Bowie wordt een populaire voornaam in 2016

david bowie ster
De ster van David Bowie op Hollywood Walk of Fame (foto: iluvrhinestones/CC BY 2.0)

Door het overlijden van muzikant David Bowie staat zijn aangenomen achternaam weer volop in de schijnwerpers. Een Britse celebbaby, een Nederlandse voetbalbaby en een pinguin werden deze week Bowie genoemd.

Laten we beginnen met de baby pinguin. De ‘fairy penguin’ werd geboren op 7 januari en woog 46 gram (zoveel als een stevige volkorenboterham). Het was nog even afwachten of de baby van Ali (het aardvarken )niet eerder geboren zou worden, maar pinguinbaby Bowie was toch echt de eerstgeborene in Cincinnati Zoo.

Afgelopen dinsdag werd vervolgens Bowie Taylan geboren, het derde kind van Take That-zanger Howard Donald (‘Howie’). Hij had al twee dochters uit eerdere relaties: Grace en Lola.

En dan nog een baby van eigen bodem. Voetballer Stijn Schaars en Lonneke kregen voor de vierde keer een zoontje: Bowie. Hij is het broertje van Milan Djano, Vince Stefano en Justin Ermano.

Historie naam Bowie

David Bowie werd in 1946 geboren als David Robert Jones. Hij veranderde zijn achternaam in 1965 om verwarring met Davy Jones te voorkomen, de destijds populaire zanger van The Monkees.

Het verhaal gaat dat de zanger zich voor zijn nieuwe naam liet inspireren door James ‘Jim’ Bowie, een 19e-eeuwse Amerikaanse legerheld.

Eerdere vernoemingen

De vernoemingen van deze week zijn niet de eerste beroemdheden die Bowie kiezen voor hun kind. In januari 2013 noemden Nathalie Hoop (de assistente van Hans Klok) en Pepijn Padberg hun dochter Keet Bowie. Zij is het halfzusje van Mees Kingston, dochter van Padberg en presentratrice Bridget Maasland.

Zangeres Gwen Stefani en haar inmiddels ex-echtgenoot Gavin Rossdale noemden hun derde zoon in februari 2014 Apollo Bowie Flynn. Ze hadden al twee kinderen genaamd Kingston James Mc Gregor en Zuma Nesta Rock. Bowie is de meisjesnaam van Stefani’s moeder.

Die twee dezelfde namen in twee gezinnen waren me nog niet eerder opgevallen!

In februari 2013 werd de oud-voorman van Coparck, Odilo Girod vader van dochter Bowie Abby.

Ruim een jaar geleden kregen actrice Zoe Saldana en haar partner Marco Perego een tweeling, die ze Cy Aridio and Bowie Ezio noemden.

mick jagger in 2003
Ook Jagger is een populaire voornaam aan het worden (foto: CC BY 3.0)

Populariteit Bowie in Nederland

Er lopen in Nederland zeker 200 jongens rond die Bowie als voornaam hebben, plus zo’n 50 meisjes. Ze zijn vrijwel allemaal na 1990 geboren.

Mijn voorspelling? Dat aantal neemt de komende paar jaar snel toe. Het is een bijzondere, maar niet te exotische naam en past goed bij stoere muzieknamen als Dylan, Elvis, Fender, Jagger, Jazz, Lennon en Marley.

David Bowie’s kinderen

David Bowie is twee keer getrouwd geweest. Tussen 1970 en 1980 met Mary Angela Barnett, met wie hij een zoon kreeg: Duncan. Het jongetje werd in eerste instantie Zowie genoemd.

Met het Somalische topmodel Iman kreeg hij na acht jaar huwelijk een dochter. Alexandria Zahra kwam in 2000 ter wereld.

Wat denk jij?

Ik associeer namen die verbonden zijn met (muziek)iconen altijd met huisdieren (Elvis de goudvis). Zou jij een kind zo’n herkenbare voornaam geven?

10 antwoorden op “Bowie wordt een populaire voornaam in 2016”

  1. Stiekem heb ik Elvis altijd geweldig gevonden voor een meisje, Fender was hier wat mij betreft zeker een kans hebberig geweest als mijn jongste dochter een zoon was geweest.

    1. Wow, echte pioniers waren jullie! Altijd leuk om te lezen over de eerste mensen die zo’n bijzondere naam kozen.

  2. Ik vind het echt verschrikkelijk lelijk. Net zo erg als je kind naar een voetballer noemen. Hang een poster op of koop een cd als je fan bent, maar zadel je kind niet met een dergelijke naam op waardoor hij/zij levenslang moet horen ben je zeker vernoemd naar…. en ik denk dat mensen dan op voorhand al een waardeoordeel hebben. Als je dan toch naar de heer Bowie wilt vernoemen, kies dan voor David. Prachtige, klassieke naam! Ik vind een voornaam geslaagd wanneer je niet kunt ‘raden’ in welk jaar/periode het kind is geboren en je er juist geen associatie met een bekend persoon/merk bij hebt (om over een voorwerp/merk/dier nog maar te zwijgen ;-))
    Gelukkig heeft iedereen een eigen mening en voorkeur wat een grote diversiteit aan namen oplevert!

  3. Lennon, Marley, Otis, Elvis.. Stonden allemaal hoog op het lijstje. Ik besef me nu pas dat het allemaal ‘muzieknamen’ zijn. Onze zoon hebben we uiteindelijk Fender genoemd. Als hij een meisje geweest was, hadden we overigens niet voor een muzieknaam gegaan 😉

Reacties zijn gesloten.