Volle Maan

Volle maan
Volle maan (foto: Luc Viatour op www.Lucnix.be)

De Spanjaarden hebben het op 10 december over la luna llena, de Portugezen zeggen a lua cheia en hier in het noorden noemen we het gewoon volle maan.

Duitsers zeggen der Vollmond, maar dat roept eerder associaties op met een overdosis taaitaaipoppetjes dan met lichtovergoten huwelijksaanzoeken en pasgeboren baby’s.

Luna en Eva Luna

De voornaam Maan komt enkele tientallen keren voor in Nederland, zowel voor mannen als voor vrouwen. Ook Moon (maar dan vooral als afleiding van Annemoon, of Monique, vermoed ik) komt met enige regelmaat voor. De belangrijkste manen van Nederland zijn echter de Luna’s.

In 1987 bestormde Isabelle Allende de bestsellerlijsten met haar roman Eva Luna. Amper drie jaar zorgde de Spaanse band Mecano ervoor zorgde dat heel Europa meeblèrde met het glazuuroplossende nummer Hijo de la luna (‘zoon van de maan’).

Daarmee werd de kiem van de Luna-hype gezaaid onder een hele generatie pubermeisjes die zich voornamen hun latere dochters Luna en Sterre te noemen. Vet romantisch!

Tot 1991 was er in Nederland vrijwel geen enkel meisje dat Luna heette, maar daarna ging het snel. Het hoogtepunt was in 2003, toen maar liefst 403 meisjes Luna werden genoemd.

Populariteit meisjesnaam Luna
Populariteit meisjesnaam Luna (afbeelding: Meertens Instituut)

In die periode bereikte overigens ook (het al veel langer in gebruik zijnde) Eva haar hoogtepunt, dus wie weet hoeveel Eva Luna’s er zijn. Een vriendin van mij heeft een Eva Luna uit 2005, net als Within Temptation zangeres Sharon den Adel. En dan heb je natuurlijk nog Eva van de Klundert (1998), die in het autobiografische boek Komt een vrouw bij de dokter van haar vader Kluun Luna wordt genoemd.

Ook Sterre laat een ontwikkeling zien die vrijwel gelijk is aan die van Luna. Kennen jullie kinderen die Sterre Luna heten, of zusjes genaamd Sterre en Luna?

Meer baby’s met volle maan?

Jammer genoeg heb ik geen bestand waaruit ik zou kunnen opdiepen of er meer Luna’s worden geboren met volle maan. De meeste ouders zullen hun favoriet – onafhankelijk van de uitgerekende datum – al in gedachten hebben gehad, lijkt me.

Wat ik wél heb is het aantal geboortes per dag in 2008 en 2009, plus de datums waarop het in die jaren volle maan was. De brandende vraag: worden er met volle maan meer baby’s geboren? Of is dit letterlijk een bakerpraatje?

Voor ingeleide bevallingen en keizersnedes prikken ziekenhuizen bij voorkeur een weekdag, vandaar dat er in het weekend veel minder kinderen worden geboren.

Aantal geboortes per dag in 2008 en 2009

Mijn vader (die het nog leuk vond ook) stortte zich op de aangeleverde excelsheets en gaf het verlossende antwoord: nee. Verloskundigen zullen een nieuwe voorspellingstactiek moeten vinden!

Dat er in de steekproef op werkdagen bij volle maan meer kinderen geboren werden dan op andere werkdagen kan volledig aan toeval worden toegeschreven.

Om deze teleurstelling te boven te komen nog even wat cijfers voor de statistiekjesfans onder jullie (wat weer iets heel anders is dan een statistiekfan):

  • Er kwamen in 2008 en 2009 tezamen 369.549 baby’s ter wereld;
  • Jongens zijn in de meerderheid: 51,3 procent maar liefst;
  • Dinsdag is de populairste dag van de week om een kind te krijgen, maar ook woensdag en vrijdag doen het goed. Maandag en donderdag zijn ietsje minder in trek, maar het scheelt niet veel. Op zaterdag en vooral ook zondag komen bijna alleen kinderen ter wereld die zichzelf melden;
  • De vijf dagen waarop de meeste kinderen werden geboren zijn allemaal vrijdagen in de zomer van 2008: op 11 juli, 25 juli, 1 augustus, 8 augustus en 12 september werden er steeds tussen de 640 en 650 kinderen geboren;
  • Minst favoriete dagen om te bevallen zijn Eerste en Tweede Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Sinterklaas (5 december) en de dag erna (6 december). Op zulke feestdagen worden er maar 350 à 380 kinderen per dag geboren. Ik had geen idee dat die dagen écht vermeden worden in de agenda’s!

NB De uitgebreide uitleg bij “Bevallen er meer vrouwen met volle maan?” inclusief T-toets en andere indrukwekkende bewijsvoering is per mail verkrijgbaar 😯

33 antwoorden op “Volle Maan”

  1. Ik weet dat mijn moeder 4mei écht niet wilde bevallen, dus mijn zusje kwam 5mei ter wereld vlak na 12 uur. Grappig dat dit dus ook rond 5december gebeurd!

  2. Ik was bij Lien op 26 december uitgerekend en bij H op 5 december. Ik heb ze beiden een week eerder gelanceerd.

  3. Hijo de la Luna is van 1986. Het werd later in de rest van Europa released.

  4. En vergeet Luna of Loena (NL versie) uit Harry Potter niet; heeft vast ook bijgedragen aan de populairiteit. (net als de namen Harry, Ron, Hermelien, Marcel, etc?)

  5. Je laatste opmerking stelt me gerust, met mijn uitgerekende datum precies tussen Sint en Kerst in – heb je toevallig ook het recept om die data uiteindelijk te vermijden? :-S

    Ook Lieke en de moeder van Mae zijn uitgenodigd te reageren 🙂

    1. Recept = heel veel zeuren bij je gynaecoloog over dat je het echt niet meer trekt tot kerst. Succes 😉

      En ook bedankt voor je opmerking per mail: het is natuurlijk niet vanavond volle maan, maar op 10 december. Heb het snel even veranderd in het artikel.

    2. Hmmm ik zal aan haar vragen wat nou het geheim is, maar ik weet in elk geval wel dat het puur om de wil ging en haar lichaam luisterde.. (mijn zusje ook) Zelf ben ik op 12-12 jarig, hele mooie datum. Heel veel zeuren bij de gynaecoloog voor deze datum? Niks mis mee en de dubbele datum kan volgend jaar extra hard gevierd worden!

  6. Bij de 2e had ik het “geluk” dat ik “mocht” kiezen. Was ik in het oorspronkelijke plan op 19 januari uitgerekend, de keizersnede ging plaatsvinden in de laatste week van december. Ik mocht kiezen uit 28, 29 of 30 december. De eerste optie, de 28e, viel af voor mij. In de Katholieke kerk vieren we die dag “Onnozele Kinderen”. Dat vond ik een onnozele dag. De 30e vond ik te dicht bij Oud en Nieuw.
    Noodgedwongen werd het dus 29 december. Uiteindelijk bleek het nog een “mooie”datum te zijn: 29-12-’91.

  7. Vergeet ook niet de naam Luana, betekend ook maan en naam van de dochter van Mabel Wisse-Smit.

  8. ken geen Luna’s, maar de dochter van een vriendin heet Moon. Gewoon Moon, niet afgeleid van iets anders… Al waren er in het begin wel wat mensen die het op z’n engels uitspraken!

  9. Wij hebben een Luna (op z’n Nederlands uitgesproken). Dit heeft echter niks met volle maan oid te maken. Vind Sterre ook wel leuk, zou heet nooit overwegen omdat je dan zo’n thema-idee krijgt. Onze andere kids hebben Scandinavische respectievelijk hockeynamen.

  10. Hier een buur-beagle die Luna heet 🙂
    Leuk om deze gegevens te zien, mijn eigen kinderen zijn in 2008 en 2009 geboren (respectievelijk op een woensdag en een dinsdag).

    1. Ik vind Luna ook een echte honden- of kattennaam (kat van mijn schoonmoeder heet ook zo). Maar gezien de populariteit als kindernaam zijn veel ouders dat niet met me eens 😉

      1. Zie ook: Max. Ik ken twee hondenmaxen en een kattenmax en een mensenbabymax. Die laatste blijft wat gek, hoewel dat natuurlijk de omgekeerde wereld is.

  11. Komt dat Eva van Evangeline, zoals de maan wordt genoemd in “The princess and the frog”? Ik vraag me al een tijdje af waarom dat is, namelijk.

    En hoe zit het met Estrellita, Estrella, Estelle, en Stella, die immers ook allemaal afgeleid zijn van de sterren?

    Interessant topic!

    1. Is de maan soms ook een brenger van goed nieuws? Dat is namelijk de betekenis van Evangeline…

  12. Ook nog gevonden:
    Artemis (betekent maan)
    Selene (Godin van de maan)

    1. Artemis is de godin van de jacht en de maan. In het latijn heet ze Diana/Diane.

  13. Ik ken inderdaad een gezin met twee kinderen waarvan de dochters Luna en Sterre heten.

  14. Luna doet me denken aan dat prachtige liedje van Allesandro Safini.
    Ik ken verder geen Luna’s, behalve dan de kat van die buren. Die hebben overigens nog een kat Mila, wat ik dan wel weer een geinige combi vind.
    Sterre vond ik als tiener echt prachtig. Ik zag mezelf al helemaal voor me met een dochter die Sterre heet. Van die liefde ben ik genezen, vind de naam nu niet leuk meer.

    1. Erg leuk trouwens die statistiekjes. Ik ben zelf bevallen op een maandag in juli 2008 van een jongen. Ik had toen al het idee dat er veel kindjes werden geboren. Het was bijv zo druk bij de kraamzorg dat we maar halve kraamzorguren kregen. Mijn verloskundige vertelde dat ze blij waren dat ik 2 wekeen eerder was bevallen, want in augustus waren er heel veeel vrouwen uitgerekend. Dat klopt dus helemaal met deze statistieken.

      Wel grappig om te zien dat er dus veel kinderen op 08-08-08 zijn geboren.
      Zou dat ook ‘gepland’zijn?

    1. Oh echt? Hoe komen ze erop om dat als naam aan een kindje te geven… Dan toch maar Sterre of Luna…

    2. Dat zal dan wellicht een bijnaam of roepnaam zijn? Er zijn geen Nederlanders die officieel Wereld heten. Ik keek nog even naar World of Welt, maar vond alleen een paar vrouwen die Monde als tweede naam hebben. Jammer eigenlijk, want ik had graag iemand ontmoet die Wereld Bakker of Wereld ter Aarde of beter nog Wereld Naaktgeboren heet 😉

      1. Ik woon in België en het stond in een overlijdensbericht, dus ik neem aan dat het geen roepnaam is

  15. Mijn dochtertje is dit jaar met volle maan geboren: 12 september. Geen Luna Eva, maar ze heet Lena Ava. Ik zie nu pas hoeveel dat op elkaar lijkt, grappig!
    Ik vraag me wel altijd af of er meer kinderen in september geboren worden aangezien ze rond de kerst verwekt zijn?

  16. Wel veel voorkomend; Luna en Stella. Zelfs een engelse juweliersketen die zo heet.

Reacties zijn gesloten.