Dramatische scheepsnamen

Museumhaven AmsterdamIn de Museumhaven in Amsterdam liggen tientallen historische schepen afgemeerd, met soms prachtige dramatische namen.

Aan steiger 2 liggen Amicitia, Gandalf, Avanti, Vertigo, Felicitas, Allure en Zwaan, zo zag ik toen er van de week langs wandelde.

En zoals het de ware namengek betaamt, vroeg ik me natuurlijk meteen af welke naam ik zou kiezen in het geval van een spontane bevalling.

Je weet wel, als je op een zonnige herfstmiddag over een kade kuiert en ineens is daar een onbevlekt ontvangen baby die je ter plekke van een naam moet voorzien. Wat zou je kiezen?

[poll id=”16″]

Avanti is Italiaans voor ‘kom binnen!’ en Amicitia (‘vriendschap’), Felicitas (Romeinse godin van de vruchtbaarheid) en Vertigo (‘duizelig’) zijn latijnse (woord)namen. Allure kennen we in de betekenis van ‘indrukwekkende uitstraling’. Gandalf ten slotte is beroemd geworden als tovenaar in In de ban van de ring van Tolkien.

14 antwoorden op “Dramatische scheepsnamen”

 1. Haha! Hoe kom je er ook weer op, Emma!?! Hilarisch! Een spontane bevalling… Ik kies dan voor Avanti. De namen zouden allen niet mijn keuze zijn, maar als ik dan toch moet kiezen 😉

  1. Mijn eerste spontane bevalling was circa 37234 jaar geleden op het namenprikbord. Het was alweer een tijdje geleden dat ik hier een tijdelijke kraamafdeling opende 😉

 2. Het zouden geen van allen ooit mijn keuzes zijn!
  Ik vind het ook altijd nogal raar als mensen hun kind vernoemen naar de plek waar ze geboren zijn, waaronder in het geval van een spontane bevalling.
  Als ik moet kiezen, dan vind ik Allure nog het minst erg.

 3. Geen van de namen zou ik een kind aan willen doen, maar als ik gedwongen zou worden, dan maar Zwaan.

 4. Dan ga ik toch ook voor Zwaan, maar dan wel alleen als roepnaam.

 5. Avanti is wel leuk, maar als je je dochter “kom binnen” noemt vraag je er eigenlijk om dat ze later een enorme del wordt. Dan kies ik liever voor Felicitas.

 6. Ik heb voor Gandalf gekozen, maar zelfs als er zomaar een kindje geboren zou worden, zou het waarschijnlijk een andere naam krijgen 🙂

 7. Nou.. Vertigo is best leuk, als je de betekenis niet meerekent…

 8. Bij Avanti krijg ik associaties met condooms; Durex avanti. Dus dat wordt ‘m niet.
  Zwaan vindt ik eigenlijk ook nog best leuk ook. Leuker nog dan Mees of Merel.

Reacties zijn gesloten.