De Meeste Belgen Heten Peeters (nederlanders Niet)

Nederlanders zijn door onze voormalige troetelbelg Bart Peeters goed bekend met de meest voorkomende achternaam in België.

In Nederland komt de naam veel minder vaak voor; hij staat zelfs buiten de top 500. Peters staat wel hoog genoteerd overigens.

De Belgische top 10 bestaat ook verder uit “typisch Vlaamse” namen als Janssens, Maes, Jacobs, Mertens, Willems, Claes, Goossens, Wouters en De Smet.

Van deze namen komen alleen Jacobs en Willems in Nederlandse top 100 voor.

De populairste – voor zover je daarvan kunt spreken in het geval van achternamen – namen in Wallonië zijn helemaal onherkenbaar: Dubois, Lambert, Martin, Dupont, Dumont, Simon, Leclerq, Laurent, Lejeune en Renard.

Opvallend is dat in het gewest Brussel immigrantennamen als Nguyen (plaats 6) en Benali, Yilmaz, Diallo, Yildirim, Hajji, Tran, Celik, Messaoudi, Sahin en Saidi veel vaker voorkomen dan elders in het land.

Deze exotische achternamen zijn ook vrijwel de enige die tussen 2001 en 2006 zijn gestegen in frequentie.

De populairste achternamen kinderen die de afgelopen tien jaar in Nederland zijn geboren zijn De Vries, Bakker, De Jong, Smit, Jansen, De Boer, Visser, Van Dijk en Van den Berg.

De eerste allochtone namen op de Nederlandse lijst vinden we pas vér na de top 50: alleen Singh, Yilmaz, Yildirim, Ali, Aydin, Ahmed en Demir staan in de top 200.

Link: FOD Economie – Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie, Bevolkingsstatistieken