Alternatieven voor top 10 kindernamen?

Een hoop discussie over wel of niet een populaire voornaam geven, leuk! Ook de uitslag van de vraag van de week (die er ‘iets langer heeft gestaan…) geeft aan dat niet iedereen er hetzelfde over denkt:

In de afgelopen maand stemden maar liefst 1.118 mensen over de vraag “Uniek, of liever opvallend?”

 • Een unieke naam natuurlijk, voor mijn unieke kind (59%)
 • Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg (41%)

Opvallend vond ik dat de verhouding een hele tijd 50-50 was en er pas de laatste tijd een ruimere voorkeur kwam voor het geven van unieke namen.

Kan ik daaruit opmaken dat het juist mijn vaste lezers zijn die uiteindelijk de voorkeur geven aan een wat meer doorsnee naam? Dat heb ik in ieder geval wel. Ik ben dol op andermans unieke namen en bijzondere verhalen (anders zat ik hier niet echt op mijn plek), maar als het erop aankomt vind ik bekende namen vaak toch passender, mooier of leuker.

Dat neemt niet weg dat ik niet snel zou kiezen voor een naam uit de voornamen top 10, of zelfs de top 20. Ik weet wel dat zelfs de populairste namen maar aan een op de honderd kinderen worden gegeven, maar er is Meer dan Sem en Sanne (zie ook: Beyond Ava & Aiden), toch?

Wat nu als je juist die populaire namen (net als de rest van het land) het allerleukst vindt? Gewoon geven is een optie. Of je zoekt naar een alternatief, een naam die – laten we zeggen – niet in de top 100 staat, maar hetzelfde gevoel geeft.

Ik doe een voorzet, maar misschien dat jullie betere alternatieven weten? En zitten er nog namen tussen die al dan niet stiekem op je eigen lijstje staan? Silas, Nova en Stella vind ik zelf erg leuk.

Jongensnamen top 20 en alternatieven (rang in 2009)
1. Daan – Twan (107)
2. Sem – Sil (134)
3. Lucas – Silas (449)
4. Ruben – Marten (357)
5. Jayden – Duncan (248)
6. Thomas – Jonas (234)
7. Tim – Tijm (2.811)
8. Milan – Kyan (130)
9. Lars – Lasse (256)
10. Jesse – Senne (247)
11. Thijs – Tijl (258)
12. Finn – Quinn (143)
13. Stijn – Hein (484)
14. Bram – Brent (169)
15. Luuk – Loek (138)
16. Levi -Dion (129)
17. Sven – Tren (657)
18. Julian – Florian (205)
19. Noah – Jonah (439)
20. Max – Dex (307)

Meisjesnamen top 20 en alternatieven (rang in 2009)
1. Emma – Esma (352)
2. Sophie – Jolie (301)
3. Julia – Livia (183)
4. Lieke – Silke (125)
5. Lotte – Lente (306)
6. Sanne – Senne (320)
7. Lisa – Lois (222)
8. Eva – Lena (124)
9. Anna – Janna (156)
10. Noa – Nova (126)
11. Tess – Gwen (155)
12. Fleur – Fien (133)
13. Anne – Lieve (116)
14. Sara – Stella (201)
15. Isa – Nika (237)
16. Jasmijn – Jente (182)
17. Femke – Merle (148)
18. Roos – Saar (107)
19. Lynn – Puck (101)
20. Maud – Jet (167)

37 antwoorden op “Alternatieven voor top 10 kindernamen?”

 1. Stella vind ik juist niet zo leuk, maar verder heel veel leuke namen. Ook een aantal (bij de alternatieve namen) die op mijn lijstje stonden! (Ik zeg even niet welke, want daar wil ik nog steeds een blogje over schrijven).
  .-= DeniseM schreef op eigen site Valentijnsmenu 2 =-.

 2. Voor Twan heb ik toch liever Toine als spelling… Twan oogt zo fonetisch. Silas, Jonas en Dion vind ik leuke namen, maar Dex vind ik eigenlijk helemaal niets. Ik moet daarbij altijd denken aan Dex Dexter, een personage uit Dynasty (de oudere garde weet wel wie ik bedoel). Dan toch liever Lex, al vind ik dat ook eigenlijk niks.

  Jolie hadden wij als optie bij de eerste voor een meisjesnaam. Ik dacht trouwens dat de naam Lois wel in de top 100 zou staan. Ik zou ipv Lieve de naam Veerle hebben gekozen, maar misschien is dat wel een top 100 naam. Stella vind ik ook erg leuk.

 3. 1. Daan – Twan (107) Liever Daan
  2. Sem – Sil (134) Liever Sem
  3. Lucas – Silas (449) Liever Lucas
  4. Ruben – Marten (357) Liever Ruben
  5. Jayden – Duncan (248) Liever Jayden
  6. Thomas – Jonas (234) Liever Thomas
  7. Tim – Tijm (2.811) Liever Tijm
  8. Milan – Kyan (130) Liever Milan
  9. Lars – Lasse (256) Liever Lars
  10. Jesse – Senne (247) Liever Senne
  11. Thijs – Tijl (258) Liever Tijl
  12. Finn – Quinn (143) Liever Finn
  13. Stijn – Hein (484) Liever Stijn
  14. Bram – Brent (169) Liever Bram
  15. Luuk – Loek (138) Liever Luuk
  16. Levi -Dion (129) Liever Levi
  17. Sven – Tren (657) Liever Tren
  18. Julian – Florian (205) Liever Julian
  19. Noah – Jonah (439) Liever Noah
  20. Max – Dex (307) Liever Dex

  1. Emma – Esma (352) Liever Emma
  2. Sophie – Jolie (301) Liever Sophie
  3. Julia – Livia (183) Liever Julia
  4. Lieke – Silke (125) Liever Lieke
  5. Lotte – Lente (306) Liever Lente
  6. Sanne – Senne (320) Liever Senne
  7. Lisa – Lois (222) Liever Lois
  8. Eva – Lena (124) Liever Eva
  9. Anna – Janna (156) Liever Anna
  10. Noa – Nova (126) Liever Noa
  11. Tess – Gwen (155) Liever Tess
  12. Fleur – Fien (133) Liever Fleur
  13. Anne – Lieve (116) Liever Lieve
  14. Sara – Stella (201) Liever Sara
  15. Isa – Nika (237) Liever Isa
  16. Jasmijn – Jente (182) Liever Jente
  17. Femke – Merle (148) Liever Femke
  18. Roos – Saar (107) Liever Roos
  19. Lynn – Puck (101) Liever Lynn
  20. Maud – Jet (167) Liever Maud

  Die suggesties zijn dus niks voor mij.. ik kies te vaak toch voor de top20-naam.
  .-= Nadine schreef op eigen site Bernhard, Schavuit van Oranje =-.

 4. hahaha mag ik me inschrijven voor jouw alternatieve popi namenlijst Emma? Ik zie de alternatieven een stuk liever!
  leuk leuk leuk vind ik:
  Sil (maar dan niet “liefkozend”Silly ervan maken zoals ik laatst iemand hoorde doen)
  Silas!
  Tijm
  Quinn
  Jonas
  Jonah
  Kyan
  Lasse
  Tijl
  Brent

  Silke
  Lois (volgens mij ook aardig popi hier, maar wel erg leuk)
  Lente
  Nova!
  Stella
  Jente

 5. Wat leuk gedaan!!
  Bij de jongens ben het met name eens met Lasse en Brent.
  Tijm, Loek en Kyan vind ik helemaal niks.
  Bij de meisjes hmmmm, vind ik veelal de eigenlijke namen mooier. Ik mis Luna nog bij de alternatieve rij, zou Lieke inruilen voor Luna.

 6. Ik vind niet alle alternatieven even passend:

  Daan/Twan:
  Ik vind Twan een beetje ordinair, Daan helemaal niet. De “gevoelswaarde” van de twee namen is dus niet hetzelfde.

  Lucas/Silas:
  Ik vind Silas ten opzichte van Lucas wel erg bijbels aandoen (maar Lucas is natuurlijk ook een bijbelse naam en moderne ouders denken bij Silas misschien eerder aan de Da Vinci Code dan aan de bijbel). Misschien Midas?

  Bram/Brent:
  Hetzelfde bezwaar als bij Daan/Twan. Misschien Barend? (Lijkt er toch wel een beetje op…)

  Max/Dex:
  Hetzelfde bezwaar als bij Daan/Twan en Bram/Brent. Misschien Marcus?

 7. Ik vind het meer dan logisch, dat de vaste lezers niet voor de uniekste namen gaan. Want als je enige smaak hebt, noem je je kind toch niet Lyccaëllerly ofzo? Om echt uniek te zijn, moet je vaak wel zelf de naam verzinnen. En zelfverzonnen namen zien er vaak “gekunseld” uit… (En dat vind ik dus lelijk.)

 8. Dion zou voor mij echt uitgesloten zijn, daar kleeft voor mij zo’n bijsmaak aan i.v.m. het Kamerlid Graus die deze voornaam draagt.

  Nova stond bij ons de tweede keer op het lijstje, maar ik kon de associatie met het televisieprogramma niet afschudden. Nika stond de eerste keer op de “longlist” maar viel daarna af.

  Ik voorspel trouwens een bloeiende toekomst voor Dex. Ik vind het zelf op zich een redelijk leuke naam, maar (weer een associatie…) hij doet me nog steeds erg aan Dynasty denken.

 9. Dat vind ik ook Lorelei 😉

  Al vind ik deze alternatieve lijst echt heel erg leuk. Er staan prachtige namen tussen zoals Jonas, Tijm (al vind ik Tijn leuker), Tijl, Loek, Brent en Quinn bij de jongens, en bij de meisjes vind ik Lois, Stella, Nova, Nika, Saar en Jet helemaal top!

  Namen waar ik andere alternatieve voor bedacht heb zijn:

  Tim – Tijn
  Bram – Bart
  Levi – Ravi

  Lieke – Nienke
  Lotte – Mirthe
  Lynn – Liz

 10. Van de alternatieven vind ik Jonas, Dex, Esma, Stella en Jet leuk. Sil vind ik al net zo fout als Sem. Een van onze katten (een dametje!) heet zo (onze kater heet Bob). Daarnaast ken ik meerder 40+ Silvia’s die als Sil door het leven gaan. Zeker geen kort en stoer naam in mijn ogen.

  Andere alternatieven:
  1. Daan – Twan / Deen, Duuk, Daaf ?
  2. Sem – Sil / Siem, Mels, Lev
  3. Lucas – Silas / Midas, Linus ?
  4. Ruben – Marten / Rubin, Simon, Felix ?
  8. Milan – Kyan / Roman, Aidan, Mika ?
  10. Jesse – Senne / Robbe, Jenne, Fedde ?
  13. Stijn – Hein / Gijs, Stag, Stig ?
  16. Levi -Dion / Dani, Timo, Vico ?
  20. Max – Dex / Lex, Mas, Dax ?
  1. Emma – Esma / Edda, Ebba, Ella ?
  2. Sophie – Jolie / Lucie, Marie ?
  6. Sanne – Senne / Sinne, Sanna, Suze ?
  8. Eva – Lena / Eda, Ava, Iva ?
  10. Noa – Nova / Zoe, Lea, Noé ?
  11. Tess – Gwen / Liv, Faye, Juul ?
  13. Anne – Lieve / Mare, Lore, Hanne ?
  15. Isa – Nika / Ida, Iva, Isra ?
  16. Jasmijn – Jente / Jolijn, Marlijn, Carlijn ?
  17. Femke – Merle / Nienke, Renske, Jente
  19. Lynn – Puck / May, Jools, Kate ?

 11. Ha! Merle als alternatief, dat zie ik graag. Blijft een leuke naam.

 12. Twan blijf ik het broertje vinden van Antwanettu. Een hele lelijke fonetische schrijfwijze. (En de naam Toine vind ik, hoewel beter geschreven, ook al niet mooi ;-))

 13. Roos, Siem als alternatief voor Sem, Gijs voor Stijn, Ella voor Emma, Suze voor Anne en Karlijn voor Jasmijn vind ik helemaal super bedacht.

  Zelf had ik nog bedacht vannacht (tsja, je kan er maar mee bezig zijn he hahaha)

  Daan – Guus / Mees
  Lucas – Abel
  Jesse – Melle
  Max – Axl

  Anne – Linde
  Eva – Mara
  Tess – Suus

 14. Ha dames, ik ben zo streng! De spelregel is dat het alternatief niet in de top 100 mag staan. En dan wordt het ineens een stuk moeilijker, merkte ik 🙂

 15. Oke, maar waar halen we dan de top 100 vandaan, zodat we onze alternatieven kunnen checken?

 16. @ Emma, ja dat had je er niet bij gezegd 🙂 maar dan wordt het inderdaad een heel stuk lastiger!

  Ik kan inderdaad ook geen actuele top 100 lijst vinden dus dan is het moeilijk nakijken, maar ik gok dat deze alternatieven van mij mogen blijven staan:

  Lucas – Abel
  Jesse – Melle (twijfel geval, kan net nog in de top 100 vallen)
  Max – Axl
  Levi – Ravi
  Tess – Suus

  En die Roos had bedacht, Sem – Siem denk ik ook

  De rest van mijn opties vallen dan denk ik af…

 17. Emma, wat leuk dat je als alternatief voor Maud de naam Jet geeft. Wij hebben een dochter die Maud heet, maar ook een die Jet heet. Toen Maud geboren werd was het nog geen top 20 naam, maar na Idols met Maud Mulder veranderde dat snel. Je kan dus proberen om niet populaire namen te geven en toch eindigen met een populaire naam…
  Overigens zal onze dochter daar niet zoveel last van hebben. De meeste Maudjes zijn een stuk jonger.

 18. 1. Daan – Twan (107) Geen van beiden
  2. Sem – Sil (134) Sil
  3. Lucas – Silas (449) Silas!
  4. Ruben – Marten (357) Geen van beiden
  5. Jayden – Duncan (248) Geen van beiden
  6. Thomas – Jonas (234) Geen van beiden
  7. Tim – Tijm (2.811) Bij Tijm denk ik toch meer aan het kruid…
  8. Milan – Kyan (130) Geen van beiden; wél Kyran
  9. Lars – Lasse (256) Lasse!
  10. Jesse – Senne (247) Allebei leuk…maar Senne hoor je minder, dus zou ik daarvoor kiezen.
  11. Thijs – Tijl (258) Tijl (Uilenspiegel…)
  12. Finn – Quinn (143) Geen van beiden
  13. Stijn – Hein (484) Geen van beiden
  14. Bram – Brent (169) Brent
  15. Luuk – Loek (138) Loek is al vanaf m’n geboorte m’n bijnaam, hihi, dus zou dat niet snel als naam kiezen 😉
  16. Levi -Dion (129) Levi, maar je hoort ’t teveel
  17. Sven – Tren (657) Tren is leuk, nog nooit gehoord!
  18. Julian – Florian (205) Florian
  19. Noah – Jonah (439) Jonah!
  20. Max – Dex (307) Geen van beiden, Dex wordt nu vast ook veel gekozen nu Xander de Buisonjé z’n zoontje zo heeft genoemd..

  1. Emma – Esma (352) Geen van beiden
  2. Sophie – Jolie (301) Geen van beiden
  3. Julia – Livia (183) Livia. Grappig; toen mijn nichtje (9 jaar geleden) geboren werd, heette niemand zo, nu hoor je het veel vaker.
  4. Lieke – Silke (125) Geen van beiden
  5. Lotte – Lente (306) Lente!
  6. Sanne – Senne (320) Senne, hoewel ik het zelf toch meer een jongensnaam vind
  7. Lisa – Lois (222) Lois, maar ook dat hoor je teveel naar mijn zin
  8. Eva – Lena (124) Geen van beiden
  9. Anna – Janna (156) Geen van beiden
  10. Noa – Nova (126) Nova!
  11. Tess – Gwen (155) Geen van beiden
  12. Fleur – Fien (133) Geen van beiden
  13. Anne – Lieve (116) Lieve
  14. Sara – Stella (201) Geen van beiden
  15. Isa – Nika (237) Nika
  16. Jasmijn – Jente (182) Jente
  17. Femke – Merle (148) Merle; grappig dat zowel Jente als Merle erin staat, ken twee zusjes die zo heten, maar dan Yente.
  18. Roos – Saar (107) Geen van beiden
  19. Lynn – Puck (101) Geen van beiden
  20. Maud – Jet (167) Geen van beiden

  Leuk gedaan zo, die suggesties:)

 19. Wat vinden jullie van Douwe, Taeke, of Sieb (Sybren) voor jongens en van Mette, Hieke of Dieke voor meisjes?

 20. Ik weet nog goed, 7 jaar geleden was ik zwanger van onze 2e dochter. Wow, wat was dat moeilijk, want mijn man wilde absoluut geen naam uit de top 10. Uiteindelijk kwamen we uit op Lieke en wat zien we nu, het is een nummer 4, wie had dat gedacht, nou mijn man zeker niet! Onze 1e dochter heet trouwens Annemar.

 21. @ Lisette:
  Douwe en Sieb (Siep! nog leuker) zijn super, ben een Friese namen fan. Maar Hieke en Dieke vind ik – sorry voor wie zo heet – ronduit stom. Liever Jildou of Doutzen!

 22. Ik ben nog steeds heel erg blij met mijn Julian. Er kunnen er wel meerdere geboren zijn, maar er is er maar eentje zoals hem! Als je de naam echt helemaal te gek vindt, zou ik geen andere naam zoeken, maar als het een compromis-naam is, zou ik verder zoeken dan de top 30.

  Overigens: Puck zou ik sterk afraden als officiele naam. Als bijnaam is het erg schattig, maar het is een naam zonder volwassen versie en niet leuk of te korten. Daarnaast is een puck iets waar je met een hockeystick tegenaan slaat, maar dat zal mijn roots wel verloochenen…

 23. hej leuk hoor, gelukkig hoor ik niemand over de naam van mijn zoon, dus uniek! hij heet ilya, zijn 2e naam is Florian. Ilya Florian!
  Ik had Joshua ook mooi gevonden

 24. Toen wij 15 jaar geleden onze dochter kregen, was haar naam nog vrij uniek. Inmiddels staat de naam al een paar jaar hoog in de top 10. Je kunt dus wel denken dat je naam uniek is, als er een paar jaar later een soappersonage die naam krijgt is het gedaan met de unieke naam. Daarom zou ik iedereen adviseren gewoon de naam te geven die je mooi vindt. Aangezien je kind uniek is, is de naam dat ook.

 25. mijn zoontje heet jesmer,verder nog nooit iemand gehoord die zo heette!

  1. Ik ken een Jesmer die circa 27 jaar is. En via Facebook zie je dat er ook jongere exemplaren rondlopen 🙂 het is al 15 jaar lang mijn favo-naam. Dus als ik ooit een zoon krijg…

 26. ook maar twee :p dus idd die naam komt niet vaak voor

 27. Flynn vind ik een superleuke meisjesnaam! Ken één baby met deze naam. Lief, stoer en kort.

  1. Je dochter Flynn noemen is hetzelfde als je zoon Lotte noemen.

Reacties zijn gesloten.