Telegraafbaby’s mei 2012

Sinds een paar maanden kunnen verse ouders een fotootje van hun nieuwe baby op de website van De Telegraaf plaatsen.

Dit zijn hun namen (ik heb soms nog even extra gespeurd om ook de tweede en derde namen boven water te krijgen):

meisjes

 1. Alisha Maria
 2. Amina (vernoemd naar oma’s Annie, Hannie en Mien)
 3. Ashley
 4. Ashley Sara Diana
 5. Deeyna Lyn
 6. Defne
 7. Doortje
 8. Eline
 9. Elisa Anaïs Muriel
 10. Ella-Sophie
 11. Emily
 12. Esmay Lysa
 13. Feline
 14. Fiene
 15. Floor
 16. Jasmine
 17. Jayley
 18. Jo
 19. Jolie
 20. Kailyn
 21. Katy
 22. Lenthe
 23. Lily
 24. Liorah
 25. Lisette
 26. Maud
 27. Merel
 28. Mylani
 29. Nina-Fleur
 30. Phileine
 31. Philou
 32. Sanne
 33. Veerle
 34. Yalina Jaira
 35. Zara

Een redelijk doorsnee lijstje met meisjesnamen: Ashley, Ashley, Alisha. Eline, Elisa, Ella-Sophie. Feline, Fiene, Phileine, Philou. Opmerkelijk: een paar degelijke oudgedienden als Doortje, Lisette en Sanne.

Mijn favoriet? Jo! Ik ken twee erg leuke dames (en een oom) die ik Jo noem en dan krijgt zo’n in theorie simpele naam meteen extra glans.

jongens

 1. Aiden Pieter
 2. Beau Strong
 3. Bram
 4. Bruce
 5. Damien
 6. Dani
 7. Déon
 8. Djaziel
 9. Djess Dani
 10. Felix
 11. Florian
 12. Floris
 13. Ilias
 14. Jan Howard
 15. Jan Willem
 16. Jayden
 17. Jesper
 18. Jesse
 19. Joachim
 20. Joshua Abel Finn
 21. Junaison
 22. Liam
 23. Luuk
 24. Mac
 25. Menno
 26. Mick
 27. Milo
 28. Mio
 29. Olivier Valentijn
 30. Priyanshu Kailash Hriday
 31. Ralph
 32. Reno
 33. Roan
 34. Rodion
 35. Sam
 36. Sam
 37. Sam
 38. Sammie Johan-Petrus Arend
 39. Sem
 40. Stijn
 41. Subhan
 42. Sven
 43. Thibeau Pierre
 44. Thijs
 45. Walt
tweeling

 1. Tijn en Mees

Bij de jongensnamen zouden drie keer Sam, een Sem en een Sammie toch de alarmbellen bij zwangere Telegraaflezers moeten doen afgaan. Ja ja, het zijn leuke, stoere, korte etc etc namen. Maar zó uitgekauwd inmiddels.

Ik zou kiezen voor Ilias, Felix, Milo of – een verrassende jongensnaam in dit lijstje: Walt. En jullie?

29 antwoorden op “Telegraafbaby’s mei 2012”

 1. Doortje is leuk, en bij de jongens idd Walt, en Menno.

 2. Bij de meiden zou het Emily worden, ik vind Jo ook leuk, maar die zou ik toch eerder voor een zoon gebruiken. Bij de heren kan er maar een winnaar zijn: Felix! En ik heb een zwak voor Thibeau (en alle andere spellingsvarianten).

 3. Als ik moest kiezen werd het Veerle of Ella-Sophie. En voor een jongen Pieter of Jan Willem

 4. Bij de ietwat ordinaire namen zoals Alisha en Ashley, zitten wel weer leuke, klassieke 2/3 namen. Maria en Diana vind ik super voor een 2/3 naam en Sara leuk voor de 1e naam. Verder leuk:

  Defne
  Eline
  Elisa
  Ella-Sophie
  Emily
  Esmay
  Lysa
  Feline
  Jasmine
  Lenthe
  Liorah
  Lisette
  Nina-Fleur
  Phileine
  Philou
  Veerle

  Pieter
  Bruce
  Déon
  Felix
  Florian
  Floris
  Ilias
  Willem
  Jesper
  Jesse
  Joachim
  Joshua
  Liam
  Menno
  Milo
  Olivier
  Reno
  Roan
  Sam

 5. niet echt veel bijzondere namen; Thibeau Pierre springt er als enige voor mij een beetje uit. Terzijde: wat is dat toch met die naam Phileine? Vergis ik me of is niet naam ooit bedacht door Ronald Giphart en betekent niets anders dan villein/gemeen?

  1. Phileine is niet bedacht, het is een griekse naam met betekeis liefhebben. Het nederlandse woord vilein heeft niks met de naam Phileine te maken eigenlijk, maar het lijkt wel veel opelkaar vandaar dat mensen er van uitgaan denk ik.

  2. Ja, deze naam kwam niet voor totdat Giphart hem in z’n boek gebruikte. Hij is door Giphart bedacht en daarmee is de betekenis van de naam niets meer dan dat wat Giphart ermee bedoeld heeft. Natuurlijk kun je er je eigen betekenis bij zoeken, als je hem daadwerkelijk gaat gebruiken. Maar dan gaat het om een persoonlijke betekenis: wat de naam voor JOU betekent. Dit is in mijn ogen een extra betekenis, naast de betekenis van de naam in het algemeen. Het is bijvoorbeeld wat een vernoeming zo speciaal maakt. De extra waarde die een naam krijgt, door de verwijzing naar een persoon of plaats die veel voor je betekent. Maar om terug te komen op de betekenis van Phileine. Ja, er zit een stuk in dat lijkt op het woord voor liefhebben in het Latijn. Maar ik denk dat het daarbij om toeval gaat.

 6. Emily en Phileine vind ik het leukst! Daarnaast Fiene (al vind ik Fien leuker), Lenthe (en ook hier Lente mooier), Lily en Zara erg leuk!

  Van de jongens vind ik alleen Bram en Ilias mooi. Thijs ook wel, maar niet voor mezelf.

 7. Alleen Walt staat hier hoog op de lijst, de rest is het niet voor mij. Wel leuk om eens een Telegraaf lijstje naast de standaard NRC lijstjes te zien!

 8. Mijn dochter heet Veerle dus die zou ik vanzelfsprekend kiezen. De naam van mijn zoon staat er niet tussen, maar mocht er ooit een derde komen is Felix een goede kanshebber…

 9. Mag ik vragen waarom mensen hun kinderen 3 of meer namen geven? Zonder vaak gelovig te zijn?
  Vernoemingen kan ik wel begrijpen, maar als dat niet het geval is…
  Ik zie er zelf het nut niet van in! Het staat alleen vol/mooi op het geboorte kaartje, verder hoor en zie je er nooit meer iets van terug.
  Dus, waarom?

  1. Als namengek had ik ook graag heeeel veel namen gegeven, gewoon omdat ik ze mooi vind. Wat we uiteindelijk (2x) gedaan hebben was;
   1) mooie, klassieke, hockeynaam die je weinig hoort maar die iedereen kent
   2) vernoeming (1x opa, 1x papa)
   3) Bijbelse naam met betekenis (Jonathan=godsgeschenk en Tobias=god is goed)

   Kortom, wij kozen voor 2e en 3e namen vanwege een meerwaarde. Gewoon, “omdat ik ze zo mooi vond” voelde voor mij toch een beetje als onzin toevoeging.

   Overigens, ik heb zelf drie namen. Ik vind twee namen te standaard en één echt te kaal. Vier vind ik overdreven, onze roepnamen van de jongens zijn al koninklijk genoeg 🙂

  2. Sommige dingen doe je om praktische redenen. Sommige dingen doe je omdat je het mooi vindt. Wat is het nut van versiersels op meubels? Wat is het nut van een blinkende auto, waar je bijna door verblind raakt? Wat is het nut van een enorme kabouter met een raar voorwerp op een plek in Rotterdam? Wat de één mooi vindt, vindt de ander niet altijd mooi. Gelukkig maar, want anders zouden we onze kinderen allemaal dezelfde naam geven.

   Toevallig ben ik ook namengek. En ik kan me niet voorstellen, dat ik m’n kind maar 1 naam zou geven. Zeker als die naam ook nog eens aan de kort, korter, kortst trend van tegenwoordig mee moet doen. Er zijn zóveel geweldig leuke namen. Waarom jezelf beperken tot 1? De roepnaam moet praktisch zijn, daar ben ik het mee eens. Maar voor de rest… Leef je uit! Geef je kind de allermooiste namen in de mooiste combinatie en volgorde, die je kunt bedenken. Verdienen ze dat niet?

   1. Ik snap het best wel! Daar niet van.
    Maar het argument: een echte namengek en het ‘verdienen’, vind ik onzin.
    Ik ben zelf al heel lang ook een echte namengek, en zelf zou ik het dus wel overbodig vinden. Verdienen vind ik een raar woord :p. Een kind verdient liefde, gezondheid, veiligheid en geluk. Geen meerdere namen.
    Bovendien hoor je er verder nooit meer iets van terug.

    1. Ik kan het daarentegen wel begrijpen van vernoemingen en speciale plaatsen/personen! Dat zou ik zelf ook écht overwegen.
     Maar namen geven omdat je alle mooie namen graag wil gebruiken; hmmm..

     1. Ik zeg niet dat je alle mooie namen moet gebruiken. Ten eerste kan dat niet. Ten tweede heb je dan niet meer de mooiste combi. Het moet natuurlijk wel lekker klinken samen. En jaa, ik vind dat een kind de mooiste naamcombi verdient, die de ouders kunnen bedenken. Als dat bij jou maar uit 1 naam bestaat, prima. Smaken verschillen. Het gaat erom wat jij het mooist vindt, want je kunt het kind toch niks vragen.

 10. Mijn stiefkinderen hebben 3 namen, dus mijn dochter ook. geen vernoemingen, en als namengek de ideale situatie om lekker los te gaan. Daar komt bij dat mijn #1 naam niet kon, daar het een onderdeel vormt van onze achternaam (qua klank alleen). Mijn man zijn favoriet is klassiek maar leuk, maat niet als eerste naam dus ja, zo kom je op drie namen: eerste naam als originele, tweede als naam-die-niet-klinkt-met-achternaam en derde klassieke.

 11. En daarnaast heeft ze altijd wat te kiezen mocht ze haar eerste naam niet leuk vinden (lijkt me sterk) en bekt het ook lekkerder dan alleen een korte naam.

   1. Mara Faye Elizabeth. Achternaam begint qua klank ook met Vé dus vandaar dat Faye niet kon.

 12. Onze adoptiezoon heeft drie namen. De eerste van zijn moeder, de tweede van zijn vader en de derde van zijn papa. Toen er daarna nog drie dochters uit eigen buik volgden was het voor ons niet meer dan logisch om drie namen te geven. Dit om eenheid binnen het gezin.

 13. Beau Strong, dat ga je toch niet menen?
  Dat klinkt voor mij zo ongeveer als Boomstronk!

 14. Doe mij de lijstjes uit NRC maar!
  Philou (liever Filou),Joachim en Thibeau spreken mij aan.

 15. Nummer 5: Deeyna is mijn meisje. Je spreekt het uit als deena maar dan is het even wat specialer geschreven.
  Haar tweede naam is lyn en dat omdat ik het leuk vind klinken samen.
  Deeyna Lyn

Reacties zijn gesloten.