Niks nieuws in NL: Daan en Emma zijn populairste kindernamen 2009

Ik kan er geen spannend berichtje meer van maken: Nederland houdt al jaren van kort en krachtig en dat was in 2009 niet anders. Emma en Daan waren het afgelopen jaar dus (weer) de populairste voornamen.

En dit is de complete kindernamen top 20 van 2009.

Jongensnamen Meisjesnamen
1. Daan
2. Sem
3. Lucas
4. Ruben
5. Jayden
6. Thomas
7. Tim
8. Milan
9. Lars
10. Jesse
11. Thijs
12. Finn
13. Stijn
14. Bram
15. Luuk
16. Levi
17. Sven
18. Julian
19. Noah
20. Max
1. Emma
2. Sophie
3. Julia
4. Lieke
5. Lotte
6. Sanne
7. Lisa
8. Eva
9. Anna
10. Noa
11. Tess
12. Fleur
13. Anne
14. Sara
15. Isa
16. Jasmijn
17. Femke
18. Roos
19. Lynn
20. Maud

.

32 antwoorden op “Niks nieuws in NL: Daan en Emma zijn populairste kindernamen 2009”

 1. De populariteit van de naam Jayden snap ik niet zo.. ik vind het een beetje een ordinaire naam, misschien door de associatie met Britney Spears (en waarschijnlijk juist daarom zo populair). Bij de jongens vind ik Levi een leuke naam, bij de meisjes vind ik het allemaal vlees noch vis (sorry, Emma… maar ‘Emma’ heb ik te vaak gehoord), maar als ik dan toch moet kiezen bij de meisjes dan zou het Jasmijn worden.

 2. Ik vind Jayden ook erg ordinair, het Jeffrey of Maikel van de laatste jaren.

  Van de jongensnamen vind ik Lucas, Ruben, Thomas en Max leuk, van de meisjesnamen Emma, Sophie, Eva en Anna.

  Niet dat ik een van deze namen ooit zou geven, veel te modieus en ze komen (behalve Lucas) in de familie niet voor.

 3. Zucht en gaap…. Is het ook bekend hoelang het gemiddeld duurt eer dat een top 20 echt veranderd? Dat er echt nieuwe namen in staan? Lijkt me zo leuk als er volgend jaar opeens vijf nieuwe namen in staan!

 4. Sophie heb ik echt niks mee. Maar ook Maud, Lotte, Sanne en Lisa vind ik niet gaaf. De leukste meisjesnamen zijn wat mij betreft Emma en Noa.
  De leukste jongensnamen vind ik Stijn en Sven.
  Jayden…vreselijk…

 5. Jayden, getver. Ik snap echt niet dat die naam op 5 staat. Afschuwelijk! Ik moet zeggen dat ik hem in mijn omgeving nog niet gehoord heb. Al die andere top 20 namen wel. Zo saai!!

 6. ik vind het helemaal niet leuk voor een kind dat in een klas zit met nog bv 2 Sanne’s dan krijg je kleine sanne of sanne 1, sanne 2 of je moet altijd je achternaam erbij vermelden, mijn zoontje had laatst 2 jaspers in de klas
  Alle namen uit het rijtje zitten wel bij 1 van mijn 2 kindjes in de klas HOE ORIGINEEL.

 7. Ja, bij ons op het kinderdagverblijf zeggen ze “grote” Daan en “kleine Daan” tegen twee kindjes die daar zitten…

 8. Inderdaad gaap, het zijn wel erg uitgekauwde namen. Kan me nauwelijks voorstellen dat er anno 2009 nog mensen zijn die hun kind Sanne of Lotte noemen. Maar goed, niet iedereen is zo met namen bezig als de lezers van deze site en verder moet iedereen gewoon doen wat hij zelf leuk vind 🙂

  Sluit me trouwens aan bij de opmerkingen over Jayden… de nieuwe Kevin.
  .-= Judith schreef op eigen site De laatste dag van 2009 =-.

 9. Ik sluit me ook aan bij de opmerkingen over Jayden. Verbaas me echt dat die naam in de top 20 staat. Hoor deze nl. erg weinig in m’n omgeving.

  Noa vind ikzelf nog steeds een jongensnaam, ondanks top 20 positie bij meisjesnamen.

  De top 20 is weinig verrassend. Moet ook zelf bekennen dat ik een zwak heb voor Sophie en Emma… Maar ben wel blij dat wij voor een naam hebben gekozen die niet eens in de top 100 voorkomt.

 10. Er staan weer mooie namen tussen, maar het lijkt inderdaad net een kopie van het lijstje van vorig jaar… Jayden vind ook ik vreselijk en Sven, Femke en Maud zijn ook niet echt mijn ding. Mijn favorieten zijn Levi en Tess.
  .-= Romy schreef op eigen site Kazan’s Sketch #43 =-.

 11. De 2 topnamen (Daan en Emma) staan al jaaaaren bij mij op nummer 1. De rest vind ik helemaal niet leuk. Sophie is mijn eigen 3e naam, grappig!

 12. Lucas blijf ik erg mooi vinden, samen met Milan en Ruben is dat mijn favoriet bij de jongens. Voor een meisje vallen Sophie, Eva, Anna en Jasmijn nog een beetje in de smaak. Lucas en Sofie zouden de enigen zijn die ik serieus zou kunnen overwegen. En wat betreft Jayden, die vind ik erg odrinair, alhoewel Levi, Julian, Sem, Noa en Lynn ook in die categorie thuishoren vind ik. Thomas, Sem, Tim, Lotte, Sanne, Anne en Lieke zijn voor mij typische meelopertjes namen, ik heb altijd het idee dat daar kinderen aan vastzitten die geen eigen mening hebben en gewoon anderen nadoen (net als hun ouders toen ze een naam kozen).

 13. Een mening blijft een mening natuurlijk :p maar werd hier even sprakeloos van. Dus als je Anne/Tim heet, ben je gelijk geboren als een persoon die geen mening heeft en doet wat anderen ook doen? Omdat de ouders van kinderen met een vaak voorkomende naam ook al geen mening hadden.. Een beetje kort door de bocht niet? Het zijn ook niet voor niets veelvoorkomende namen, omdat ze ook gewoon vaak mooi zijn. En ik zou me ook niet laten tegenhouden door de populariteit van een naam.

 14. Ik vind het ook grote onzin om kinderen met een doorsneenaam op deze manier over één kam te scheren. Ook al zou je de ouders op die manier kunnen kenschetsen (wat ik betwijfel) dan nog zegt het helemaal niets over de kinderen.

 15. Onze jongste heet ook Emma……( bijna 7)

  ik vind het nog steeds een mooie naam,maar hier in de randstad hoor je hem erg veel,helaas!

  En in rotterdam is Jayden volgens mij een top 1 naam geweest….een paar jaar gelden hadden wij op de crehce geloof ik op 3 groepen,van de 4 een Jayden.
  Maar 14 jaar gelden had ik een Lotte,Charlotte en Liselotte op mijn groep. dat was toen weer populair!

  mIjn oudste dochter,word bijna 10 heet Marieke.
  Een naam die in de jaren 80 op 3 stond,maar op haar turnverenigng heten er 4 marieke,dus toch wel populair. Ik dacht een originele naam te hebben…..

  Welke naam je ook kiest,het is zo persoonlijk!

 16. @lena en Judith, het was verder niet mijn bedoeling om alle Tim’s en Anne’s over een kam te scheren, en het ging al helemaal niet om de populariteit, Anna en Lucas vind ik bijvoorbeeld helemaal niet zo onzichtbaar. Voor mij zijn Anne’s en Tim’s vaak kinderen die zich een beetje in de groep verschuilen, het zijn gewoon zelden de kinderen die er voor mij uitspringen en hun namen klinken voor mij ook zo, er zit gewoon weinig uitgesprokens in. Ik vind daar weinig aan, maar als anderen daar gelukkig mee zijn, maakt het me verder ook niet uit.

 17. Leuk al die ‘ophef’ over alle namen. Ik denk altijd maar zo: ieder zijn keuze. En of het nu juist gaaf is dat de naam van je kind niet eens in de top 100 staat? I don’t know.. Het zijn dan ook vaak van die extreem gekunstelde namen. Wij kozen voor een mix: een minder populaire naam en een top 10 naam: Kaatje en Anna. Toch krijg ik meer reacties (veel complimenten, maar ook negatieve reacties) over Kaatje dan over Anna.

 18. “De hoogste nieuwe binnenkomer in de meisjeslijst is – hoe kan het ook anders – een Scandinavische naam”

  Tsja, ECHTE Scandinavische namen zoals Steen, Gorån, Olof, Anne-Mette, Hakon en Pål, worden niet gegeven. Danis het met Niels en Joeri/Yourie toch maar behelpen …. 😉 😉

 19. Ik vind bij de jongens Finn de leukste naam, de rest heb ik niet zoveel mee. Daan zou ook nog kunnen. Voor de meisjes vind ik Anna en Noa leuke namen.

 20. Grappig die discussie over namen, dat is toch ook wel een beetje de bedoeling van zo’n site lijkt me. En over smaak valt niet te twisten natuurlijk.
  Julian vind ik bijvoorbeeld helemaal geen ordinaire naam, dacht juist dat het mn in “sjiekere kringen” werd gegeven.

 21. ik ben 35 en heet Lotte, hartstikke leuke naam, al zeg ik het zelf. Vroeger moest ik hem zes keer herhalen voor iemand het begreep en nu is ie weer compleet ‘fout’ vanwege de overdaad aan lotte’s. Tenminste volgens de mensen van de smaakpolitie.
  Echt leuke mensen hebben door de jaren heen nooit iets gevonden van mijn naam…

 22. Zat zelf helaas ook met nog twee Denise´s in de klas. Vond ik zelf niet echt leuk. Zodoende voor onze zoon een niet zo populaie naam gekozen, Viggo(overwinnaar). Maar veel mensen verstaan tygo, zucht of zeggen , hoe??? Volgende maand wordt onze dochter geboren, Sofie met een F dus op zn scandinavisch naar het boek ban Jostein Gaarder. Vind ik al jaren een mooie naam met een mooie betekenis. Gelukkig waar ik woon al twee jaar niet gegeven. Hier voornamelijk zelf verzonnen, amerikaans achtige namen.
  Vreselijk ordinair.
  Haar tweede naam wordt Fileine (de geliefde). Was eigenlijk optie voor eerste naam maar overbuurmeisje heet ook zo.

 23. Toch vreemd dat mensen dan gaan bedenken, hoe zullen we ons kind gaan noemen, en dan een naam nemen die al jaren in de top10 staat. Dat moet toch vaak gebeuren want die lijst blijft een beetje hetzelfde. Jayden is trouwens een naam die populair is onder de donkere mensen, die dan inderdaad meestal uit Rotterdam/Dordrecht omgeving komen. In ’t Gooi zul je die naam niet veel horen. Zelf vind ik Zonne een leuke naam voor een meisje, en Jorgen voor een jongen.

 24. @Rinske: ik begrijp niet waarom een naam per se origineel zou moeten zijn.

 25. Ik denk dat namen reclame voor zichzelf maken. Hoe vaker je een naam gehoord / gelezen hebt, hoe groter de kans dat-ie blijft hangen. De meesten zullen inderdaad gewoon niet zo met namen bezig zijn. En ook al kijken ze dan tijdens de zwangerschap een hele lijst met verschillende babynamen door. Ze zullen diegene eruit pikken, die ze al kennen. De naam klinkt al een beetje vertrouwd en dat is aantrekkelijk.

  Maar ik heb niks tegen namen uit de top 100. Alleen maar handig als mensen aan je naam al kunnen zien of je een man of vrouw bent. En nog handiger als je hem niet steeds hoeft te spellen. Uniek ben je toch. En bekend zou ik liever worden om mijn talenten, dan om mijn naam. Ik zou alleen wel uitkijken met de top 10, omdat het idd vaak vervelend is om met meerdere Sanne’s, Femke’s, Noah’s of Levi’s in de klas te zitten.

 26. @Herculaas: Ik ook niet. Volgens mij moet een naam mooi en praktisch zijn. En ik heb dan een persoonlijke voorkeur voor lange namen.

 27. Ik sta voor de klas en geef (o.a.) les aan:
  Thijs, Sophie, Noa, Sara, Jasmijn, Femke en Roos; sja, weinig origineel natuurlijk…

  Ook 2x Koen hier, maar die heeft de top-20 nog niet veroverd. Wie weet volgend jaar?

  In de buurt van Rotterdam is Jayden overigens wel érg populair! Ik ken er een paar.

 28. Een niet populaire naam kiezen is geen garantie dat je niet met een naamgenootje in de klas zit. Ik heet Anouk en dat was 35 jaar geleden echt geen populaire naam, maar toch heb ik op de basisschool bij een Anouk in de klas gezeten, op zwemles bij weer een andere Anouk en op de middelbare school ook weer bij een andere Anouk. Terwijl namen als Esther, Wendy, Astrid, Saskia etc in die tijd vele malen populairder waren, hadden we daar nooit “dubbele” van. Populariteit is ook regio gebonden volgens mij, zoals Emma, die naam hoor ik hier echt nooit en hij staat toch landelijk op 1. Daan en Sem hoor je hier dan wel weer heel veel.

  Tsja… ik vind dus als je een naam mooi vind, gewoon kiezen, ook al staat die naam in de top 10.

 29. Ach ja….. ieder zijn of haar smaak. Mijn oudste dochter heet Emma en er zit geen enkele andere Emma bij haar op school.
  Mijn andere dochters heten Cato en Lies (iets minder populair) wat weer hele diverse reacties oplevert……..
  Desalniettemin blijf ik Sophie en Anna ook weer erg mooi vinden…..maar de combinatie Emma & Sophie vonden wij teveel van het goede…..

Reacties zijn gesloten.