Jongensnamen top 100 tot 200: tussen Ali en Yannick

De rijtjes met Nick, Rick, Tim, Tom, Tijn, Thijs, Tijl, Stijn, Stef, Seb, Sem en Sam kunnen we inmiddels wel dromen. Er zijn ieder jaar duizenden ouders die een van deze namen voor hun zoon kiezen, maar niet iedereen wil zo’n populaire naam geven.

Tegelijk willen de meeste ouders ook weer geen echt ‘rare’ namen, dus tijd voor een blik op de namen die in 2009 tussen plaats 100 (179 jongens) en 200 staan (87 jongens). Iedere naam in die lijst wordt aan grofweg 1 op de 1.000 jongens gegeven.

Spelling en populariteit

Sommige van die namen lijken niet zo populair, maar schijn bedriegt. Zo is Daniel pas op plaats 163 terug te vinden, maar de meer conventionele spelling, Daniël, is praktisch ieder jaar een top 25 naam. Ook voor Jayson, Kyano, Luc, Luka, Lukas, Mathijs, Muhammed, Rik, Rowan, Thijn, Thom, Tijmen, Tijs, Tycho geldt dat de doorsnee schrijfwijzen Jason, Keano, Luuk, Luca, Lucas, Matthijs, Mohamed/Mohammed, Rick, Roan, Tijn, Tom, Thijmen, Thijs, Tygo wel in de top 100 staan.

Let ook op namen als Bryan (plaats 161) en Brian (plaats 197), die tezamen met gemak in de top 100 terecht zouden komen, net als top 200 namen Delano en Dylano, Kai en Kay, Kian en Kyan, Loek en Luke, Noud en Nout.

Welke niet-doorsnee, maar toch gewone jongensnamen houden we over?

Het zijn voor een klein deel vertrouwde Arabische en Turkse namen, zoals Ali, Arda, Ayoub, Ibrahim, Sami en Yusuf. Zo ook wat Nederlandse ‘vernoemingsnamen’ of ‘opa-namen‘: Dirk, Gerrit, Jacob en Marinus.

Het zijn oude modenamen, die we de komende jaren dieper in de top 500 zullen zien wegzakken: Colin, Dennis, Dion, Giovanni, Jamie, Joël, Jordy, Lorenzo, Michael, Roy, Stefan, Wesley.

Enkele echte klassiekers: Aaron, Abel, Alex, Berend, Boris, Chris, Jochem, Jonathan, Joost, Laurens, Leon, Maarten, Mark, Martijn, Maurits, Oscar, Sebastiaan, Sjoerd, Wouter.

Hoe zou het aflopen met alle varianten op het Nick-Rick-Sem-Sam lijstje, de korte en stoere jongensnamen? Beau, Bjorn, Brent, Jack, Jay, Jim, Jip, Jorn, Jort, Kick, Quinn, Raf, Sil, Storm, Twan, Wout?

En de ‘nieuwe’ langere namen: Boaz, Fabian, Fedde, Jarno, Jelte, Jesper, Julius, Maxim, Melle, Morris, Owen, Senna, Valentijn, Xander, Yannick. Zijn deze laatste twee categorieen de top 100 namen van de nabije toekomst?

22 antwoorden op “Jongensnamen top 100 tot 200: tussen Ali en Yannick”

 1. Dat de oude modenamen (Colin, Wesley etc) verder gaan wegzakken vind ik een goede zaak! De echte klassiekers zullen denk ik altijd wel blijven, Jochem en Sebastiaan vind ik best leuk.
  Van de nieuwe langere namen heb ik Jelte altijd leuk gevonden.
  Voor de rest zit er niet veel tussen.

 2. Inderdaad, die oude modenamen mogen van mij ook heel snel zakken.

  Van de echte klassiekers vind ik Aaron, Abel, Boris, Maarten en Oscar erg leuk. Van de “nieuwere” varianten op het kort en stoer, vind ik eigenlijk alleen Brent wel aardig. En van de langere namen kunnen Jesper, Maxim en Melle mijn goedkeuring wel verdragen.

 3. Ik denk dat ook zeker de ‘opa-namen’ potentie hebben, gezien de recent geboren Gijsjes, Teuntjes en Jantjes. Stoer en kort en retro. En voor de ietslangerenamenliefhebbers zijn Gerrit, Willem, Evert, Hendrik, Gerard of Johan of zelfs Johannes wellicht een mogelijkheid.

 4. @Nancy

  Gijs, Teun en Jan zijn al behoorlijk populair volgens mij. Ook in Dirk en Piet zie ik wel potentie. Hendrik zou inderdaad ook wel wat kunnen worden. Dit is allemaal maar “gevoel” hoor…

  Johan vind ik niet ouderwets en Johannes is volgens mij (als roepnaam) nóóit populair geweest.

 5. Beetje vreemd dat je in het eerste rijtje namen dat je noemt allen schaart onder ‘die namen kennen we nu wel’. Voor het merendeel heb je gelijk, maar de naam Tijl staat niet eens in de top 200 (in 2009 op 258)! Omdat het een ‘ij’ naam is, betekent dat niet dat het automatisch een uitgekauwde top 50 naam is.

 6. @Kiek: Tijl maakt deel uit van twee grote trends in jongensnamen: ultrakorte stoere namen, plus namen met een ij. Dat Tijl (nog) niet in de top 200 staat is waar, maar scheelt dat scheelt slechts 20 geboortes: nummer 200 werd 87 keer gegeven en nummer 258 zo’n 67 keer. Dat zijn op 90.000 jongens per jaar nauwelijks uitkauwbare aantallen, maar het gaat mij om die trends van groepen namen.

  Gijs, Marijn, Martijn, Mathijs, Matthijs, Merijn, Pepijn, Sil, Stijn, Thijmen, Thijn, Thijs, Tijmen, Tijn, Tijs, Valentijn staan namelijk wel in die top 200. Net als Teun, Thom, Ties, Tim, Timo, Tom, Twan, Tycho, Tygo en vele tientallen andere korte namen. Ze hebben zonder meer hun charme (anders waren ze niet zo populair), maar zijn in mijn ogen niet erg onderscheidend.

 7. Doe mij maar de klassiekers dan Abel, Boris, Jonathan, Leon, Maarten, Oscar en Sebastiaan zouden bij mij in ieder geval kans maken.

 8. Nou Ezy, wij vonden Joaz (met 1 -z-) ook een heel bijzondere naam en daarom heeft onze zoon deze naam ook gekregen.

 9. Ik vind niet dat je, als je voor een naam kijkt, moet kijken naar populariteit. Dit verschilt per jaar, en een naam draag je je hele leven. En serieus… ‘Teuntjes’, ‘Jantjes’… Dit soort dingen zouden juist je moeten helpen om namen te bedenken, niet om na te gaan wat nú helemaal top, stoer en ín is. Het is wel je kind die je een naam geeft. Niet je goudvis.

 10. ik heb 3 zoontjes 1 van 2 jaar en een tweeling
  die van 2 weet Kick een super stoere jongens naam
  De tweeling heten Dylano en dennis ook sschitterende namen!
  ik heet zelf luna

 11. Lieve mensen ik wil even zegge dat jullie apparte namen hebben ik heb mijn eigen top gemaakt hier komen ze ik hoop dat jullie er veel aan hebben Xxxx noah.
  Lynn
  Zoë
  Jelle
  Bram
  Nick
  Criss
  Fenne
  Rowdy
  Yoëi
  Vivian
  Jente
  Nikki
  Noah mijn naam x
  Wesley
  Sil
  Dit waren ze ps.als je niet kan kiezen dan maar je eigen top maar zeg ook effe pleas als je een naam leuk vind ofzo of kiest x noah

Reacties zijn gesloten.