Ben jij ook een straatnaam?

Een studievriend van me woonde vroeger op de Postjesweg en had als achternaam Post. Zijn toenmalige vriendin verhuisde later naar de Singerstraat – wat haar achternaam is!

Zelf ben ik natuurlijk vele malen vernoemd in Nederland: geen dorp of er is een Emmalaan te vinden 🙂

In Amerika heeft iemand onlangs een kaart gemaakt waarop je de 2.000 populairste jongensnamen en meisjesnamen met de bijbehorende straten in dat land kunt vinden. 369 Emma Street, Drives, Roads en Lanes!

Ben jij ook wel eens een straat tegengekomen die jouw voor- of achternaam draagt?

Opzoektip

Met mijn voornaam werkt het niet (teveel Emmastraten dus), maar met minder vernoem-gevoelige namen kun je bij postcode.nl opzoeken hoeveel straten en pleinen er met jouw naam zijn. Om dubbele vermeldingen te voorkomen voeg je een willekeurig huisnummer toe. Hier een voorbeeld met “sanne 1“:

Sanne Sanneshof in Amsterdam, Sanne van Havelteplein in Zoetermeer, Sanne Windwei in Oudega Gaast Sleat, Master Sannesstrjitte in Gytsjerk, Hartman Sannesstraat in Sint Annaparochie, De Sannen in Drogeham en de Dominee Sannesstraat in Veendam.

Zo kom je nog eens ergens in eigen land.

15 antwoorden op “Ben jij ook een straatnaam?”

 1. haha wat grappig zeg. Van mijn achternaam zijn er inderdaad een paar, zelfs 1 in een dorp hier vlakbij, nooit geweten. Van mijn voornaam kan ik niets vinden.

 2. Mijn mannen komen regelmatig in Nederland voor (Sjoerd, Jelte & Tjerk), maar zelf val ik een beetje buiten de boot 😉

  Femke.

 3. Naar mijn meisjes(achter)naam is zelfs een prachtige gracht in onze hoofdstad genoemd – niet zo moeilijk als je naam een (oud) beroep is. Mijn voornaam komt een paar keer terug, ik vind ‘Hof van Nancy’ wel de sjiekste uit het rijtje maar de Nancylaan is ook niet gek. Onze dochter heeft een eigen ‘-gang’. Manlief komt wel veel voor, maar dan steeds met andere achternamen, en onze achternaam komt dan dus weer net NIET voor.

 4. alleen Marijenkampen, in de plaats MarijenKampen haha 😀

 5. Ik heb blijkbaar een paar -lanen, -straten, -paden, -hofjes, -zomen, -tuinen, -velden en ook gewoon alleen m’n voornaam: Marjolein.
  Mijn achternaam heeft -straten, -stegen, -bergweggen, -velden, -dijken, -groeten, -vennen, -dwarsstraten, -paden en -wegen.

 6. In Nederland niet, maar Amerika wel.
  En leuk te zien dat er een Jippesstraat bestaat.

 7. Bischop Lindanus? Nooit van gehoord.
  Mijn achternaam (zowel getrouwd als meisjes) zijn plaatsnamen en die straten zijn er genoeg.

 8. Ja! Dankzij de wereldberoemde Aletta Jacobs kom ik ook geregeld mijn naam in een straatnaam tegen. Ook scholen dragen mijn naam 🙂

 9. hahahahaha 23x een Marjolein/laan/hof/tuin/straat. Zelfs eentje in mijn eigen stad! wist ik niet eens!

 10. 50 x! Hoewel het wel vaak om ‘Laurens’ gaat. Ook veel ‘Laurentius,’ waar de naam Lauren natuurlijk wel vandaan komt.
  Grappig zeg, die link.

 11. Het werkt niet altijd, jammergenoeg. Ik kan de Adriaan Heynisstraat niet vinden met dit programma. Hij bestaat toch echt…

 12. Oh, hij staat erin als A Heynisstraat. Ja, dat kan natuurlijk ook…

 13. De Sandrasteeg in Deventer kende ik al. Geen laan of park, maar toch leuk. Verder alleen Kassandra/Cassandra. Geen beroemde Sandra’s dus?
  Dochter Eline scoort door Eline Vere natuurlijk een paar maal. En manlief Jeroen scoort dankzij Jeroen Bosch. En ook een verrassende Jeroenensteeg en een Jeroenspark (hij wel!).

 14. Geboren en getogen aan de Sterkensweg.
  Naaste familie woont er nog steeds.

 15. Jawel!
  Vorig jaar bezocht: Martjeland op Schiermonnikoog!
  Met een heus schelpenmuseum!

Reacties zijn gesloten.