Welkom Mats!

Vanochtend vroeg is een goede vriend vader geworden van zijn eerste kind, een zoon genaamd Mats Willem Hans.

Mats is een Scandinavische variant van Mattheus, een van oorsprong hebreeuwse naam met de betekenis ‘geschenk van god’.

De naam is de afgelopen 25 jaar flink in populariteit gestegen in Nederland, alhoewel de grootste golf een jaar of vijf geleden geboren werd. Begin jaren tachtig was het slechts een enkel jongetje per jaar dat Mats werd genoemd, wat in de jaren ’90 groeide tot 100 jongens per jaar.

In het jaar 2000 verdubbelde dat naar circa 200 kinderen, een aantal dat daarna licht is gedaald. Mats staat nog steeds nét in de top 100. De variant Mads is met enkele naamgenoten per jaar veel minder in trek.

Ik vermoed dat de naam Mats in Nederlands net zo populair had kunnen worden als broer Max, maar dat de C1000 Matsweken roet in het eten gooiden. In Vlaanderen stond de naam in 2006 op de 52e plaats.

Ed, Anke en Mats, veel geluk met elkaar!

5 antwoorden op “Welkom Mats!”

  1. Gefeliciteerd. Mooie naam! De naam Mats is er ook in meisjesvariant. In dat geval is de naam een variant op Mathilde en oerNederlands!
    Vooral in West Friesland en Brabant komt deze variant voor.

  2. Ik ken inderdaad een meisje dat Mats heet (Friesland). Heel leuk, maar je hoort het veel minder vaak dan de jongensnaam. Die hoor je trouwens ook niet zo veel.

  3. top naam want ik ben de echte mats willem hans ik ben de gene waar over het gaat dus de zoon van anke en ed

  4. Nee, ik ben de echte Mats Willem Hans! Verloren zoon van Anke en Ed. Ik als rechtvaardige erfgenaam eis de eer op als geschenk van god!

Reacties zijn gesloten.