Sophie is niet ineens populair. Los van mijn 26-jarige zusje met die naam (mijn ouders waren er net als met mijn naam vroeg bij), is de ware opmars al sinds het eind van de jaren ’80 gaande.

  In 1986 stond de naam op plaats 119, in 1991 op 55, in 1996 op 35, in 2001 op 22, in 2005 op 12 en in 2006… op plaats 1.

  Maar het blijft een mooie naam!

 5. Zeker, Sophie is een prachtige naam! En Finn is ook leuk…

Reacties zijn gesloten.