Jan, Peter en Harry zijn het meest verkiesbaar

Deze week zullen we weten wie van de 843 kandidaten een plekje in de Tweede Kamer heeft weten te veroveren. Dikke kans dat er een Jan of Peter tussen zit.

Jan-Peter Balkenende mag dan uit de landelijke politiek verdwenen zijn: zijn voornamen zijn populairder dan ooit. Maar liefst 18 Jannen en 16 Peters (en een Jan Peter) bevolken de ellenlange kandidatenlijsten*. Ook Harry’s zijn goed vertegenwoordigd – de 34-koppige 50PLUS partij telt er zelfs drie.

Populairste mannennamen in Tweede Kamerverkiezingen 2012

  1. Jan (18)
  2. Peter (16)
  3. Harry (10)
  4. Bart (9)
  5. Erik, Eric
  6. Henk
  7. Paul
  8. Kees (8)
  9. Frank (7)
  10. John
  11. Mark, Marc
  12. Ton

Nou zijn het sowieso veel mannen: 585 stuks (70 procent). De dames zijn met 258 exemplaren toch wat dunner gezaaid. Hierbij geen echte uitschieters in frequentie: een hoop Anja, Anna, Anne, Annemarie, Marianne, Marieke, Mariska, aangevuld met een aantal Femkes, Karins en Yvonnes en dan heb je wel een beeld.

Populairste vrouwennamen in Tweede Kamerverkiezingen 2012

  1. Anja (3)
  2. Anne
  3. Anne Marie, Anne-Marie, Annemarie
  4. Femke
  5. Helen, Hélène
  6. Jeannette, Janet
  7. Karin, Karen
  8. Linda
  9. Marianne, Marjan
  10. Marieke
  11. Mariska
  12. Yvonne

Uniseksnamen

Het was overigens nog best lastig om bij alle kandidaten voornamen en hun sekse te vinden. Het zal mijn naamafwijking wel zijn, maar ik kan (voor zover ik die ambitie zou hebben) niet op C.A. Hottentot stemmen voordat ik zijn voornaam weet (Chris).

Zijn partijgenoot bij het consequent voornaamloze Democratisch Politiek Keerpunt (voorheen Onafhankelijke Burgerpartij plus Trots op Nederland) heet T.S. Scargo. Wat een blijde verrassing toen ik las dat daar een Taco bijhoort: Taco Escargot!

Ook de curieuze Politieke Partij NXD doet niet aan voornamen. Ze hebben geen website en geen sociaal (online) leven, want enkel uit persberichten maak ik op dat lijsttrekker P.S. Samlal de roepnaam Anil draagt. Over de rest van zijn vijfkoppige partij, waaronder nog twee Samlals, is niets te vinden.

De Libertarische Partij en 50PLUS geven (uit geëmancipeerd oogpunt?) geen geslacht op de lijst weer. Toch lastig met uniseksnamen als Imre, Kim (2x) en Mik bij de Libertarische Partij. Ze bleken overigens allen mannen, volgens de partijsite.

Woonplaats

Ruim 80 kandidaten (in mijn kiesdistrict*) wonen in Amsterdam en 60 in Den Haag. Opmerkelijke derde stad bij de dames: Haarlem. De mannen daarentegen hebben een flinke oververtegenwoordiging uit Rotterdam.

plaats vrouwen mannen totaal
Amsterdam 31 53 84
‘s-Gravenhage 24 36 60
Rotterdam 8 32 40
Groningen 5 18 23
Haarlem 10 11 21
Utrecht 9 11 20
Amersfoort 3 10 13
Breda 3 9 12
Eindhoven 2 9 11
Almere 3 7 10

In Amsterdam zitten vooral de mensen van GroenLinks en PVDA; Rotterdam levert opmerkelijk veel kandidaten voor het CDA en in Den Haag wonen verreweg de meeste PVV’ers. De andere grote partijen hebben hun kandidaten uit een wat breder gebied gehaald. Drie vrouwen – genaamd Astrid, Brigitte en Claudia – komen toevalligerwijs uit de niet al te grote gemeente Lansingerland, signaleert De Heraut.

Overigens mooi: de lijsttrekker van de Anti Europa Partij woont in Moskou. Dat ligt in Rusland, Europa inderdaad.

Achternamen

College Maarten van der Meer merkte al op:

“Op de kandidatenlijst voor de Partij voor de Dieren: Anja Hazekamp, Johnas van Lammeren, Luuk van der Veer, Harry Voss en Floriske van Leeuwen.”

Eens zien of ze Attje Kuiken (PvdA), Paul de Beer en Bart Vink (D66), Geert-Jan van der Wolf (SOPN), Martin van Leeuwen (Partij van de Toekomst), Dick van Meeuwen (SGP), Mei Li Vos en Jan Vos (PvdA), Anneke Wezel (SP) en Merijn Snoek (CDA) voor zich kunnen winnen!

Catharina Bethlehem lijkt een vreemde eend in de bijt bij de Piratenpartij. Bij de SGP had ze naamtechnisch beter gepast, maar die nemen vooralsnog geen vrouwen als kandidaat aan.

Van een paar kandidaten zie je meteen bepaalde types voor je. Geert Schipaanboord (SGP) klinkt alsof hij koers kan houden, terwijl Mario Aandewiel (Libertarische Partij) op de kermis óók wel eens in het botsautootje zou willen. Zijn partijgenoot Leendert Ambtman klinkt een stuk eh… politieker.

Bij het Democratisch Politiek Keerpunt staat ene Henri Baldwin op de lijst. Het lijkt me geen onaardige kerel, maar al zoekende naar zijn foto bleek hij helaas geen goed verborgen gebleven broer van die ándere familie Baldwin te zijn.

Morgen deel 2, over de voornamen. Met natuurlijk een Geheel Wetenschappelijk Verantwoord Stemadvies!

* Ik heb de kandidatenlijst van Amsterdam erbij gepakt. In andere kiesdistricten doet de Politieke Partij NXD niet mee en zijn er voor de andere 20 partijen andere/meer kandidaten aangemeld. In totaal zijn er 972 kandidaten (303 vrouwen, 669 mannen) in 21 partijen voor 150 zetels.

3 antwoorden op “Jan, Peter en Harry zijn het meest verkiesbaar”

  1. Ik was ook al begonnen de namen op een rijtje te zetten om er een artikeltje over te schrijven, maar jij bent me voor. Scheelt mij weer werk hahaha. Wat je niet schrijft maar wat wel heel opvallend is, is het grote aantal Marks bij de VVD, namelijk 4! Worden mensen met deze naam geïnspireerd door hun leider om zich ook verkiesbaar te stellen??? Het lijkt toeval want Mark is toch geen naam die vaker bij mensen van VVD-huize voorkomt. Ik vind het wel interessant.

  2. Na dit artikel maar even gekeken of er ook een naamgenoot meedeed (heb niet echt een veelvoorkomende naam) en ja hoor. Wel van een partij waar ik nooit op zou stemmen dus ga toch maar op een ander stemmen.

  3. Met een applaus voor het werk dat je moet hebben verzet om tot dit artikel te komen!

Reacties zijn gesloten.