Voornamen van burgemeesters zijn niet echt top

ketting‘Topman’ (en dat kan ook een vrouw zijn) is het beroep met de hoogste status, aldus de lezers van Intermediair. Nu kun je daar met enige fantasie ook de topman van de gemeente onder scharen: de burgemeester.

Ik hoopte op wat goede hockeynamen, maar helaas zou het net zo goed een overzicht van het seniorenelftal van een willekeurige voetbalclub kunnen zijn. Die dan allemaal met een Marianne getrouwd zijn, want dat is de enige vrouwennaam in de top 20.

Maar liefst 20 van de 418 burgemeesters heten Jan, aangevuld met een serie Arnoud-Jan, Gert-Jan, Jan-Pieter, Jan-Willem etc. Ook de rest van de top 20 is slaapverwekkend, dus daar maak ik verder geen woorden aan vuil.

Meest voorkomende burgemeestersnamen 

 1. Jan
 2. Hans
 3. Bert
 4. Henk
 5. Peter
 6. Frank, Franc
 7. Marianne, Marian, Marjan
 8. Wim
 9. Harry, Harrie
 10. Jos
 11. Paul
 12. Frans
 13. Koos, Coos
 14. Pieter
 15. Rob
 16. Eric, Erik
 17. Han
 18. Jaap
 19. Kees
 20. Piet
 21. Willem

Opvallende burgemeestersnamen

Verderop in de lijst staan nog wel wat verrassingen. Wat te denken van burgemeester Boy uit Bladel? Zijn voorletters zijn weliswaar A.H.J.M., maar je kunt dus burgemeester worden als je als 50-plusser ‘jongen’ genoemd wordt.

En ook als Sicko (‘zieke geest’ in het Engels) en Wiert (weird is ‘raar’ in het Engels) kun je het ver schoppen, namelijk tot respectievelijk burgemeester van Assen en Ermelo.

Tot slot wat inspirerende (of niet direct in het ‘burgemeestershokje’ passende) namen. Zit er nog iets tussen voor jullie?

Vrouwen 

 1. Aleid (Aleid Wolfsen is een man)
 2. Amy
 3. Emme
 4. Hélène
 5. Inez
 6. Joan
 7. Loes
 8. Machteld
 9. Reinie
 10. Trix
Mannen 

 • Aucke
 • Bearn
 • Clemens
 • Coert
 • Dieudonné
 • Driek
 • Don
 • Hein
 • Jon
 • Klaas
 • Leo
 • Melis
 • Mervyn
 • Milo
 • Nol
 • Onno
 • Servaas
 • Sjraar
 • Tjeerd
 • Toon

21 antwoorden op “Voornamen van burgemeesters zijn niet echt top”

 1. Hé, onze burgermeester heet Jos!

  Ik vind dat het bij sommige namen meteen lijkt of een persoon minder gezag heeft. Burgemeester ‘Sjraar’ (Hoe spreek je dat uit? Klink in mijn hoofd als ssj.. raar) of ‘Boy’, vind ik minder gezagvol klinken als bijv. burgermeester Arnoud-Jan. Maar waar dat dan weer precies aan ligt… Je ziet ook vaak bij een naam meteen een ‘soort’ persoon voor je.

  Qua naam vind ik Willem, Milo en Tjeerd op zich wel leuk klinken.

 2. Loes! Ik hou van de naam Loes! Zo had mijn zoon geheten als hij een meisje was geweest! Met een Loesje-geboortekaartje 🙂

  Mooi: Clemens, en Servaas.
  Driek ook wel, maar vind Dries leuker.

  Melis is hier in Zeeland een bekende achternaam. Vind hem wel leuk. Zou voor een jongen alleen bang zijn dat mensen Mu-lis zeggen en denken dat het een afkorting van een meisjesnaam (Melissa) is, in plaats van Mé-lis

  Is Aleid een vrouwennaam? Aleid Wolfsen (M) is burgemeester van Utrecht.

  1. Oh ja, oeps! Volgens mij hebben we het op Voornamelijk al eens eerder over deze mannelijke Aleid gehad. Een streepje erdoor dan maar, ondanks dat ik het wel een frisse meisjesnaam vind!

 3. Haha, ja onze burgemeester heet Paul!

  Ik vind Emme wel leuk, niet voor een burgemeester maar wel voor een meisje van vijf 😉

 4. Onze burgemeester heet Karel, best normaal. Alleen de vorige (helaas overleden) heette Helmer, dat is wel weer een naam die je minder vaak hoort.

  Voor de rest vind ik het maar saaie namen.

 5. Sjraar is denk ik Gérard (op z’n frans dus sjeraar i.p.v. geerart) en dan opgegeven bij de sturgerlijke band zonder te weten hoe je het moet spellen?

 6. Sjraar is inderdaad de vernederlandste versie van Gérard. Dit is niet ongebruikelijk in Limburg, dus geen gebrek aan kennis van spelling…! Andere voorbeelden zijn Bernaar, Zjaak, Lowie, Tjeu, Gieljom en Piejeer.

  1. Oké een Limburgs gebruik dus, grappig zo kan je dus aan de spelling van iemand z’n naam zien of deze zijn ‘roots’ in Limburg heeft ook al klinkt de naam dan ‘frans’ zeg maar..

   1. Ja, maar sowieso zijn Franse namen (ook op z’n Frans gespeld) gebruikelijker in Limburg dan in de rest van Nederland.

 7. Vergeleken met deze lijst hebben wij wel een hele hippe burgermeerster: ze heet Annemieke (46 jaar). Maar -toegegeven- de vorige heette Jan, tis echt waar, en die daarvoor Kees Jan.

 8. Onze plaatselijke burgemeester heet Geke. Dat vind ik overigens een hele leuke naam. Ik heb nou eenmaal een zwak voor namen die eindigen op een -uh klank.

 9. Onze burgemeester heet Henri. Niet bepaald mijn favoriete naam maar wel redelijk origineel binnen het gezelschap.

 10. Als je met de mannelijke Jon burgemeester Jon Hermans (burgemeester van Almelo) bedoelt, dan spreek je over een vrouw.
  Dus dan staat deze naam in het verkeerde rijtje.

 11. Gniffel. Ik moet maar telkens denken aan burgemeester Pannekoek, gewezen burgemeester van het dorpje Varsseveld <3

  1. Correctie: huidige burgemeester heet Jan, niet Jos.

 12. Onze burgemeester heet (lekker origineel 😉 Peter en zijn voorganger heet Ruud. Ik vind Clemens wel verfrissend en Emme bij de vrouwen.

Reacties zijn gesloten.