Een vrouwelijke naam voor een man

Aleid Wolfsen - vrouwelijke voornaam voor een man
Burgemeester Aleid Wolfsen heeft weliswaar een meisjesnaam, maar volgens mij geen matje (foto: Huhbakker op Wikipedia)

Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht, legt zijn functie per 1 januari 2014 neer. Wie denkt ook meteen dat het hier om een vrouw gaat?

Nu is Aleid in feite een echte uniseksnaam. Er zijn zo’n 270 mannen en ruim 500 vrouwen die Aleid als eerste of tweede naam in hun paspoort hebben staan, maar gezien de link met stamnaam Adelheid, ofwel ‘(vrouw) van edele gestalte, aard’, kan ik er maar geen man bij zien.

Celebrities met een meisjesnaam

Toevallig kwam ik laatst nog twee mannen met uitgesproken vrouwennamen tegen. Mediastrateeg Tarah Feinberg blogde over de bibliotheek van in een Google-kantoor in New York. Met draaiende boekenkasten en geheime kamers!

En Peaches Honeyblossom Geldof, dochter van zanger Bob Geldof en zus van Fifi Trixibelle, Little Pixie en Tiger Lily, lijkt gezien de namen van haar zoons niet erg onder haar eigen voornaam te lijden.

Ze noemde haar eerste zoon vorig jaar Astala Dylan Willow en haar jongste zoon vorige maand Phaedra. Hij mag dan heel rock & roll vernoemd zijn naar een album (van de Duitse band Tangerine Dream), maar het blijft natuurlijk een meisjesnaam.

Vrouwelijke naam voor een man in Nederland

Een vrouwelijke naam voor een man komt in mijn beleving maar weinig voor. Ik kan me op burgemeester Wolfsen (en wat per-ongeluk-Juno‘s) na eigenlijk maar weinig Nederlanders voor de geest halen die een echte meisjesnaam dragen.

Toch bestaan er meer voorbeelden van jongens die een naam hebben die (tegenwoordig) toch vooral meisjesnaam is, zoals Anne, Bo, Bobbie, Demy, Dominique, Eef, Floor, Francis, Ilja, Jente, Jody, Maxime en Sascha.

Hebben jullie nog een goed voorbeeld van een bekende man die een typisch vrouwelijke voornaam draagt?

PS Belgen zijn beter in meisjesjongensnamen

90 antwoorden op “Een vrouwelijke naam voor een man”

 1. Onder Nederlandse Joden kwam Susan wel als jongensnaam voor, bijvoorbeeld Susan Samson Reindorp, geboren Amsterdam 15 september 1883.

  Katholieke mannen hebben natuurlijk heel vaak meisjesnamen bij hun volgnamen en soms ook wel als eerste voornaam, zoals de Vlaamse politicus Marie van Rouveroij, die inmiddels zijn roepnaam Sas als officiële voornaam heeft aangenomen. Twee oudooms van mij heetten Henri Paul Robert Jenny en Robert Alphons Margriet.

  1. Heel zinvol, om de ene meisjesnaam (Marie) te verruilen voor de volgende (Sas) 😉

 2. Ik ken een kindje José, met een Zuid-Amerikaanse vader. Zijn naam spreek je op zijn Spaans uit. Dan klinkt het nog wel logisch, zeker met zijn tropische kleurtje. Maar ook een volwassen Nederlandse José. Zijn naam spreek je op zijn Hollands uit. Kon er niet aan wennen.

 3. Tig jaar geleden trof ik ’n trotse oma met peuter kleinzoon Conny (Corrie). Aangezien ik gewend was dat de voornaam van mijn vaders partner was, moest ik wel even slikken. De naam was toen al voor beide geslachten ouderwets (net als Joop, Jopie, Corrie, Cor die toch ook behoorlijk uniseks waren).

  De naam Kim heb ik als jongensnaam leren kennen.

  Verder trof ik ooit een mannelijke Rian (schrijfwijze kan anders zijn) en een in Brabant geboren een Anne van het mannelijk geslacht.

  1. Als je in het Noorden woont zijn mannelijke Annes niet zo raar, ik ken er zelfs meer dan vrouwelijke…

   1. De Oanes nog niet meegenomen. 😉

    Mijn man heet Anne dus ik ben niet anders gewend. In mails en post weleens vervelend, en soms telefonisch mensen die het 5x checken.

   2. Toen in groep 4 Anne Frank aan ons Drentse klasje werd geintroduceerd, vonden we dat echt heel erg gek en grappig, een meisje met een jongensnaam. We hadden overigens ook een mannelijke Anne in de klas, maar toch. Het is mij nu nog om het even, ken geloof ik net iets meer mannelijke Annes, ook al woon ik niet meer in het noorden.

 4. Ik heb een mannelijke collega Tonnie. Heb ik erg aan moeten wennen. Maar komt in Brabant vaker voor.

 5. Begin jaren 50 van de vorige eeuw zat ik op de lagere school in de klas met o.m. Henny (2x), Conny, Willy, Riny, Corry en José. Allemaal jongens. Voor de meisjes was de schrijfwijze respectievelijk Hennie, Connie, Willie, Corrie en Josée.
  En wie kent niet het liedje ‘A Boy Named Sue’ van Johnny Cash (http://tinyurl.com/rf4sc)?
  In de ziekenhuisserie Scrubs wordt de hoofdpersoon John Michael Dorian (JD) door zijn collega Perry Cox voortdurend aangesproken met een steeds andere meisjesnaam.

 6. Ik heb een tante Tinie maar velen zullen een oom Tinie hebben. Kim is in Denemarken een mannennaam. Een mannelijke Sanne ben ik ook wel eens tegen gekomen. Nanne en Eelke zijn voor mij mannennamen maar ik weet dat er ook meisjes zo heten. En ik had zowel een mannelijke als vrouwelijke collega die Ciriel heette. En Ali natuurlijk, al eerder besproken. Bekende voorbeelden weet ik zo niet…

  1. haha inderdaad. Ik heb ook een tante Tiny. En mijn vader heet Tiny. 🙂

   Ik ken verder een mannelijke Floor, Kim en Anne. En een Ezra en een Reza, ik kende deze namen beide als eerste als een vrouwennaam.

   1. Anne is een Friese mannennaam en Ezra is een mannelijke, bijbelse figuur.

 7. Jaaa! Ik heb een mannelijke collega gehad met de naam Inge! En ken nog een man met de naam Joan, uitgesproken als Jo-an. Hoeveel verwarring dit wel niet geeft!!!

 8. Ik kom zo gauw niet verder dan Ilja Leonard Pfeijffer en Maxime Verhagen

  1. Ilja is in Rusland een gewone mannennaam. Net zoals b.v. Petja en Nikita

 9. Oh…. En ken ook nog een jongen met de naam Anoushka. Schijnt in zijn geboorteland normale naam te zijn…….

 10. Volgens consultatiebureau en GGD is onze dochter Jody altijd mannelijk. En ik heb ook geen zin meer om het te verbeteren, dus laat ik het maar zo.

  Ik heb wel eens een mannelijke Anne en een Sanne ontmoet.
  Bij een Tonnie denk ik meer aan een man dan aan een vrouw.
  En robin/robbin en rene/renee vind ik wel voor beide kunnen.

 11. Henny is voor mij een meisjesnaam, dus ik kom uit op Henny Huisman als BN’er met een vrouwelijke voornaam.

 12. En hier op het werk hebben we zowel Frederique als Frederic wat in de uitspraak niet echt lekker werkt.

 13. Ik heb een ome Wil en een tante Wil, mijn man heeft een Ome Tinie en een tante Tinie. Verder kennen we Henny, Ant en Antje, Anne, Cock en Cocky, Nanne, René en Renée, Piet en tot slot Jan.

  1. Mijn oom had een oom Piet en tante Pietje die met elkaar getrouwd waren. Verder ken ik zowel mannelijke als vrouwelijke Corren.

 14. Ik had vroeger een oudtante Co. Ook ken ik een stel waarvan de man en de vrouw beiden Henny heten. Vrij lastig lijkt mij!

 15. Ik ben ooit eens een mannelijke Sanne tegen gekomen. En ik weet in mijn omgeving ook een man met de naam Kim.

 16. Bij mij op het werk, een Pascal (m), Pascale (v) en Pascalle (v) en inderdaad een Rian (m) en Rianne (v). En wat dacht je van Chris en Marijn? Die ken ik ook als zowel man als vrouw. Daarnaast ken ik ook nog een Geerte (afgeleid van Geert), een Dirkje, Jantje en een Pietje (alledrie v).

  Heeft Koert-Jan de Bruijn niet een dochter Fritzie? Dat vond ik ook een ongebruikelijke naam.

 17. Ik bedacht me vanochtend Joan de Wijkerslooth (ooit voorzitter van het college van procureurs generaal) en net nog Conny Mus en schaatser Rhian Ket (en dat is dus gewoon een Nederlandse jongen).

 18. En de andere kant op, wat te denken van de Amsterdamse wethouder Andrée van Es (weliswaar een vrouwelijke schrijfwijze, maar veel naamgenootjes heeft ze niet gok ik). En Ger, Gerrie, Sil (tegenwoordig voor jongens, maar ik ken alleen Silvia’s die hun naam zo afkorten), Mart en Matti.

 19. Ik ken een man Valery. Hoewel dat natuurlijk in veel landen een gewone jongensnaam is.

 20. Ik zat met een vrouwelijke Teun in de klas, haar vriend heet Kim.
  Ook ken ik een vrouwelijke Niek.

 21. Oh ja, mijn dochter zit bij een meisje Teun in de klas. Ik had ooit een vrouwelijke Ted als collega.
  Onlangs meisje Nanne geboren, terwijl ik die alleen als jongens ken.
  En tevens geboren een meisje Luka, ik vind het wel leuk voor een meisje trouwens.

 22. Ik ken een stel Ties en Amber, waarvan Ties de vrouw is en Amber de man. Ik had nog nooit van deze namen voor deze geslachten gehoord, iemand anders wel? Zijn het unisex namen??

  1. Ik had het bij Ties juist andersom. Voor mijn twaalfde ongeveer kende ik hem alleen als naam voor vrouwen en toen leerde ik een jongen kennen die zo heette en ik weet nog dat ik dat heel raar vond. Sindsdien hoor ik hem inderdaad ook meer bij jongens.
   Amber voor een man heb ik echter nog nooit gehoord! Dat vind ik wel heel apart.

  2. Amber is een populaire meisjesnaam geworden nav het boek “Forever Amber”, waarin een meisje die naam krijgt omdat zij zulke mooie amberkleurige(barnsteen) ogen heeft. In Engeland was het begin 16e eeuw gebruikelijk om meisjes een naam van een edelsteen te geven bv Pearl en Ruby.

   De naam Amber voor een man zou de uitspraak kunnen zijn van het Franse Lambert, waarbij de T niet wordt uitgesproken. Ik vind het een krachtige naam en had mijn rode kater ook de naam Amber gegeven.

 23. Ik ken een Albertje (v). Vernoemd naar haar opa die Albert heet en er dus maar -tje achter is geplakt om het er wat vrouwelijker uit te zien.

  1. Die ken ik ook wel, je ziet het bij ons in Drenthe nl. heel veel dit soort namen: Albertje, Klaasje, Pietje, Jantje etc.

   1. Ja, de mijne komt ook uit Drenthe. Toch blijf ik het altijd nog een beetje raar vinden en niet echt vrouwelijk.

    1. Dat ben ik helemaal met je eens, ik kan er ook nog steeds niet aan wennen. Een goed voorbeeld is mijn moeder: haar roepnaam is eigenlijk Jantje, maar ze noemt zich al jarenlang Janny. Gewoon omdat ze het niet leuk vindt de naam Jantje te hebben.

    2. Ik woon aan het Albertje O nosplan tsoen (een Drentse dame die in de Randstedelijke lokale politiek terecht is gekomen). Als ik mijn adres opgeef gaat het toch vaak fout…

 24. Hoorde laatst van een vrouwelijke Bart.. Ook erg apart.

  1. Ik ken een vrouwelijke Bartje. Die is overigens al ergens in de 80. Haar kleinzoon is naar haar vernoemd en heet dus Bart.

 25. Bij Toneelgroep Oostpool en in de tv-serie De Vloer Op speelt de mannelijke acteur Sanne den Hartogh.

  En ik denk dat er heel veel Russische jongensnamen in dit rijtje passen, zoals Ilja,Sascha, etc… vanwege de a op het einde.

  1. Soms worrdt Sanne ook in Friesland gebruikt.
   Dan wordt het net als Anne (in het fries) uitgesproken.
   (oanne, oane, onne)

 26. Komt/is er overigens ook een artikelt over vrouwen met mannennamen? Laatst werd er ergens in Twente een Romeijn geboren. Een meisje…

  1. Ik ben zelf een vrouw, die Joost heet. En ik heb er vaak naar gezocht maar ben in mijn hele leven nog nooit iemand tegengekomen die ook een vrouw is met de naam Joost. Leuk dat het blijkbaar wel zo is! Tenzij ik de gene ben die je kent, maar dat weet ik niet?

 27. Een vrouw die Siep heet. Had mijn vader het laatst over. Toen hij de naam voor het eerst las dacht hij met een man te maken te hebben. Toen hij contact opnam bleek het een vrouw.

 28. Man die Dominique heet. kan ik er twee van. Blijft toch vreemd.

 29. In Vlaanderen is Dominique een normale naam voor mannen.

 30. Mari van de Ven, de bekende haarstylist/visagist. Zijn naam (volgens het Meertens Instituuut afgeleid van Marius of Marinus) heeft de klemtoon op de eerste lettergreep, waar hij bij vrouwennamen op de tweede lettergreep ligt. Ik weet niet precies of je de a uitspreekt: als [a] (zoals in kat) of als [a:] (zoals in kaas), kan allebei. Mari als jongensnaam is tamelijk gangbaar in Brabant, weet ik uit eigen ervaring, maar bij het Meertens Instituut zag ik dat hij ook in Rotterdam/Schiedam en omgeving veel voorkomt.

  De naam Joan is al lang in gebruik als jongensnaam. Joan Blaeu (1596-1673) was een beroemde cartograaf. Ik neem aan dat je dit uitspreekt als Jo-an, omdat het van Johannes is afgeleid. Ik zag (ook bij Meertens :-)) dat er in Nederland in 2010 659 mannen Joan als eerste voornaam hadden. Best veel vind ik, als je bedenkt dat het aantal vrouwelijke Joans nog niet eens het dubbele was, nl. 1239. Althans, als officiële eerste voornaam, want ik denk dat veel van hen als Johanna in de boeken staan.

  1. Mari wordt uitgesproken met een lange a, zoals in kaas.

   Mijn moeder heet Fransje, van Francisca, ben het dus wel gewend ergens. Zie inderdaad nog veel meer voorbeelden hier die ik wilde noemen. Ken ook een meisje Hendrikje.

   1. O ja,. en wat te denken van de zangeres Nico, die meespeelde met The Velvet Underground.

 31. Ik ken een manlijke,Anne,Sacha,Kim,

  Een vrouwlijke Chris,Teddy,Danny,Loek,.. En als ik nog even graaf komen in de vrienden griep van mijn ouders nog een manlijke Floor ,Riny,Hennie,en Joan voor!

 32. In de meeste gevallen zijn meisjesnamen haast allemaal afleidingen van de jongensvorm. Vaak met een verkleinvorm van “tje”of de E veranderen in een A.

  Ook zijn er veel onzijdige namen. Dominique, Noa(h), Pascal. René(e) , Anne, Andrea, Nicola.

  “Nikita” wordt in het westen gezien als een meisjesnaam, terwijl het de vleivorm is in het Russische Nicolaas, hetzelfde met Mischa(Michael) of Sascha(Alexander)

  1. Is Noa(h) echt een onzijdige (unisex?) naam? Ik dacht altijd dat het kwam van Noach, van de ark van Noach. En dat mensen die hun dochter Noa(h) noemden dus eigenlijk een jongensnaam aan hun dochter gaven ivm de -a op het einde, net als Juno voor jongens wegens de -o…

   Weet iemand dit?

   1. Ik zou het niet weten, maar dit lijkt me wel echt een unisex naam? Het zijn dan gewoon de mannelijke en vrouwelijke afgeleide van Noach denk ik.

    1. Op de site van het Meertens Instituut staat bij beide namen inderdaad een verwijzing naar de naam Noach.

   2. Noa, zou ook kunnen verwijzen naar het gelijknamige parfum van het huis Cacharel., ik vind het dan toch echt wel een vrouwelijke vorm

 33. Enige tijd geleden in vergadering gezeten met Wannie. Ik dat het een vrouw zou zijn en de naam iets was zoals Winny of Winnie. Geen leuke naam voor een vrouw, een vreselijk stomme naam voor een man

 34. Jente betekent letterlijk ‘meisje’ in het Noors. Vreemd voor een jongen! Er is geloof ik een mannelijke DJ (538?!) die zo heet.
  Op de middelbare school had ik een stelletje (j/m) in de klas die Sanne en Sanne heetten.

  1. Die DJ die jij waarschijnlijk bedoelt, heet Jelte, met een L dus. Ook die naam vind ik niet 100% mannelijk.

 35. Ik ken een mannelijke Wendy van ongeveer 43 jaar.
  Zijn ouders merkten pas dat het vooral een meisjesnaam is, toen de kleuterjuf vreemd opkeek op zijn eerste schooldag, omdat ze een meisje verwachtte.

  Maar Wendy is ook een koosvorm van mannelijke namen beginnend met Wend-, zoals Wender Wendel, Wendelmar, Wendley

 36. @Billie

  • Noah met -h- is oorspronkelijk een jongensnaam.

  •Noa zonder -h- is een echte meisjesnaam.
  Hij komt zelfs in de Bijbel als vrouwennaam voor. Het is één van de dochters van Tzelofchad (Zelafead) (Numeri 26:33), zij wordt gezien als de eerste feministe uit de Joodse geschiedenis.
  Bovendien kan Noa (zonder -h-) een verkorting zijn van de meisjesnaam Noadiah, een vrouwelijke profeet.

  1. Aha! Dat wist ik niet. Bedankt voor je toelichting 🙂

 37. Ik las ooit over een Hans. Een vrouw dus. En ik heb een oudoom Ruth, maar dat is afgeleid van Rutger.

 38. Jorien van den heerik….blijf Jorien ook een meisjesnaam vinden.
  Volgens mij was er al eens zon GTST topic want die hebben er ook een handje van.
  Sjors en Daantje….en de moeder van Daantje heette zelfs Hans geloof ik.

 39. Ome Jo en tante Jo en het
  echtpaar Willie en Gerry of was het nou Willy en Gerrie ?
  Lucienne (niet te verwarren met Lucien)

 40. Ik mis Jos in het rijtje, kan ook voor man en vrouw!

 41. Het Engelse Hilary is eigenlijk een mannennaam in Engeland, maar sinds Hilary Clinton ook bekend als naam voor meisjes.
  Ook wordt de naam Terence de laatste tijd wel aan meisjes gegeven, terwijl het een jongensnaam is.
  Loïs is afgeleid van Aloys een mannennaam, die hier voornamelijk aan meisjes wordt gegeven.

  1. Loïs is een Bijbelse meisjes naam was er denk ik eerder dan Aloys.

 42. Heb de namen Valéry (Giscard d’Estaing) en Yasmine (Belmadi) nog niet voorbij zien komen ook vooral bekend als meisjesnaam maar dus ook mogelijk voor een jongen, ook 2 mooie namen 🙂

 43. Toen ik op zoek was naar meer achtergrondinformatie over de naam Isis, die ik aan mijn oudste dochter wide geven, kwam ik er achter dat de naam ook in enkele gevallen aan jongens wordt gegeven…. Het deed mijn wenkbrauw even fronsen…

 44. Twee bekendheden: één naam, maar de één is vrouwelijk en de ander mannelijk!

  Majel Lustenhouwer (niet zeker van de achternaam though) – de koorleider van Kinderen voor Kinderen – in elk geval in de jaren 80.

  Majel Barrett – de vrouw van Gene Roddenberry, het brein achter Star Trek; Majel speelde onder andere Lwaxana Troi in The Next Generation.

 45. mijn neefje heet jedid-jah, die naam is ook beter bekend als meisjes naam, maar is ook echt een jongensnaam.

 46. mijn neefje heet jedid-jah, die naam is ook beter bekend als meisjes naam, maar is ook echt een jongensnaam.
  en verder ken ik nog een meisje met de naam julian, dat was nog voordat julian als jongen in de top 20 kwam. is op zich ook nog wel begrijpelijk met namen als lilian en vivian, terwijl er geen mannelike -ian namen zijn, toch?

 47. Onze buren heten Kees en Koos, waarbij Koos de vrouw is.

 48. Mijn schoonzus heet Alex, afgeleid van Alexandra/Alexander.

 49. Andrea Bocceli (Italiaanse tenor) is volgens mij een man, en de naam Andrea is zo te horen toch een meisjesnaam
  En zo kan het zijn dat namen in het ene land voor meisjes is, en in een ander land diezelfde namen, meestal op dezelfde wijze geschreven, voor jongens is. Dus waarom daar dan moeilijk over doen. (zoals de mijne)
  Als de namen nu ALLEMAAL uniseks zouden gemaakt worden, ok, dan zijn er in het begin mensen die daar over struikelen. Volledig akkoord. Maar kijk eens naar de lange broek voor meisjes,/ dames. Dat was in de beginjaren toch ook OLALA! En nu is het een dagelijkse gewoonte
  Er is zelfs een bevolkinsgroep die zo afgezonderd leeft (leefde) dat die maar VIER namen heeft. Welke dat zijn weet ik nietmeer, maar ik herinner me nog vrij goed dat (ik geef een voorbeeld met meubels, om niemand tegen het hoofd te stoten)
  eerste kind KAST
  tweede kind STOEL
  derde kind TAFEL
  vierde kind ZETEL
  en dit ongeacht welk geslacht het kind heeft,

Reacties zijn gesloten.