Tereza En Jan Zijn Populairste Namen In Tsjechië

In Tsjechië krijgen alleen devote katholieken hun kinderen meerdere voornamen: de rest moet het met één voornaam doen.

Net als op de meeste andere plaatsen in de wereld zijn Tsjechische ouders conservatiever als het om een naam voor hun zoon gaat dan om die voor een dochter. Voor meisjes komen er zelfs regelmatig “nieuwe” namen bij.

Aan het eind van de jaren negentig kozen bijvoorbeeld veel Romavrouwen voor Esmeralda, naar het personage dat Leticia Calderon speelde in een in Tsjechië veelbekeken Mexicaanse soap. Opvallend genoeg is deze naam om dezelfde reden populair in Californië!

Een paar jaar geleden kregen veel meisjes de naam Milagros, ook weer naar een personage dat ditmaal door Natalia Oreiro werd gespeeld in de soap Muñeca Brava.

 1. Tereza
 2. Karolina
 3. Natalie
 4. Anna
 5. Eliska
 6. Adela
 7. Katerina
 8. Lucie
 9. Krystina
 10. Nikola

Er worden aan jongens veel bijbelse namen gegeven, wat meer met mode te maken heeft dan met geloof, aangezien 70 procent van de Tsjechen geen religie aanhangt.

 1. Jan
 2. Jakub
 3. Thomas
 4. Adam
 5. Ondrej
 6. Lukas
 7. Matej
 8. Filip
 9. Vojtech
 10. David

In Tsjechië is er een van rechtswege aangestelde expert die zich bezighoudt met naamgeving, en de goedkeuring van nieuwe namen. Als ouders niet zeker weten of de door hen gekozen naam wel wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand, kunnen ze deze dame om advies vragen.

Overigens is het ook in Tsjechië de gewoonte om “de naam” al voor de geboorte te vertellen, zodat je de reacties van vrienden en familie nog even kunt peilen.

Petr Bokuvka, die bovenstaande informatie op zijn site geeft, komt nog met het volgende voorbeeld:

Een man komt bij de burgerlijke stand: “Ik wil mijn naam veranderen,” vertelt hij tegen de ambtenaar. “Dat is niet zo eenvoudig meneer. U moet dit formulier invullen en vervolgens zullen we het over uw motivatie moeten hebben. Soms kunnen we niet akkoord gaan met dit soort verzoeken,” meldt ze hem.

“Wat is uw naam?” De man kijkt om zich heen en fluistert: “Tomas Curacek” (kleine pik). De vrouw probeert niet te lachen en zegt: “Ok, in dat soort gevallen doen we niet moeilijk. Weet u al welke naam u wil hebben? ” “Ja,” antwoordt de man. “Michael”.