Ashmèé

Ik vermoed dat het is omdat ik niet zo lang geleden op zoek was naar die geweldige tas van F., maar ik kreeg via mij onbekende wegen mail van Invito.

Terwijl ik hoopte op een gratis cadeaubon ter waarde van 50 euro waarbij het minimale aankoopbedrag eh… 50 euro is, kreeg ik korting op de nieuwe cd van Esmaye*.

“Onbevangen en leergierig kijkt de 26-jarige Esmaye de wereld in, om vervolgens haar gedachten en verlangens aan het papier toe te vertrouwen. (…) Haar songs kenmerken zich door passie, mystiek, reflectie en relativeringsvermogen, en zijn geïnspireerd door de natuur en haar elementen.”

Ik had liever gehad dat Esmaye haar energie had gestoken in het vinden van een wat minder uunycqkuh artiestennaam. Maar ze moest wat natuurlijk, om een goede domeinnaam te kunnen claimen.

In mijn database vond ik overigens nog wel ergere varianten: van het gelukkig zeldzame Aismé, Aismée, Ashmay, Ashmee, Ashmie, Asmaê, Esmaé, Esmeê, Esmeè, Esmëe, Esmeë, Esméé, Esmhé tot het tientallen keren voorkomende Esmeé en Esmèe. Au.

Verreweg de meeste ouders hebben het wel begrepen overigens: Esmee en Esmée komen ongeveer even vaak voor in Nederland: enkele honderden keren per jaar.

Er zijn een paar bekende naamdragers: zangeres Esmée Denters (1988), Christen Uniepolitica Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink (1975), actrice Esmée de la Bretonière (1973), een prostituee in het gelijknamige liedje van Acda en de Munnik (1997) en het Onderweg naar Morgenpersonage Esmee Klein (sinds 2005).

De naam, in alle varianten, steeg sinds de jaren negentig snel in populariteit, maar raakte in 2003 over het hoogtepunt heen. In 2006 werden bijna 300 meisjes Esmee genoemd en bijna 250 Esmée. De oorspronkelijke spelling, Esmé, is niet erg in trek.

Er is in 2006 geen enkele Esmaye geboren. Hou dat zo.

* Bij besteding van maar liefst € 39,95 “mag” je de cd Elements in Me voor € 9,95 kopen bij Van Leest. Echt een goede deal! Zucht.