Amerika is Emma-fan!

Emily voerde in Amerika jarenlang de lijst van populairste meisjesnamen aan, maar is voor het eerst sinds 1996 verdreven naar de derde plaats. Het is de beurt aan zusternaam Emma, die al sinds 2003 op 2 stond. De andere top-5 namen voor meisjes: Isabella (2), Madison (4) en Ava (5). Ook populair zijn Olivia, Sophia, Abigail, Elizabeth en Chloe.

De jongens top 5 van 2008 is onveranderd: Jacob, Michael, Ethan, Joshua en Daniel. Ook de andere populairste namen zijn echte klassiekers: Alexander, Anthony,William, Christopher en Matthew.

Stijgers en dalers (meisjes)

Allemaal snel stijgend in populariteit zijn namen als: Aliyah/Amiyah, Amari/Amira, Aubree/Aubrey/Audrina, Cara/Kara, Danna/Dayana, Hadley/Harley/Harper/Hayden, Jaslene/Jazlyn, Kayden/Kaylee/Kiley, Layla/Leah/Lia/Lilah/Lillian/Lily/Lyla, Madalyn/Madelyn/Madelynn/Madilyn, Marlee/Marley, Natalie/Nataly, Paisley/Payton/Peyton, Riley/Rylee/Ryleigh en Valentina/Valeria.

Maar de grootste stijger bij de meisjes was de naam Khloe (in drie jaar van plaats 960 naar 196), geinspireerd door de in Nederland onbekende realitysoap Keeping Up with the Kardashians, waarin de zusjes Khloe, Kourtney, Kimberley, Kylie en Kendall de hoofdrol spelen. Ook de populariteit van Miley (en Mylee), een meisjesnaam die vorig jaar vanuit het niets hoog in de top 1000 landde, en nu zelfs op plaats 127 staat, is ingegeven door een beroemdheid, namelijk de 16-jarige actrice Miley Cyrus, ofwel Hannah Montana. Hannah zelf kukelde overigens uit de top 10 naar plaats 17.

Alexa, Alexandra, Alexandria en Alexia daalden allemaal in populariteit. Ook Breanna/Briana/Brianna, Ciara/Kyra, Joselyn/Yoselin, Haley/Hayley/Haylie, Jaden/Jadyn/Jaiden, Julia/Julissa, Lindsay/Lindsey, Rachael/Rachel doen het niet goed meer.

Zelfs de favorieten van nog niets eens zo lang geleden zijn versneld aan het verdwijnen: Jennifer, Jessica en Stephanie. Ook opvallende dalers: Angelina, Lindsay/Lindsey en Paris, wellicht door de aanhoudende media-aandacht voor de dames Jolie, Lohan en Hilton. Daar staat tegenover dat London snelt stijgt in populariteit.

Stijgers en dalers (jongens)

Bij de jongens zijn er iets minder spectaculaire successen te zien: alleen Jacoby valt op, een ‘versjieking’ van de nummer 1 naam Jacob. Deze naam, die 200 plaatsen steeg naar nummer 423, kreeg zijn bekendheid door Red Soxspeler Jacoby Ellsbury.

Andere namen die snel in de mode raken, ook al veelal geinspireerd door celebrities, of hun kinderen: Aiden/Brayden/Kaiden/Kayden/Zayden, Alvin (van de Chipmunks?), August, Beckett, Carter, Cash/Kash, Chase, Collin/Colton/Kolton, Cruz, Easton, Eli/Elijah/Alijah, Ezra, Grady, Graham, Henry, Hudson, Jaiden/Jayden, Jaxon/Jaxson, Jonah/Jonas, Jude, Kale, Kane, Kellen, Kingston, Kobe, Landyn, Liam, Maximus, Milo, Oliver, Paxton, Reid, River, Ryker, Rylan en Santiago.

Voor wie het zich afvraagt: Barack Obama heeft de top 1000 dit jaar niet gehaald, maar de voorspelling is dat dat volgend jaar wel gaat lukken. In 2007 stond Barack nog op plaats 12.535, maar vorig jaar was dat al plaats 2.409!

Datzelfde lot, maar dan omgekeerd, zal mettertijd gaan gelden voor de volgende grote dalers (waaronder een hoop latino en geografische namen): Aldo, Alfredo, Billy, Branden/Brenden, Camron, Corey, Curtis, Dakota, Dennis, Derek, Devon, Dillon, Drew, Dustin, Edgar, Fabian, Felipe, Francisco, Gerardo, Gustavo, Jaime, Jalen/Jaylin, Jared, Larry, Leland, Lorenzo, Mitchell, Nathanael, Noe, Omar, Orlando, Osvaldo, Raul, Rodney, Rodrigo, Scott, Shaun/Shawn, Spencer, Stephen, Terrance, Tobias, Tony, Trenton en Trey.

Nieuwe binnenkomers

Dan nog wat nieuwe binnenkomers in de top 1000, zoals Isla, Mareli, Dayami, Nylah en Jazlene bij de meisjes. Bij de jongens: Beckham! Maar ook Aaden, Chace, Kash, Kymani, Ishaan, Jadiel, Urijah en Marley. De samenstellers van de lijst hopen dat ouders zich niet hebben laten inspireren door de ondeugende hond Marley uit de film Marley & Me.

Tweelingen

Tot slot: Jacob & Joshua (69 keer) is de populairste combinatie voor tweelingen. Voor meisjes is dat Isabella & Gabriella (42 keer). En voor een gemengd stel: Madison & Mason (27 keer). Alhoewel: misschien is het eigenlijk Jayden & Jordan, Madison & Morgan of Landon & Logan – combinaties die ieder tientallen keren voorkomen. Dat zijn allemaal zulke nietszeggende namen dat ze voor iedere sekse gebruikt worden.

Zoals je je ook kunt verbazen over meerdere keren Jayden & Jaylen, Makayla & Makenzie, Jayda & Jayden (plus Jada & Jaden) en Autumn & Summer. Mijn persoonlijke favoriet, maar oordeel vooral zelf: Heaven & Nevaeh (14 keer).

5 antwoorden op “Amerika is Emma-fan!”

  1. Ik vind Emma een prachtige naam. Net als de andere Amerikaanse meisjesnamen trouwens. De dalers vind ik over het algemeen terecht: iets als Brianna spreekt mij niet zo aan. Opvallende tweelingcombinaties! Ik moest zelf erg lachen om Autmn & Summer… Heaven en Nevaeh is ook heel apart.

  2. Olivia vind ik prachtig.

    Daarnaast ben ik ook een fan van Hayden, Madelyn (liever Madeleine), Marley (liever Marly) en Valentina.

    Bij de jongens vind ik Ezra, Elijah, Cruz en vooral Liam erg leuk.

  3. Wow, die tweelingcombinaties zijn wel erg zeg, zo jut en jul. Ik vind Madison & Mason trouwens ook niet echt eenduidig. Ik zie best wat leuke namen staan, maar het meeste zou ik hier in Nederland echt niet geven. Van de top 10 zouden Emily en Sophia als enige de keuring overleven. Van de stijgers zijn Lily, Lyla, Alvin, Jonas en Oliver favoriet. Van de dalers vind ik Edgar en Tobias nog wel het overwegen waard.

  4. Die tweelingcombinaties.. rampzalig. Heaven & Nevaeh.. wij noemen onze kinderen toch ook geen Hemel & Lemeh? Of Herfst & Zomer?
    Van de top 10 vind ik Isabella nog het mooiste, bij de jongens Daniel. Verder Amira, Rachel en Riley & Elijah, Jonas en Liam.

Reacties zijn gesloten.