Er heten meer mannen Ajax dan Feyenoord

Op Twitter meldde ik net al dat het broertje van een van de deelneemsters aan KRO Puberruil Brian-Feyenoord schijnt te heten. Ik kon hem niet terugvinden tussen de officiële Feyenoord-genaamden, want dat bleken alleen vrouwen te zijn.

Ze zijn niet de enige met een echte voetbalnaam in Nederland. De winnaar van de eredivisie in het seizoen 2009/2010 blijkt als voornaaminspirator echter weinig in trek, want niemand heet FC of Twente. Ook PSV (en Eindhoven) en de FC’s Utrecht en Groningen bleven niet-vernoemd.

Onbetwiste winnaar bleken de Tilburgers met hun Willem II: er zijn letterlijk honderdduizenden Willems. Op afstand volgen de tientallen vrouwen die Roda heten en 28 mannen genaamd Ado. En het moet gezegd: er heten meer mensen Ajax dan Feyenoord, maar kinderen van Az-fans zijn met zo’n 20 vernoemingen nóg meer in trek.

Namen van voetbalclubs als voornaam

2009/2010 club aantal mannen aantal vrouwen
1 FC Twente
2 Ajax 13 Ajax
3 PSV
4 Feyenoord < 5 Feyenoord
5 AZ < 16 Az < 5 Az
6 Heracles Almelo < 10 Heracles
7 FC Utrecht
8 FC Groningen
9 Roda JC < 5 Roda, < 5 JC 86 Roda
10 NAC Breda < 10 Nac <10 Breda
11 sc Heerenveen
12 VVV-Venlo
13 N.E.C.
14 Vitesse < 5 Vitesse
15 ADO Den Haag 28 Ado < 5 Ado
16 Sparta Rotterdam
17 Willem II 268.212 Willem 521 Willem
18 RKC Waalwijk

Bron naamstatistieken: Meertens Instituut

9 antwoorden op “Er heten meer mannen Ajax dan Feyenoord”

 1. Willem is volgens mij een natuurlijke koploper 😉

  Maar hoe ver ben je gezakt als je je kind Feyenoord noemt? (Of Ajax ntuurlijk, maar dat is nog een beetje gangbaar als Griekse god.

 2. Je kind naar een club noemen??? Bizar. Noem hem/haar dan naar een voetballer die belangrijk is (geweest) voor zo’n club. Dat lijkt me voor het kind zelf ietsje neutraler. Stel je eens voor dat je een kleine dwarsligger hebt, die door zijn ouders Ajax is genoemd, maar die zelf meer heil ziet in Feyenoord, ADO of PSV? Dan heeft hij toch écht een probleem, zondags op de trinune!

 3. Jeetje, erg. Jari is nog wel grappig als kind van een voetbalfan, of voor mijn part Wesley, maar Feyenoord is wel heel verschrikkelijk.

  Laten we voor Nac hopen dat het Turks is ofzo, zonder diacritische tekens.

 4. Off-topic, en even over Antonie Kamerling… Los van het feit dat het afschuwelijk is en het me blijft bezighouden, net als zoveel mensen, vroeg ik me ineens af hoeveel vaker de naam Antonie gegeven zal worden dit jaar. Of misschien juist niet, maar ik denk eerder dat het er méér worden.
  En weet je wat nou helemaal zo bizar is? Eind september heb je zowel Antonie, als Isa, als Merlijn, als Vlinder genoemd in je blogjes. Puur toeval natuurlijk, maar dat vond ik zo bijzonder… (Ik bedoel: hoe groot is de kans dat alle leden uit een gezin in de afgelogen blogjes genoemd zijn?)
  Nou ja, je krijgt hem er niet mee terug, maar zo zijn ze op een bepaalde manier, toch nog een heel klein beetje samen, hier op je blog. 😉

  1. Ja, ik denk ook dat de naam Antonie iets in populariteit zal stijgen. Gewoon omdat hij zo weer onder de aandacht is gebracht.

 5. Wat mij opviel tijdens de berichtgeving rondom het tragische overlijden van Antonie Kamerling was zijn vierde voornaam: Gneomar. Een naam die alleen schijnt voor te komen in het geslacht waaruit zijn moeder stamt. Ik had die naam dan ook nog nooit eerder gehoord.

 6. Ado voert misschien terug op de 9e-eeuwse heilige Ado van Vienne.

 7. Goed lezen is ook een kunst. Geen ene vrouw heet Feyenoord van hun voornaam. Of ajax enz maar van ACHTERNAAM en dan als Feije !!!! Dus goed lezen …..

Reacties zijn gesloten.