Bepaalt Voornaam Hoe Rijk Je Wordt?

De Telegraaf meldt vandaag dat de naam die je draagt van invloed is op je inkomen.

Dat is natuurlijk niet helemaal waar: het inkomen van ouders is een goede voorspeller van het soort naam dat ze hun kind zullen geven.

Maar daar is een belangrijke aanvulling op te maken: kinderen met “modale” ouders die een “rijke” naam krijgen, hebben het makkelijker om zelf rijk te worden dan kinderen die een meer doorsnee naam krijgen.

Even gechargeerd: dat is ook de reden waarom er altijd nieuwe “rijke” namen bijkomen. Oorspronkelijke rijken willen niet geassocieerd worden met wannabe rijken.

In het artikel worden Michiel, Sophie, Charlotte en Michelle genoemd als rijke namen. Dat was voor Sophie en Charlotte tot een jaar of tien geleden zeker het geval, maar de namen zijn inmiddels zo mainstream dat het “gemiddelde inkomen” ook een stuk lager ligt.

Michiel en Michelle zijn hun voorname status al lang geleden kwijtgeraakt. De Michelles die naar aanleiding van het Beatlesliedje (1966) werden geboren waren nog hip en redelijk sjiek: de zusjes van Emilie en Frédérique. De golf Michelles van rond 1990 waren dat duidelijk minder: de zusjes van Kimberley en Sharon.

AMSTERDAM – De ene naam geeft meer kans op een goedgevulde bankrekening dan de andere. Heet je bijvoorbeeld Michiel, Sophie, Charlotte of Michelle, dan heb je een grotere kans op een dikke portemonnee.

Uit een studie van de Universiteit van Florida blijkt dat een voornaam je toekomst drastisch kan bepalen. Kinderen die op dezelfde manier opgroeiden, maar een andere voornaam kregen, hadden opvallend uiteenlopende carrières. Ook in Europa werd een gelijkwaardig uitgevoerd, met hetzelfde resultaat, meldt Het Laatste Nieuws.

In Nederland deed Doreen Gerritzen, ‘naamkundige’ aan het Meertens Instituut voor Studie van Taal in Amsterdam, onderzoek naar de financiële situatie die gekoppeld is aan sommige voornamen. “We kwamen tot de conclusie dat de ene voornaam meer kans geeft op een goedgevulde bankrekening dan de andere”, aldus Gerritzen. Het komt erop neer dat de rijke families vaak andere rijke families ontmoeten en dat daar vaak dezelfde soort voornamen voorkomen. In die ‘betere’ klasse liggen namen als Michiel, Sophie, Charlotte of Michelle goed in de markt. Wie een van die voornamen draagt, heeft een grotere kans op een welgesteld leven.

“Omgekeerd geldt dat Amerikaanse voornamen, eindigend op y, statistisch gezien vaker voorkomen in minder gegoede milieus. Een Danny is vaak armer dan een Maurits”, aldus Gerritzen.

De nieuwe Amerikaanse studie van professor Figlio gaat nog verder en levert bewijzen dat kinderen met voornamen die vooral in ‘lage sociale klassen’ voorkomen, vaker moeten opboksen tegen vooroordelen.