Meisjesnamen top 100 tot 200: tussen Aimée en Yfke

Je hoort vaak dat mensen weinig moeite hebben met het verzinnen van een meisjesnaam, maar dat het voor een jongen zo lastig is. Nu lijkt er voor meisjes ook meer keus te zijn: de mode is iets minder strak dan die eenlettergreepmanie voor jongens die ouders nu al een decennium in de ban houdt.

Desondanks kan niemand – op de ouders van deze baby’s na natuurlijk – een gaap onderdrukken bij het zoveelste geboortekaartje van een Lisa, Anna, Anne of Sanne. Zelfs bij namen die niet in de top 50 staan – Yara, Lara, Vera, Fenna bijvoorbeeld – bekruipt je dat gevoel soms, hoe mooi de namen ook zijn.

Ruim 36 procent van de ouders kiest een meisjesnaam uit de top 100, dus het is tijd voor een blik op de namen die in 2009 tussen plaats 100 (161 meisjes) en 200 staan (77 meisjes). Ze zijn dan nog steeds ‘normaal’, maar je hebt met 1 tot 2 meisjes per duizend een stuk minder kans op drie exemplaren in een klas.

Spelling en populariteit

Sommige van die namen lijken niet zo populair, maar schijn bedriegt. Zo klinkt Zara (plaats 154) misschien net iets anders dan Sara en Sarah (tezamen de populairste meisjesnaam van Nederland!), maar voor veel mensen is het gewoon dezelfde naam.

Ook voor Elize, Féline, Hanna, Mirte, Norah, Nynke geldt dat de doorsnee schrijfwijzen Elise, Feline, Hannah, Mirthe/Myrthe, Nora, Nienke wel in de top 100 staan.

Let ook op namen als Karlijn en Carlijn, die tezamen met gemak in de top 100 terecht zouden komen, net als top 200 namen Elisabeth en Elizabeth, Kaylee en Kayleigh, Sophia en Sofia, Yasmine en Yasmin.

Welke niet-doorsnee, maar toch gewone meisjesnamen houden we over?

Het zijn voor een klein deel oudere Arabische en Turkse namen, zoals Amira, Aya, Ceylin, Dina, Ecrin, Elif en Nisa. Ook hun Nederlandse evenknie, de ‘vernoemingsnamen’ of ‘oma-namen‘ zijn vertegenwoordigd: Adriana, Catharina, Cornelia en Josephine.

Het zijn oude modenamen, die we de komende jaren uit de top 200 zullen verdwijnen: Alicia, Alyssa, Aniek, Ashley, Daisy, Daphne, Emily, Fabiënne, Jennifer, Joëlle, Kirsten, Kyara, Lindsey, Megan, Melissa, Merel, Michelle en Nadine.

Enkele echte klassiekers: Aimée, Carmen, Cato, Dana, Elena, Elisa, Esther, Evelien, Frederique, Janna, Juliette, Lena, Louise, Maaike, Maartje, Minke, Noortje, Rosanne, Valerie.

Hoe zou het aflopen met de nieuwe lichting korte en stoere meisjesnamen: Fien, Gwen, Jet, Joy, Juul, Liz, Lola, Pleun, Puck, Saar, Sam, Suus?

En de min-of-meer-nieuwe (vele namen bestaan al lang, maar tot voor kort hebben een slapend bestaan geleid) ietsje langere namen:  Chloë, Dewi, Ella, Famke, Floortje, Imke, Janne, Jente, Lieve, Lise, Livia, Lizzy, Lola, Lotus, Mara, Mare, Maya, Mette, Nova, Sienna, Silke, Suze, Tara, Yfke (alleen Livia en Sienna hebben meer dan twee lettergrepen, gesproken over trends!)

Zijn deze laatste twee categorieen de top 100 van meisjesnamen van de nabije toekomst?

51 antwoorden op “Meisjesnamen top 100 tot 200: tussen Aimée en Yfke”

  1. Idd meisjesnamen liggen bij mij ook makkelijker dan jongensnamen. Ik heb twee peuterjongens en zou echt geen derde jongensnaam kunnen bedenken. Ik heb ook een (kleuter) dochter en heb verder misschien nog wel tien meisjesnamen in de la liggen om het zo maar te zeggen.
    Oude modenamen mogen verdwijnen! Van de bovenstaande klassiekers vind ik alleen Noortje leuk. Ik ken enkele kleine Valerie’tjes maar die naam ga ik niet leuker vinden.
    De stoere korte meisjesnamen zijn ook niet echt mijn ding. Zo kan ik Pleun, Lola, Puck echt niet oke vinden. Suus een Saar kunnen ermee door.
    Sommige iets langere namen zit wel potentie in en mogen wat mij betreft de top 100 in, Ella, Floortje, Imke, Mare en Yfke.

  2. Ik vond het voor een meisje ook veel makkelijker dan voor een jongen. Toch is het bij allebei gelukt.

    De laatste twee categorieën vind ik allebei leuk, dus wat mij betreft mogen het de nieuwe top 100-namen worden. Hoewel ze dan misschien een stuk minder leuk worden… Want ik vind ‘leuk’ vooral leuk als het nog een beetje apart is. Maar goed, dat is persoonlijk.

  3. Twee keer was het hier extreem moeilijk om ook een jongensnaam te verzinnen. Ik wist halverwege de zwangerschappen al dat ik een meisje zou krijgen, maar ja, voor de zekerheid wilden we toch een jongensnaam op de plank hebben liggen. Bij mijn laatste zwangerschap is dat overigens niet gelukt. We konden allebei wel jongensnamen verzinnen, maar wat ik uitzocht vond J. niet geweldig en andersom. Wat was ik blij toen ze inderdaad een meisje bleek te zijn.

    Hoewel wij klaar zijn met de voortplanting, zou ik zo nog vijf meisjes een naam kunnen geven…

  4. Grappig om te merken dat mijn smaak bij de meisjes breder is dan bij de jongens; alleen kort en hip zijn niet aan mij besteed. Ik vind veel oma-namen prachtig, kan een keuze maken uit de klassiekers, zou zelfs nog wel iets vinden bij de oude modenamen. En bij de slapende langere namen zit ook nog wel wat.

    Wij hebben zelf overigens een slapende langere naam gekozen die in dochters geboortejaar maar 3x is gebruikt.

  5. Ik vind meidennamen ook veel makkelijker, heb ik veel meer inspiratie voor en manlief en ik zitten qua meidennamen ook meer op 1 lijn, dat scheelt. De oude modenamen mogen van mij wel meer afzakken. Korte stoere meisjesnamen vind ik helemaal leuk dus wat mij betreft, zie ik die liever niet stijgen qua populariteit, dat zou nou net erg jammer zijn. De min of meer langere namen vind ik een stuk minder leuk, al vind ik Nova, Ella, Suze en Mare toch wel erg leuke namen. Van de klassiekers vind ik Maartje (de enige “verkleinnaam die ik leuk vind) en Janna erg mooi en stiekem vind ik Cato ook wel leuk (maar ik zou mn kind dan weer niet zo snel zo noemen)

  6. Ja, en bij mij is het andersom. Ook omdat we willen vernoemen en de opa’s praktischer namen hebben dan de oma’s. Mocht Emma zich ooit nog willen bezinnen op een lijstje mooie meisjesnamen met een G, dan ben ik haar in ieder geval eeuwig dankbaar 🙂 !

  7. Grappig, bij ons was het ook andersom. We hadden 1 meisjesnaam, die we al jaren mooi vinden. Jongensnamen hadden we in overvloed.
    Er zitten we leuke namen tussen bovenstaande lijstjes
    Ella, Famke, Lotus (maar dan niet als 2e naam Elise) Silke en Yfke vind ik zeker wel mooi. (zo te zien heb ik toch een beetje voorkeur voor Friese namen :))

  8. Onze meidennaam stond al vast en daarna kregen we twee jongens. Ik vond het uitzoeken van een naam voor een jongen veel moeilijker. Bij de 3e gokten we eigenlijk op een meisje en hadden we al een hele mooie sierlijke naam uitgekozen, maar toen werd het toch een jongen. Ben heel blij dat mijn man toch overstag is gegaan voor mijn naam, want laatst hadden we het over ‘zijn’ keuze voor de jongensnaam en toen was hij gewoon helemaal vergeten dat hij dat een mooie naam vond!

  9. Liefst met een beginletter G, maar andere mogelijkheden kan oma vast ook wel hebben 🙂

  10. Mijn meisjesnamen (ik heb 4 dochters) zijn klassiek. Voor de jongens heb ik voor kort, stoer en Hollands gekozen. Hoe inconsequent kun je zijn. Maar ja, dat vind ik mooi 😉
    Voor beide categorieën heb ik nog wel wat namen op de plank liggen. Hoewel: is “Pieter” ook kort, stoer en Hollands of valt die onder “klassiek”?

    En die nieuwe lichting korte en stoere meisjesnamen vind ik stiekem ook nog wel leuk. En heel eerlijk: mijn Juliëtte wordt in de wandelgangen thuis ook Juul of Juultje genoemd 😉

  11. @Grunn
    Is dit iets : Gemma – Geerte – Gitte – Gaëlle – Giske – Gerlotte – Gella – Gerleen – Gudrun – Ginelle – Gilliane – Gwendolijn – Gunille – Gersende – Gundis – Giënne – Georgine – Glauke – Giselle – Gislène – Gielijne – Gilonne – Genoveef – Geerlinde – Galienne – Gaia – Gabriëlla/e

  12. @ Blue: Mooie namen zeg! Als ik nog ‘ns advies nodig heb, ga ik het ook maar aan jou vragen. 😀

  13. He leuk zeg, Blue! Daar zitten een paar leuke G-namen tussen!

  14. Misschien nog een leuke aanvulling: Gitta, Gritta, Geke, Galina,

  15. Even offtopic, Géraldine, mijn tweede naam, vernoemd naar opa Gerard (foenetisch: niet geerard maar sjeraar, dus ook sjeraldine)

  16. Ik ga op zich voor de Nederlandse G, zoals in Greta, geen Franse of Engelse, maar ik vind het leuk om alles te lezen!

  17. De namen uit de oude modenamen vind ik maar niks, die mogen wat mij betreft ook idd snel verdwijnen.
    Wat wel grappig is, is dat van mijn 4 dochters er 3 namen in staan!
    Waarvan 1 naam bij de klassiekers staat namelijk Elisa en nog 2 namen bij de ietsje langere namen. De naam van mijn andere dochter staat dan wel weer in de top 10, Sophie. De ietsje kortere namen zijn niet aan mij besteed. Alleen Fien kan er nog mee door. De ‘ietsje langere’ namen zijn wel wat voor mij. Wat mij betreft mogen die in de top 100 komen!

  18. Ik heb (nog) geen kinderen, maar ik ben er van overtuigd dat meidennamen tzt een veel groter probleem gaan zijn dan jongensnamen. Ik zou zo een heel voetbalelftal aan jongens van een naam kunnen voorzien, mar voor een meisje heb ik momenteel geen enkele naam op het lijstje staan die ik echt het overwegen waard vind. De leukste namen uit deze rijtjes zijn voor mij Sofia, Mirte, Emily en Elena.

  19. Ik die oude modenamen juist wel leuk (okee, behalve die Amerikaanse soapnamen 😉 ) ! Vooral Rosanne! Lekker vrolijk en toch stoer!

  20. Mijn man en ik hadden jongensnamen in overvloed, maar meisjesnamen verzinnen was moeilijk! Nu weer inspiratie opgedaan.

    Ik voorspel dat Lola ook top 10 wordt. In korte tijd zijn er in ons dorp twee Lola’s geboren. Ook hoor ik het steeds meer (of ik ga er meer op letten…)

  21. @ Grunn:
    Mijn moeder heet Gesina (roepnaam Ineke) naar haar oma (roepnaam Sien), en de schoonmoeder van mijn zus heet Gezina (roepnaam Gea). Mijn zus heeft haar dochter dan ook met de 2e naam vernoemd naar beide oma’s, met een s gespeld. Misschien nog een optie? Je hoort het in ieder geval noet vaak 🙂

    1. Grappig, ik heet Gesine, komt ook weinig voor!

  22. Over makkelijker een naam verzinnen voor jongen/meisje: ik heb zowel een zoon als een dochter, en voor beiden geldt dat de eerste naam (2 voornamen) die we beiden mooi vonden, het is geworden. Bij mijn dochter hadden we 3 maanden voordat ik zwanger was al beide namen, en bij een maand of 5 zwangerschap pas de jongensnaam. Voor beide kinderen geldt ook dat de naam die het niet is geworden, een stuk populairder is dan de uiteindelijke naam. Meedoen aan de korte-namen-trend is overigens voor ons geen optie, de achternaam van de kinderen bestaat uit 1 lettergreep, dus een naam zoals bijvoorbeeld Bas Pen was geen optie voor ons.

  23. Mijn naam staat bij de oude mode namen.
    Mijn oma staat bij de klassiekers – Lena

    Maar ik weet niet of dit wel leuk is ik heb een oude naam 🙁

    maar byebye het was weer gezellie ! :):):):):) (L)

  24. ik heb pas een stomme naam.. ‘bettie’ ben ik absoluut niet blij mee!
    maar emily / sofia vind ik wel mooie namen!

  25. We wilden onze dochten allebei ‘AMY’ noemen, maar vonden de spelling te buitenlands, of zo. Vandaar hebben we haar naam als EMIE gespeeld.

    Mijn lievelingsnaam is Lina, maar helaas past het niet bij mijn mans achternaam. Mocht ik nog een dochter krijgen, zou ik haar Nika noemen.

    Jongensnaam heb ik allang in de la: Daniël.

  26. ik hou niet echt heel veel van mijn naam, andere mensen wel. Ze vinden het bij me passen, omdat ik schattig ben (zeggen ze). ik zou m’n kinderen later niet zo noemen. maar dat komt ook omdat ik zelf al zo heet :p

    1. Ik vind Rebecca een mooie naam, het had niet veel gescheeld of ik zou ook zo heten. Mijn moeder had de film Rebecca van Hitchcock gezien en vond het ook een mooie naam. Maar uiteindelijk ben ik toch vernoemd naar mijn grootmoeder.

  27. Lana is mijn lievelingsnaam!!! ik hou van die naam, tis lekker kort en het is leuk om het uit te spreken!!!!!!!!!!!!!!

  28. Wat? Lena ??? lena is prut, lotte je hebt gelijk, lana is mooi,,, laan laantje lara ooook allemaal moojj

  29. Ik vind Hanna wel leu, britt ook en Bo ook, die namen vind ik gewoon wel stoer.

  30. Ik vind Chloé, Daimy, Sophie, Fien en Audrey mooi. Voor jongens vind ik Joost, Gijs en Goos wel leuk.

      1. Deze Anoniem maakt vaker van die zinloze opmerkingen. Waarschijnlijk heeft ze zelf ook een “stomme” naam, dat ze haar naam niet durft te noemen.

  31. haha ik heet ook Tara. Zelf vind ik Rinske een leuke naam (:

  32. OMG haha ik heet Silke en ik sta bij de langere namen 😀
    leukk 🙂 x

    1. Ik vind het zelf geen bijzonder mooie naam, maar dat blijft altijd een kwestie van smaak 😀

      Waar je wel even aan moet denken als je overweegt je dochter Nel te noemen, is dat het een naam is waar heel makkelijk op gerijmd wordt. Met niet zulke leuke woorden: del, lellebel etc… En of dat nou zo leuk is?
      Door de naam iets langer te maken, maak je die kans al een stuk geringer voor je kind. Bijv. Nelly, Nelia, Nelleke, Neline, Nelle etc.

Reacties zijn gesloten.