Zijn Julia-namen op hun hoogtepunt?

In Amerika zijn Julia-namen op hun hoogtepunt – en in Nederland ook, hoewel het eind hier in zicht lijkt.

We hebben hier ruim twintig populaire meisjesnamen die van Julius (‘de jeugdige’) afstammen, waarvan Julia, Julie, Juul en Juliëtte/Juliette verreweg het meest voorkomen. In de Verenigde Staten zijn ook Julianna, Julianne en Julissa in trek.

Wie dragen er Julia-namen?

Zo’n 1,5 procent van de meisjes draagt tegenwoordig een Julia-naam als eerste voornaam. Die populariteit is eigenlijk pas vrij recent ontstaan, zo halverwege de jaren tachtig, toen actrice Julia Roberts onze harten veroverde in Mystic Pizza. De afgelopen vijftien jaar kregen jaarlijks meer dan duizend meisjes zo’n naam.

populariteit meisjesnaam julia julia-namen op hoogtepunt

Populariteit meisjesnaam Julia, Juliette, Julie en andere varianten (afbeelding: Meertens Instituut)

In 2012 werden de populairste Julia-namen, namelijk Julia, Julie, Juliëtte/Juliette minder vaak gegeven dan in 2011. Er zit wel groei in de wat stoerdere meisjesnamen, zoals Juul, Jula en Giulia.

Er is een aantal minder gebruikte namen in omloop, die een mooi alternatief vormen voor de populaire topnamen als je erg van de ju-klank houdt. Wat bijvoorbeeld te denken van Giuletta, Jools, Jule, Jules, good old Juliana, Julin, Julot, Juultje, Sjuul, Sjuulke, Yulia, Yulin?

Jongensnamen van Julius

Sinds Julian in Goede Tijden Slechte Tijden voorbij stoomde, hebben Nederlandse ouders deze ietwat softe naam helemaal ontdekt.

Ook zijn chiquere evenknie, Julius, en het hippe neefje, Jules, zijn niet meer uit de  kinderdagverblijven weg te denken.

populariteit jongensnaam julian jules julius

Populariteit jongensnaam Julian, Julius en Jules (afbeelding: Meertens Instituut)

Voor wie wil zijn er nog wat jongensnamen in dezelfde sfeer te bedenken: Giuliano, Julan, Juliano, Julien/Juliën, Julyan of Sjuul. Maar dat zijn voor de liefhebber natuurlijk geen échte alternatieven.

Mening

Hou jij van Julia-namen? En voor jongens?

Meer lezen over dit onderwerp:

Reacties

 1. Annelies says

  Juliëtte blijft (natuurlijk) mijn favoriet. Zo heet mijn jongste dochter. In de wandelgangen noemen we haar Juul. Maar Juul is wat mij betreft toch echt een koosnaampje/afkorting, geen zelfstandige naam.
  Julia, Julianne en Juliana vind ik ook mooi. En daar houdt het wat mij betreft wel op met de “Julia”-achtige namen.
  Als jongensnaam vind ik het een té vrouwelijke naam.

 2. Sophia says

  Ik vind de naam Julia heel mooi, maar veel te populair. Jula vind ik ook heel leuk, en zeker niet te veelvoorkomend!
  Julian, Julius en Jules vind ik leuke namen, niet echt te vrouwelijk, vind ik.

 3. Andere Roos says

  Jules voor een jongen vind ik mooi en daarnaast is Julius ook nog wel aardig. Voor een meisje vind ik alleen Jools leuk, maar dan niet voor in Nederland. Juul, Juultje en Sjuul voor een meisje vind ik echt ultiem tuttig. Ik vind het totale rijtje sowieso nogal niksig, niet lief, niet stoer, niet chique, niet extreem ordinair, de namen stralen weinig uit.

 4. Sterre says

  Voor Julius blijf ik een zwak houden. Stond jaren torenhoog op ons lijstje, maar toch voor een andere naam gekozen. Alle vrouwelijke Julius-varianten kunnen mijn goedkeuring dragen. Vooral Juliëtte vind ik heerlijk dromerig.
  Jools hoor je tegenwoordig ook steeds meer.

 5. Anne says

  Ik ben een echte Ju-fan. Mijn zoon heet Juup en mijn dochter heet Jula. Overigens wel als tweede naam, want anders werd t wel heel erg Jut en Jul (duidelijk niet mijn favorieten in dit genre)

 6. Ingeborg says

  Julie voor meisje en Jules voor een jongen blijf ik mooi vinden. Maar verder kunnen de Julia namen mij niet zo bekoren…

 7. Nancy says

  Wat Sterre ook zegt: Juliëtte is zo dromerig, zo romantisch. Maar dan wel alleen voor een lief Frans meisje, want je manager van 53, een kenau van een wijf kan toch geen Juliëtte heten…

  Voor mijn beeld: hoe spreek je Jools uit? Op z’n Engels als *Dzjoels*?

 8. Desiree says

  Julia is al van jongs af aan een van mijn favorieten.
  Hoewel ik begrijp dat de naam er staat, mag hij van mij snel uit de top 10 verdwijnen 😉
  Hoe spreken jullie Julia eigenlijk uit? Ik vind nog steeds ‘gewoon’ Juuliaa het mooiste, maar ik hoor tegenwoording steeds vaker Djoeliaa als uitspraak.

  • Uitgesproken als ‘Juuliaa’ vind ik ook het mooiste. Op z’n Engels, net als bij Julian, vind ik een beetje té.

 9. Maria says

  Neefje van 1 jaar heet Julian en wordt altijd door zijn ouders Juul genoemd. Ik vind het geen gehoor, klinkt zo meisjesachtig. Persoonlijk vind ik Julius mooier en stoerder.

 10. JéBé says

  Mijn Frieze naam Jeltje, wordt de laatste jaren-met het oog op vernoemingen – vaak in Julia veranderd.

 11. Jessica says

  Mijn zoon heet Julian, maar dan wel op z’n Nederlands uitgespoken. Net als mijn naam, als iemand mij Djessica noemt zeg ik er ook wat van 🙂 Mijn nichtje heet Juliet, als in Romeo en Juliet, en dat zorgt nog wel eens voor vergissingen met Juliette, al dan niet met trema.Juliet ook met een Nederlands J trouwens.

  Julian is van het begin van de populaire golf (2001), en noem hem vrijwel nooit Juul of zo. Een juf in groep 6 noemde hem soms wel Juultje (hij is erg lang, en probeert stoer te zijn, dus dat is wel grappig), en zijn oma noemt hem wel eens Juul. Ik heb bewust voor namen gekozen die niet makkelijk afkorten.

  Verder ken ik een stuk of 4 Julia’s, waarvan er zeker 1 Juul genoemd wordt. Populaire naam dus!

 12. Grunn says

  Ik vind Julia echt heel leuk, maar zou ‘m niet kiezen ivm de populariteit. Ken een jongetje Julius, en vind het juist wel stoer, zo op -us.

 13. Jans says

  Ik vind de Franse versie erg mooi! Voor een meisje Julie en voor een jongetje Jules

 14. hoe spreek je Jule uit? Wij vinden Jools helemaal leuk voor onze 2e dochter alleen de doopnaam van onze 1e is al Jools.

  • Anoniem says

   Ik ken een meisje dat Jule heet en haar naam wordt uitgesproken als zjuul.

   Daarnaast ken ik ook een familie waar de doopnaam van de oudste de voornaam is van de tweede, de doopnaam van de tweede de voornaam van de derde, etc.

  • Cassandra says

   Ik ken Jule als Duitse meisjesnaam, uitgesproken als Joele.

 15. Leonie says

  Ik zou juist Juule zeggen.
  Dat vind ik met Luke uitgesproken als Luuk ook zo raar.
  Er staat Luuke of in het engels Ljoek , maar Luuk vind ik heel raar.

  Julia vind ik mooi, maar te populair. Juliette is heel mooi en Juliana vind ik ook mooi, maar ik zou daar Julianne van maken omdat het zo koningshuizerig over komt.

 16. Appieam says

  Onze zoon van 5 heet Jules en raar maar waar, gekozen omdat niet zoveel jongens ( en zeker in noord holland) zo heten, terwijl het toch geen nieuwe modenaam is ( in limburg al jaren een gangbare naam! ) . Verder niet af te korten, moeilijk te rijmen en geschikt voor bouwvakker tot ceo…
  Ben nog steeds blij met de keize…maar nu….een naam voor zoon nr.2…..pffffff!!!

  • Karin says

   Leuke naam, Jules, hier in Brabant heeeeeel erg populair 😉 Maar dat heb ik vaker geschreven, het verschil tussen Noord-Brabant en Noord-Holland is erg groot in naamkeuze. Maar voor jullie heel fijn lijkt me! Wat dacht je van Pepijn? Teun? Noud? Ik zat ook te denken aan Olivier, maar dat is misschien iets té? Of dan Oliver? (Engels uitgesproken)

 17. Anoniem says

  Waarom noemt iedereen in ene zijn kind Julia of Julian…bedenk zelf eens iets ipv in de top 10 de kijken of mee te gaan met de meute!!! Groeten Julia (al 30 jaar!)

 18. Tja,Julia dus says

  O help, ik kijk minstens vier keer om als ik door de stad loop. Ik heet al 42 jaar Julia. Ik vond het al niks en nu al helemaal niet meer! Wie wil nou dat z’n kind zo’n bekende, veel voorkomende naam heeft?

Trackbacks

 1. […] Joes Jools Loes Loet Noes Nour Toes Toet […]

Wat vind jij?