Dolf en Louise zijn machtige namen

Zoekmachine Axyla bracht onlangs de 150.000 invloedrijkste Nederlanders in kaart. Ofwel de belangrijkste 1 procent.

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland voert de lijst aan, omdat hij veel nevenfuncties heeft. Ok. Ook oud-premier Wim Kok, hoogleraar Lense Koopmans, Hessel Lindenbergh (?) en hoogleraar Willem Vermeend zijn erg invloedrijk. ‘Beroepscommissaris’ Marike van Lier Lels is de invloedrijkste vrouw.

Of dat slaat op hun vermogen meer bier en chips op het boodschappenlijstje van hun partner te krijgen, of op hun grote bijdrage aan het broeikaseffect vanwege gereden leasekilometers vertelt het onderzoek niet.

De volgende namen kwamen minstens tien keer voor op de lijst met 150.000 invloedrijke Nederlanders, in volgorde van ‘belangrijkheid’:

 1. Dolf
 2. Hessel
 3. Ludo
 4. Loek
 5. Louise
 6. Dorine
 7. Carel
 8. Emiel
 9. Pauline
 10. Bernhard
 11. Carlo
 12. Marinus
 13. Thom
 14. Lodewijk
 15. Boudewijn
 16. Antoon
 17. Floris
 18. Freek
 19. Alexander
 20. Mariëtte
 21. Adri
 22. Joep
 23. Jacques
 24. Taco
 25. Tineke

Zoals je ziet: slecht vijf van de 25 mensen zijn vrouw. Maar dan wel meteen stevige dames, qua namen: Louise, Dorine, Pauline, Mariëtte en Tineke. Niks verzonnen namen, maar Nederlandse en Franse klassiekers.

Ik voorspel een (nieuwe) opkomst van Louise, als een van de opvolgers van het inmiddels standaardtrio Emma, Sophie en Julia.

Bij de mannen is het een wonderlijke mix van oudhollandsche klassiekers – Marinus, Antoon, Adri, Joep en standaard kaknamen – Lodewijk, Boudewijn, Floris, Taco. Bij die laatste naam weet ik dat hij ‘sjiek’ is, maar ik denk toch nog altijd aan een tortilla met lekkere pittige vulling.

En dan nog Carlo. Opmerkelijk, in de rij van toch best ‘nette’ namen.

10 antwoorden op “Dolf en Louise zijn machtige namen”

 1. Ik vind Louise een prachtige naam, als ik een dochter had gehad, was de kans aanzienlijk geweest dat ik die naam had gekozen.

  Bij de mannen zou ik voor Thom hebben gekozen, maar eigenlijk vind ik al die namen niet zo.

  Off topic: ik verbaas me wel een beetje over de uitslag van de poll, had niet verwacht dat zoveel lezers hier op de site voor een ‘unique’ naam zouden kiezen.

 2. Louise vind ik ook prachtig! Mochten wij ooit nog een dochter krijgen…

  Bij Taco denk ik ook niet echt aan een chique naam. Ja, moet ook denken aan een Mexicaans gerecht. 😀

 3. Louise is inderdaad mooi, al zou ik hem zelf eerder als tweede naam kiezen. Dorine en Pauline vind ik ook wel leuk, al zie ik liever Dorien en Paulien. Van de herennamen staan Emiel, Lodewijk en Antoon op mijn lijstje, Hessel, Carel, Carlo, Thom, Alexander en Joep vind ik mooi maar alleen voor een ander of als tweede naam.

 4. Sshh Emma, breng mensen nu niet op ideeën… Louise is al jaren mijn favoriete naam….!

 5. Heb bij de tweede ook lang getwijfeld over Louise (of de korte variant Wies), maar uiteindelijk is het haar derde naam geworden. Bij de mannen heb ik een zwak voor Floris (wel een beetje kak) en Loek!

 6. Louise vind ik een mooie tweede naam, maar als eerste naam zou ik het niet kiezen.
  Dolf vind ik een krachtige naam en zou best leuk zijn als het me niet teveel deed denken aan Adolf.
  De rest van de namen, hmmm, Thom is de enige naam die ik nog leuk vind.

 7. Wat een eindeloze stoet ‘ongezellige’ namen…
  Zou jij graag tafelen met Dolf, Antoon en Marinus? En zet vooral een stevige stoel neer voor Dorine want die frele designkrukjes bezwijken onder de massieve dijen van deze vakbondsleidster (of grootaandeelhoudster van een fabriek in zware machineonderdelen)

  Verbazingwekkend dat je met een kinderlijke naam of een lolbroeken-naam toch een belangrijke meneer kunt worden; Adrie, Loek en Joep zijn toch mannen om uit te lachen, niet om belangrijke raadsbesluiten aan over te laten?

 8. De enige naam die ik nog zou kunnen overwegen is Floris. De rest vind ik niks, misschien Louise nog als 2e of 3e naam?

 9. voor een eventuele dochter hebben we 3 namen in gedachten, waarvan we de 1e als roepnaam willen gebruiken. Dan kan ze later altijd nog kiezen. Al járen geleden bedacht: Emma Louise Joanne
  Alleen voor een jongetje komen we niet verder dan David en ook daar zijn we niet enthousiast over…

 10. Emma Louise Joanne, mooie combinatie vind ik. Heeft wel iets. Ben zelf alleen niet zo weg van het (mij iets te) brave Emma als roepnaam.
  Ik vind Alexander wel mooi, heeft ook wel iets. En Louise ook. Verder vind ik het ook niet echt een spannende lijst.

Reacties zijn gesloten.