Lieve Vriend

Lezeres Jeske las laatst mijn post over de wonderlijke werking van de naam Bente, wat haar deed denken aan de Belgische schrijfster Lieve Joris (1954).

Ik ging even op zoek naar bijzondere Lieves in mijn bestand (kinderen geboren tussen 1999 en 2006, allen in de regio Amsterdam) en vond een paar andere voornaam-voornaam combinaties, zoals Lieve Dries, Lieve Elias en Lieve Piet.

Ook voornaam-zelfstandig naamwoord combinaties werken vaak (onbedoeld?) grappig: Lieve Holl, Lieve Hoorn en Lieve Struik, of voornaam-‘beroep’: Lieve Lijmer, Lieve Visser en Lieve Wildeman.

Mijn favorieten zijn Lieve Sloot, Lieve Sterke, Lieve Struik en natuurlijk Lieve Vriend.

Lieve is overigens een naam die sinds het begin van deze eeuw snel in populariteit is gestegen. Tot halverwege de jaren negentig kregen niet meer dan 20 meisjes per jaar deze naam; in 2002 en 2003 waren dat er al ruim 70 en in 2005 piekte Lieve op 155 naamgenootjes.

In 2006 konden nog maar 137 ouderparen verleid worden tot een dochter Lieve. Ook kregen in deze periode twee jongens deze zoete naam. Lieve is uit, Olivia is in.

5 antwoorden op “Lieve Vriend”

  1. Vroeger in de boekenreeks van Floortje had je een Lieve Schat, geweldig vond ik dat. Ik vind Lieve geen mooie naam, ik vind het een bijvoegelijk naamwoord, geen naam. Van Olivia vind ik ik het daarintegen heel jammer dat die naam zo ‘hip’ is tegenwoordig.
    En “Tot halverwege de jaren negentje”? Lijkt me toch de jaren negentig, niet de jaren negentje;)

  2. Wij zijn hier in het bezit van een cavia die door z’n eigenaartje van 7 jr , Lieven gedoopt is..hij doet z’n naam eer aan;-)

Reacties zijn gesloten.