Een slimme meid gebruikt haar babynaam op tijd

Een wel heel bijzondere reden om zo snel mogelijk aan een gezin te beginnen: dan kun jij je lievelingsnaam tenminste als eerste claimen!

Een slimme meid gebruikt haar babynaam op tijd
Afbeelding: www.postsecret.com

Misschien is jouw namensmaak wel zo origineel dat je je geen zorgen maakt: jouw schoonzussen gaan echt niet die oubollige (maar in jouw ogen geweldige) naam van oma gebruiken voor hun dochter. Toch?

Heb jij je namenlijstje al klaar liggen en vrees je met bange vrezen bij elk geboortekaartje dat in de bus valt? Of heb je al je vriendinnen verteld dat zij ‘jouw’ namen niet mogen geven?

14 antwoorden op “Een slimme meid gebruikt haar babynaam op tijd”

 1. Mijn namensmaak wijkt (gelukkig) nogal af van die van de mensen om mij heen. Ik heb vrij klassieke/ouderwetse namen. Mijn zus daarentegen heeft lekker stoere Fries/Groningse namen.
  Maar toen ik bij mijn 4e zwangerschap op dezelfde datum uitgerekend was als mijn zus (zij van haar tweede kindje) hebben we toch even subtiel gecheckt of we niet dezelfde namen hadden…

 2. Grappige vraag. Ik heb een vrij aparte namenstijl, dus op zich denk ik niet dat veel vriendinnen op dezelfde namen zullen komen. Mijn zus is echter even namenverslaafd als ik en onze lijstjes hebben behoorlijk wat gemeenschappelijke namen, dus ja dat wordt nog wat :D….

 3. Het maakt mij momenteel niet zoveel uit als mensen een naam geven aan hun zoon/dochter die ik ook in gedachten heb, aangezien ik toch nog lang niet aan kinderen wil beginnen.
  Verder ben ik er ook niet echt bang voor, aangezien ik van heel klassieke en toch tijdloze namen hou; echt van die namen die nooit meer echt modenamen zullen worden, maar waarbij je er toch niet aan ontkomt dat sommige mensen zo heten. Dus ja; ik bereid me er maar op voor dat er vast wel ergens een kind zal rondlopen met dezelfde naam die ik aan mijn kind wil geven; daar zul je nooit echt aan kunnen ontkomen. Ook als je een heel originele naam geeft, kan het voorkomen dat iemand hem inpikt of toevallig op hetzelfde idee komt.
  Ik kies later dus gewoon namen die ik mooi vind en het maakt me totaal niet uit of een ander kind ook zo heet. Ik zou in zo’n geval dan wel aan de ouders vragen of ze er geen problemen mee hebben dat ik mijn kind ook zo noem, voor het geval zij het wel vervelend vinden.

 4. Ik was tegelijk zwanger met een collega, maar ik wist dat zij een heel ander soort namen leuk vond. Maar toch blijft er in je achterhoofd rondspoken: stel nou dat…
  Ik was wel even bang dat mijn schoonzusje mijn favoriete meisjesnaam in zou pikken, maar toen was ik nog niet zwanger en dan had ik gewoon pech gehad. Ze heeft wel hele leuke originele namen aan haar 2 kids gegeven, en mijn dochter heeft ook een niet veel voorkomende naam, vind ik toch ook wel heel leuk!
  Tijdens mijn zwangerschap waren er vrij veel mensen in mijn omgeving zwanger, maar ik was ruim als eerste uitgerekend, dus heb me niet heel veel zorgen gemaakt dat iemand er met ‘mijn’ naam vandoor zou gaan.

 5. Och help ja, dat heb ik met mijn zusjes. We vinden dezelfde films, kleding en namen leuk. Moeilijk! Gelukkig loop ik al twee kinderen op ze voor 😉

 6. Mijn zus en ik houden van veel dezelfde namen. Zij is alleen 6 jaar ouder dan ik en heeft vorig jaar haar eerste zoontje gekregen. Zijn naam stond inderdaad hoog op mijn lijstje. Ik denk dan maar; misschien vind ik tegen de tijd dat mijn eerste kindje komt wel weer andere namen mooi.

 7. Ja zoiets hadden wij ook. Wij hebben een goed bevriende ex en haar broer. De oudste van ons heet Steffan, de oudste van hem Stephan. Zelfde uitspraak, zit 6 jaar tussen. Geen probleem, alleen voor oma wat moeilijk (mijn man is een soort extra zoon voor haar). De tweede van de broer heet Yara. Onze dochter (4 jaar jonger) heet Mara. Oma had ’t niet meer ;). Voor haar tweede naam stond Sofia heel lang op mijn lijstje, maar aangezien ex haar dochter Sophia heet (en slechts 4 maanden ouder is) hebben we dat maar niet gedaan, beetje teveel van het goede!.

 8. Nee, totaal niet. Ik had natuurlijk wel een lijstje namen in mijn hoofd, maar bij naamkeuze komt er ook nog een tweede persoon aan te pas, namelijk je partner. Het lijkt me wel bijzonder toevallig als je partner precies dezelfde namensmaak heeft dus zal het namenlijstje ongetwijfeld veranderen op het moment dat je daadwerkelijk zwanger bent en met je partner over namen moet gaan discussiëren.

  Toen wij uiteindelijk tot een naam waren gekomen, was ik ook niet bang dat andere mensen die voor onze neus zouden wegkapen. Beide keren ging het om een naam met een dusdanige mate van obscuriteit dat ik 99,99% zeker wist dat die niet opeens bij een breed publiek zou aanslaan 😉

 9. Kreeg na de geboorte van onze dochter van twee kanten te horen dat ze het zo’n mooie naam vonden en dat ze ‘m zelf ook al in gedachten hadden voor als ze ooit een dochter kregen. Ik heb gereageerd dat ze dat dan gewoon lekker moeten doen, geen probleem! Gelukkig staan beide dames wel zodanig ‘ver’ van me af dat de twee naamgenoten elkaar dan ook niet zo heel vaak tegen zullen komen.

 10. Mijn schoonzus bevalt een paar maanden na mij, maar ik ben niet bang dat we met dezelfde namen zullen komen (al hebben de broers wel dezelfde smaak, ben ik bang). Een bepaalde naam heb ik bewust niet gekozen, omdat een goede vriendin die graag wil. Manlief vond het overigens toch niks. Zou er overigens niet zo’n moeite mee hebben als vriendinnen dezelfde naam kiezen; binnen de familie is het vooral onhandig.

  Tsja, en verder, zeker als je een beetje populaire naam kiest, zul je er maar aan moeten wennen dat de halve kleuterklas zo heet.

 11. Ik hoorde van twee zwangere vriendinnen die de bui al zagen hangen en dus even bij elkaar checkten wat het ging worden. Ja hoor, allebei Amber. Nu ze het van elkaar wisten, besloten ze voor andere namen te gaan. Ze zeiden niks meer, en na een tijdje werden ze geboren: Floor en Fleur!

 12. Hier iemand die haar favo namen angstvallig geheimhoudt voor familieleden. Mijn zusje heeft namelijk een zeer selectief geheugen. Ze herinnert zich de naam wel, maar niet dat ik hem “geclaimd” heb. Grote kans dat ze zelf ineens “spontaan” op het idee komt dat het een leuke naam zou zijn voor een kind later. Het is me namelijk al een keer voorgekomen, dat ze dat aankondigde bij een naam waar ìk al eerder mee gekomen was. Maar, ja. Hoe bewijs je dat?! Dus ik hou m’n lijstje maar liever geheim.

 13. Leuk onderwerp! Wel een lastig onderwerp. Ik zou de namen van familieleden niet meer geven. En de namen waarvan ik weet dat vriendinnen ze al jaaaaaren op nummer 1 hebben staan ook niet. (Vriendlief denkt daar trouwens anders over.) Misschien wel als 2e naam.

  Maar tegelijk zou ik er niet zoveel moeite mee hebben als iemand dezelfde naam zou geven die ik dan al heb gegeven. Wel als zij eerder zijn, want dan is het net of ik de naam heb gepikt. Ten minste, zo denk ik nu, nu er nog niet eens een zwangerschap gepland wordt.

  Ik zat zelf in de kleuterklas met 2 andere Renee’s en dat vond ik toch gaaf! Een daarvan werd mijn vriendinnetje en zat ik nog jaren mee in de klas. Het nadeel was dat toen ik eenmaal in de brugklas zat, mensen nog steeds de eerste letter van mijn achternaam erachter plakten. Terwijl de andere Renee naar een andere school was gegaan. Dat vond ik erg vervelend, ik was gewoon Renee!
  Maar goed. Tot zover het jeugdtrauma 🙂
  Wat ik wilde zeggen is dat kinderen het ook heel leuk kunnen vinden om een naam te hebben die hetzelfde is als of lijkt op de naam van iemand die ze kennen.

  Toen een vriendin laatst een favoriete naam noemde, heb ik wel aangegeven dat onze nummer 1 daar heel erg op lijkt. Dan weet ze ten minste dat ik hem niet van haar heb gepikt. Als de vriendschap niet in gevaar komt en we zijn echt verliefd op de naam, zou ik me er niet door laten tegenhouden dat de namen op elkaar lijken.

Reacties zijn gesloten.