11 Hipste babynamen in Amerika

The Hunger Games - De Hongerspelen
De Hongerspelen

Dankzij The Hunger Games (De Hongerspelen) zullen we de komende tijd vast meisjes zien die Katniss heten, of jongens genaamd Finnick.

In Amerika verwachten ze de komende tijd eindelijk weer eens echt nieuwe namen in de hitlijsten.

Niet alleen films als De Hongerspelen (Cato, Rue) en Twilight (Emmett) zijn van invloed op de naamkeuze voor pasgeborenen, dat geldt ook voor zangeressen (Adele), moeders van actrices (Blythe Paltrow) en kinderen van celebs (Ivy, Weston).

 1. Adele
 2. Aria
 3. Blythe
 4. Cato
 5. Cyrus
 6. Emmett, Everett, Beckett
 7. Estelle
 8. Grayson, Gray
 9. Ivy
 10. Rue
 11. Weston, Wesley, West

Bron: Baby Names 2012: Hottest New Choices, Pamela Redmond Satran in de Huffington Post

Opmerkelijkste naam in het hip & hotlijstje? Cato voor jongens. Cato is bij ons natuurlijk al jaren bekend, maar dan wel als supersnelstijgende meisjesnaam, als afkorting van Catharina. Blijkbaar denken veel mensen (net als bij Juno) dat als een naam op een -o eindigt, deze automatisch voor jongens is.

Behalve Ivy, Gray(son) en West(on) zie ik niet veel namen richting Nederland komen.

21 antwoorden op “11 Hipste babynamen in Amerika”

 1. Aria zie ik liever gespeld als Arya. Personage in Game of Thrones (van de boekenserie A Song of Ice and Fire), en uit de boeken over Eragon (Inheritance serie). Op die manier vind ik het een heel mooie naam, zou voor mij best een kanshebber kunnen zijn.

  Cato is hier in NL natuurlijk een echte meisjesnaam, raar om te zien dat daar jongens zo genoemd worden 🙂

  1. Aria is ook een hoofdpersonage uit de in Amerika razendpopulaire televisieserie “Pretty Little Liars” ..

 2. Bij Cato denk ik altijd eerst aan de butler van Inspecteur Jacques Clouseau in The Pink Panther-films, Cato Fong. Een man dus. Maar als ik er even over nadenk, heet Catootje van Jan, Jans en de kinderen natuurlijk eigenlijk ook gewoon Cato en die strips heb ik vroeger eindeloos gelezen.

  Hier staat dat het zowel een vrouwelijke als mannelijke naam is, met verschillende herkomst:
  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/verklaring/naam/Cato

  Ik vind Rue en Aria wel verrassend.

 3. Er was toch vroeger een tv-serie waar de hoofdpersoon te pas en te onpas aangevallen werd door zijn (Oosterse) huisbediende Cato (nadruk op de eerste lettergreep)?
  Dat is mijn onmiddelijke associatie met de jongensnaam Cato

 4. Ik ken een kleine Emmett, van drie jaar ongeveer. Adele vind ik een mooie klank hebben, maar natuurlijk is de assiocatie met de zangeres wel heel groot. In mijn straat woont wel een ‘oma’ Adele, 60 jaar schat ik haar. Cato super voor een meid, Estelle ook! Die wordt denk ik wel populair, zeker nu het prinsesje van Zweden zo genoemd is.

 5. Rue vind ik prachtig, maar toen ik het boek las vroeg ik me gelijk af hoe je het uit zou moeten spreken..

  1. Rue is frans voor straat. Je ziet in Frankrijk dus heel vaak bij straatnamen: “Rue de la …” Daarom zou ik het nooit doen.

 6. Ik hou niet zo van Engelse namen, wordt in Nederland al gauw zo Nederlands uitgesproken. Maar als ik moest kiezen: Estelle is wel leuk (en vast ook niet Engels :)).

 7. Emmett vind ik een hele leuke naam. Verder vind ik Ivy ook wel leuk. Maar allebei toch ook niet voor hier.

 8. Emmett vind ik een erg leuke naam. Moet altijd denken aan het personage uit “Keeping Up Appearances” – de pianospelende broer van Elizabeth, die panisch is voor Hyacinth maar ook heerlijk sarcastische grappen maakt.

 9. Ivy vind ik heel mooi, ooit eens gehoord van een meisje dat Jivy heette. ook mooi!

 10. Cyrus vind ik tof, net als West(on) en Cato (voor een jongen). Maar volgens mij inderdaad weinig namen die ook hier door gaan breken, alleen voor Ivy en West(on) zie ik nog wel wat potentieel, de rest blijft hier in de marge hangen denk ik.

  Waar ik wel benieuwd naar ben, is de invloed van bijvoorbeeld Twilight en Lord of the Rings terug te zien in de statistieken? Dus hoe zit het met de populariteit van bijvoorbeeld Arwen, Éowyn en Merijn is die te linken aan het hoogtepunt van LOTR?

 11. Arya ipv Aria is mijn favoriet uit het lijstje.

  Eowyn, uit the Lord of the Rings, vind ik ook wel leuk.

 12. Ik zelf vind Cato een mooie jongensnaam, maar dan moet je hem wel uitspreken als keejtoo, of in ieder geval op z’n Amerikaans. Verder vind ik Rue en Katniss mooi, maar ook Primrose en Finnick. Ik ben zelf een enorme Hunger Games fan, maar daar gaat het niet om.
  Verder vind ik Aria en Ivy mooi, de spelling maakt me niet zo veel uit.

Reacties zijn gesloten.