Brallerige Baron Bert

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) gaf tot vorig jaar kentekenbewijzen uit waarop ook eventuele adellijke titels vermeld stonden.

Het nieuwe automatiseringssysteem hield daarmee geen rekening, reden voor Bert baron van Isselmuden een rechtszaak aan te spannen: hij wil als ‘baron’ over ’s lands wegen kunnen rijden.

De RDW stelt zich op het standpunt dat het te veel geld kost om het systeem aan te passen, maar de rechtbank oordeelde vanochtend dat de dienst zich moet houden aan artikel 5 van de Wet op de Adeldom en een Koninklijk Besluit uit 1822.

Dat betekent dat de adellijke titel op alle officiële documenten van de overheid moet staan, tenzij betrokkene vraagt om de vermelding achterwege te laten of te verwijderen.

Maar Bert’s baron-zijn is blijkbaar ook relevant bij zijn werk als Fortismedewerker en als vakantiehuisjesverhuurder.

Koren op de molen van mensen die van mening zijn dat het kastensysteem dat adelstand heet net als in veel andere Europese landen afgeschaft moet worden. Dát kan mij weinig schelen, want ik denk alleen… ‘Baron Bert’ 🙂

Eén antwoord op “Brallerige Baron Bert”

 1. Ach, hij ís baron, dus waarom zou hij zich niet zo mogen noemen? Je mag best trots zijn op je afkomst.

  Blijkens de ene link zijn baron Berts voorletters E.L.T. Hoe zou hij heten? Ik dacht meteen aan Egbert, maar de Voornamendatabank van Meertens geeft nog een paar meer exotische mogelijkheden:

  Ebbert
  Ebert
  Edelbert
  Eembert
  Eibert
  Eigbert
  Eilbert
  Eimbert
  Einbert
  Eisbert
  Elbert
  Elibert
  Elizabert
  Embert
  Engbert
  Engelbert
  Englebert
  Everbert

Reacties zijn gesloten.