10 antwoorden op “Kort nieuws 8 september 2012”

 1. Voorvoegsels afschaffen? Nou liever niet, ik ben eraan gehecht! Bovendien heeft maar 17% van de Nederlanders een achternaam met een voorvoegsel, wat de naam meteen weer wat unieker maakt. In het zuiden des lands is dit percentage hoger trouwens dan in de rest van NL. Maar 6% van de Nederlandse bevolking heeft ‘van’ voor hun achternaam, en zonder, dat klinkt toch ook gek? Die meneer van dit artikel heeft zelfs vast geen voorvoegsel…

  1. Ik heb er geen en daar ben ik heel blij mee. Ik zou er geen willen hebben. Het lijkt me hardstikke irritant. En ik zie de voordelen totaal niet. Hoe uniek is het nou eigenlijk? Ik ken zoveel mensen met voorvoegsels. Voor mijn gevoel is het helemaal niet uniek. En andere voordelen heb ik nog niet gehoord. Ook niet van Emma, die ons aanraadt om een naam met voorvoegsels te kiezen (bij het kopje “tips”).

   Trouwens, ik vind die namen zonder voorvoegsels nog best normaal klinken.

 2. Afschaffen? Nou nee. Ik zou er eerder voor kiezen om er één geheel van te maken: Vandenberg, Tenberge, Vanberg, Optland, Vantland. Wie weet wat voor een leuke achternamen er dan ontstaan.
  Voor stamboomonderzoek is het ook praktischer om de voorvoegsels te houden, als je ze weglaat kom je er helemaal niet meer uit. Hoort de Berg die je tijdens je onderzoek vindt bij Van den Berg, De Berg of Van Berg?

  1. Dan krijg je wel ineens heel veel namen die met een V of D beginnen, lijkt me. Maar ik vind het zeker een optie.

 3. Ik sluit mij aan bij Marize, ik wil graag mijn voorvoegsels houden. Zonder deze voorvoegsels komt mijn achternaam vrij vaak voor, maar met voorvoegsels niet; volgens stamboomonderzoek van mijn oom is iedereen met onze achternaam (met voorvoegsels) een afstammeling van dezelfde stamvader (eind 17e eeuw), dus familie van elkaar. Volgens het Meertensintituut zijn er minder dan 200 personen met deze naam met voorvoegsels, en bijna 3000 zonder.

 4. Ik heb een achternaam zonder voorvoegsel, en hij komt erg vaak voor: Jacobs.
  Ik vind het niet erg als ze blijven. Ik ken heel veel mensen die dat hebben.

 5. Ooh toevallig! Ik vroeg me gisteren, bij de inschrijving voor een sportwedstrijd, af waar je je zou moeten melden met een achternaam met voorvoegsel. In ‘mijn’ rijtje E-H was het lang niet zo druk als in andere rijen. Vooral bij de V was het heel druk! Hoe ervaren jullie dat? Is dat altijd hetzelfde? Of juist overal verschillend?

 6. Je kunt toch niet al die mensen met een voorvoegsel in eens een andere achternamen laten hebben? Als je een voorvoegsel weg laat heb je gewoon ineens een andere achternaam. Gewoon lekker zo laten!

  1. Maar als ze het nou willen? Misschien vinden ze het wel heel irrittant, dat voorvoegsel, dat je elke keer ergens kwijt moet…

 7. Ik vind juist die voorvoegsels zo echt Nederlands. Was een paar jaar geleden in Amerika met vrienden. De enige naam die goed werd uitgesproken was die van een vriendin, haar naam begon met Van de…. De dame van de douane zei tegen haar; “uhh that sounds like money”.
  In Amerika hoor je trouwens wel vaker namen die met “van de” of “de” beginnen bij families met geld. Klinkt daar toch een beetje alsof je van adel bent en dat denken ze daar dan ook gauw.

  In mijn -van oorsprong Franse- naam stond vroeger ook “de la” maar dat is in de loop der jaren verdwenen, wat ik persoonlijk erg jammer vind.

Reacties zijn gesloten.