Waarom geen mooie dubbele namen, zoals die van jou?

Martin Morero
Peter Paul Muller alias Martin Morero (foto: Easybookings.nl)

Dubbele namen als Jan-Jacob of Anne-Françoise klinken nogal hockey, of in ieder geval conservatief. Niet iedereen is blij met zijn dubbele voornaam.

In Margriet (4 maart 2011) wordt Peter Paul Muller geïnterviewd, de acteur die deze winter nog een keer in de huid van Gooische Man Martin Morero kroop.

Hij vertelt over de regelmaat in zijn leven, sinds hij vader is van een 7-jarige tweeling.

Jan en Marie heten [je kinderen]. Waarom geen Jan Paul of Marie-Claire, mooie dubbele namen als die van jou?

“Nee zeg! Gewoon lekker kort. Ik vind mijn dubbele naam zó stom, daar heeft het ook mee te maken. Vroeger als ik me moest voorstellen in een vreemd gezelschap zei ik hem altijd heel snel zodat het één naam leek, maar bijna altijd vroegen ze dan: ‘Wat zei je?’ Of ze dachten dat ‘Paul’ mijn achternaam was. Het werd alleen maar erger.”

Heb je het je ouders kwalijk genomen?

“Herhaaldelijk. ’t Hielp niets. Zelfs als ik met vrienden was of in het gezelschap van mensen die mij gemakshalve ‘Peter’ of ‘PP’ noemden, haastte mijn moeder zich te zeggen: ‘Hij heet toch echt Peter Paul hoor!’ Gruwelijk. Dacht ik: houd je kop!”

Muller woont trouwens samen met Anique Kamerling, zus van acteur Antonie Kamerling, die eigenlijk Anthonie heette. Behalve zus Liesbeth heeft ze ook nog een jongere broer: Kristiaan. Met al die bijzondere spellingen in één gezin, kan ik begrijpen dat je kiest voor simpelweg Jan en Marie.

6 antwoorden op “Waarom geen mooie dubbele namen, zoals die van jou?”

 1. Weet niet wat ik erger vind; een dubbele naam of Jan/Marie. Denk dan toch liever een dubbele naam!

 2. Ik vind dubbele namen niet per definitie mooi of niet mooi. Het hangt er gewoon af om welke namen het gaat en of de combinatie mooi is, niet of het al dan niet een dubbele naam is.
  Ik zou er zelf echter toch niet zo snel voor kiezen omdat ik de lengte al snel een bezwaar vind en de vraag of je dan één van de twee namen gebruikt of altijd de naam in zijn geheel,….

 3. Dubbele namen worden al gauw afgekort tot alleen de initialen bv Jan-Paul; JP of Christiaan-Pieter; CP.

  Ik heb een vriendin met de namen Marie-Louise, zij noemt zich Marlou.

  Dubbele namen vind ik alleen mooi als het allebei korte namen zijn.

 4. Onze dochter heet Lilly-ann ik vind het een mooie naam en ben er super blij mee dat ze zo heet!
  wij korten het eigenlijk zelden af.
  vind dubbele namen zeker wel kunnen ligt wel aan de combinatie natuurlijk sommige vind ik niet mooi maar ja das toch met alle namen zo dubbel of niet…
  zou eventueel voor de 2e ook zo weer een dubbele naam doen… maar ja dat is nog toekomstmuziek 😉

 5. Ik ken een jongen die Robbert Paul v. H. heet, die zichzelf Robbert noemt om de door hem zo gehekelde associaties met de komiek te voorkomen. Overigens Robbert met dubbel b, omdat zijn half-Twentse familie anders misschien geneigd zou zijn geweest er Roooobert van te maken, iets waar zijn niet-Twentse moeder niet tegen kon 🙂

 6. Jan en Marie…wat een truttige namen… ! Zou ik liever een dubbele naam hebben hoor..

Reacties zijn gesloten.