Yuri Is Geboren!

Lia, trouw meelezer en instuurder van namenfeitjes, is afgelopen maandag moeder geworden van een zoon: Yuri.

Op haar site kun je het verhaal achter de naam lezen, en de eerste foto’s van Yuri bekijken.

Tussen 1983 en 2005 zijn er ruim 8.800 kinderen met deze naam geboren, alhoewel er maar liefst 24 spellingen in omloop zijn.

De meest gangbare zijn Youri (3.630 keer), Joeri (2.608 keer), Yoeri (917 keer), Yuri (762 keer) en Joery (394 keer).

De varianten Joury, Jouri, Joerie en Juri komen ieder ongeveer 100 keer voor (minder dan 5 keer per jaar).

Van Jurie, Yourie, Yoerie, Jourie, Jury, Yurie, Yourri, Joéri, Joerry, Youhri. Yöuri, Yourrie, Yuhri en Yüri zijn er (gelukkig?) maar enkele geboren in ruim twintig jaar tijd.

Lia, geniet van jullie nieuwe aanwinst!

10 antwoorden op “Yuri Is Geboren!”

 1. Leuk om dit weer eens terug te lezen! Inmiddels is Yuri een kleuter van ruim 4 jaar oud en heeft hij inmiddels een broer Quinten erbij gekregen, die ook al weer bijna 3 jaar oud is. Erg druk met alles, dus weinig tijd om hier te reageren of nog heel veel namenfeitjes aan te leveren (ik was destijds zo’n beetje de hofleverancier, geloof ik). Maar ik lees via mijn reader nog steeds trouw mee, dat wel!

  Maar… inmiddels is nummer 3 onderweg en zijn we weer naarstig op zoek naar een naam, dus ben ik hier maar weer eens de archieven door aan het spitten!

 2. Gefeliciteerd! Misschien Zoe (met of zonder trema), Brent of Zara?

 3. Dank voor de felicitaties.

  Het was overigens geen weloverwogen keuze om onze kinderen namen met ongebruikelijke voorletters te geven, maar we hebben idd nu al wel een jongensnaam… met een X. Wederom omdat we het eigenlijk gewoon een mooie naam vinden, de X is toeval.

  Mijn beste vriendin heet Zoë en het dochtertje van andere vrienden van ons heet Saar (wat erg lijkt op Zara), dus die namen vallen al af. Maar goed… we hebben nog wel even tijd om er over na te denken!

 4. Ik stuurde je een mailtje Lia, hoop dat je ‘groene’ adres nog werkt!

 5. Hoi Emma,
  Ik wilde je toch nog even laten weten dat ik begin december bevallen wederom bevallen ben van een zoon, die we Eli hebben genoemd. De naam heeft verder voor ons geen (religieuze) betekenis, we hebben hem vooral gekozen omdat we het -uiteraard- een leuke naam vonden. Geen naam met een X geworden, dus! 🙂

 6. Gefeliciteerd Lia, met je 3de zoon! Zal wel een gezellige jongensbende zijn bij je thuis, erg mooie naam ook!

 7. Gefelicteerd Lia, zo leuk, drie jongens! Ik had gegokt op Xavi of Dex, naast Yuri en Quinten, dus Eli is heel verrassend! Zeggen jullie ee-lie of ie-laai?

 8. Dank je wel, Emma! Xavi was idd wel een kanshebber, dus je zat wel in de goede richting 🙂 het is gewoon op z’n Hollands uitgesproken dus ee-lie.

 9. Je bent overigens wel weer enigszins behulpzaam geweest bij de naamkeuze: in 1e instantie had manlief Eli voorgesteld, maar liep ik niet direct warm. Toen kwam ik de naam hier in een recente post weer tegen en vond ik het toch wel een erg leuke naam.

Reacties zijn gesloten.