De 15 succesvolste babynamen van de afgelopen vijf jaar

Fiene
Fiene (foto: www.veelbomen.nl)

Welke namen werden de afgelopen 25 jaar minstens 500 keer gegeven, waarvan het overgrote deel in de laatste vijf jaar?

Het zal je niet verbazen dat het veel korte namen zijn bij de meisjes. Bij de jongens opmerkelijk genoeg bijna alleen maar namen met meer dan een lettergreep: misschien is Nederland zich eindelijk aan de kort-en-stoergreep aan het ontworstelen.

De namen die bijna alleen maar recentelijk werden gegeven staan bovenaan. Is dit een herkenbaar lijstje voor jullie?

Succesvolle meisjesnamen

 1. Fiene (702 meisjes, 97 procent recent)
 2. Norah
 3. Liv
 4. Suus
 5. Jada
 6. Saar
 7. Fien
 8. Elin
 9. Mare
 10. Aya
 11. Zara
 12. Feline
 13. Azra
 14. Fenne
 15. Guusje (1.720 meisjes, 67 procent recent)

Succesvolle jongensnamen

 1. Keano (888 jongens, 97 procent recent)
 2. Jayden
 3. Rayan
 4. Arda
 5. Kyan
 6. Viggo
 7. Tygo
 8. Finn
 9. Dinand
 10. Kian
 11. Senna
 12. Senne
 13. Raf
 14. Kick
 15. Sep (521 jongens, 69 procent recent)

16 antwoorden op “De 15 succesvolste babynamen van de afgelopen vijf jaar”

 1. Mare en Sep… meer kan ik niet waarderen van deze lijstjes. Volgens mij ben ik duidelijk al een tijdje uit de baby’s. En Arda voor een jongen?? Dat is in mijn oren toch echt een meisjesnaam. En dan nog een leuke ook 😉

 2. De meisjeslijst is wel herkenbaar, ken iig meerdere Elins; over de jongens verbaas ik me een beetje. En zo vind ik de meisjesnamen nog wel aardig, en bij de jongens zit er voor mij echt niks bij.

 3. Fien(e), Mare en Finn, dat zijn de enige die ik nog wel leuk vind. De rest echt niet, vooral de jongensnamen niet. En Elin, dat ben ik zelf 🙂

 4. Wat een leuke namen! Bij de meisjes vind ik ze allemaal wel leuk (op Arza na). Bij de jongens vind ik ze bijna allemaal verschrikkelijk..

 5. Norah (liever zonder H) en Guusje zijn de enige namen die ik wel kan waarderen.
  Hopelijk houdt het nu eens op met die ultra korte ‘hippe’ namen… Getsie.

 6. Ik vind Elin en Nora(zonder h) wel mooi. Liever nog Noor. Bij de jongensnamen zit niets van mijn gading, zijn mij net iets te ordinair. Gelukkig valt er over smaak niet te twisten.

 7. Wat een leuke meisjesnamen: Mare, Fenne en Norah zou ik zoo kunnen geven! Gisteren een geboortekaartje op de mat, met daarop: Elin! Haha! Bij de jongensnamen zit niets voor mij…

 8. Mooi:

  *Fiene, Liv!!, Elin, Saar, Feline, Norah (liever Noor),Fenne en Mare
  *Senne, Viggo en Kian

  In mijn omgeving een jongen die Fenne heet. Ook leuk!

 9. Bij de meisjes zie ik geen leuke namen. Ik vind langere meisjesnamen toch leuker.

  Bij de jongensnamen vind ik Dinand echt een leuke naam.

 10. Ik vind Elin erg leuk, qua jongensnamen is het niet mijn smaak.

 11. Ik vind het eigenlijk allemaal niet zo bijzonder. De meisjesnamen zijn over het algemeen heel kort en daar hou ik niet zo van. Van korte jongensnamen hou ik ook niet, hoewel ik Finn nog wel een leuke naam vind. Al zou ik dan eerder voor Fionn gaan.

 12. Nora, Liv, Mare, Fenne, Guusje / Dinand (& met Finn kan ik ook wel ‘leven’) vind ik leuk, wel de ‘modenamen’ inderdaad, maar van veel jongensnamen had ik juist niet verwacht dat ze in zo’n rijtje zouden staan!

 13. Wat is het verschil in deze tussen succesvol en populair? Want de namen op deze lijst wijken behoorlijk af van de populairste namen van de afgelopen jaren?

  1. De namen in deze lijst komen redelijk vaak voor (meer dan 500 keer in de afgelopen 25 jaar), maar zijn *vooral* in de afgelopen vijf jaar populair geworden. Zo is maar liefst 97 procent van de 702 meisjes genaamd Fiene in 2006, 2007, 2008 of 2009 geboren. De andere 3 procent tussen 1983 en 2005.

   De populairste namen van de afgelopen vijf jaar zijn simpelweg de namen die in aantal het meest werden gegeven. Sophie/Sofie bijvoorbeeld werden alleen al in 2010 al meer dan 1.000 keer gegeven. Deze naam is echter al sinds de jaren tachtig in opkomst en heeft dus geen plek in bovenstaand lijstje.

 14. Ons meisje geboren in 2010 hebben we Elin genoemd, vind het stiekem wel een beetje jammer dat hij zo gestegen is in populariteit. Maar tja, wat doe je eraan! We hadden deze naam al voor ons eerste kind,geboren in 2004, maar dat werd een jongen genaamd Jesper.

  Persoonlijk ken ik de naam uit de zweedse filmhuisfilm, facking amal.

  Ik blijf heel blij met de keuze en vind Elin nog altijd een mooie naam, ook vind ik de zweedse uitspraak erg mooi, alleen daar zouden de mensen wel erg van opkijken dus maar gewoon op z´n hollands.

  Ach en misschien is het voor haar ook wel fijn dat ze niet alleen is in haar naam…..

Reacties zijn gesloten.