Esmée is rijker dan Esmee

Roseanne Barr

Roseanne Barr (foto: www.bol.com)

Je hebt al vanaf de lagere school een lijstje met namen voor je toekomstige kind. Natuurlijk heeft de vader er ook nog iets over te zeggen, maar dat je een Rosanna of Roseanna krijgt staat vast.

Voor de meeste mensen maakt die ‘e’ meer of minder niet zoveel uit, maar er blijkt een verband te bestaan tussen spelling van je voornaam en het inkomen van het gezin waarin je woont. Kinderen met ‘uniek’ gespelde namen wonen meestal in armere buurten dan kinderen wiens naam op de oorspronkelijke manier gespeld is.

Zo verdienen de ouders van Alicia, Caroline, Esmée, Eline, Josephine, Juliette, Pascale en Sophie gemiddeld meer dan de ouders van Alycia, Karolien, Esmay, Elien, Josefine, Juliët, Pascalle en Sofie. Dat geldt ook voor jongensnamen, zoals Alexander, Michael en Pieter ten opzichte van Alexandar, Maikel en Piter.

Het maakt ook uit welke naam er in je paspoort staat. Kinderen wiens roepnaam ook hun officiële voornaam is, wonen meestal in armere wijken dan kinderen die de lange, klassieke versie van de naam kregen. Meisjes die voluit Tina of Wilma heten hebben gemiddeld minder te besteden dan Christina en Willemijn. Ook Dani, Fred, Jur en Wout zijn slechter af dan Daniël, Frederik, Jurriaan en Wouter.

En mocht je daadwerkelijk voor Rosanna of Roseanna gaan? Dan kun je nog het beste voor Roos-Anna kiezen. Het is geen fabeltje: een dubbele naam à la Willem-Alexander of Catharina-Amalia komt vaker voor bij hoge inkomens.

Dit artikel verscheen in oktober 2010 als blog op Jongegezinnen.nl, waar ik maandelijks schrijf over voornamentrends.

Meer lezen over dit onderwerp:

Reacties

 1. Grunn says

  Volgens mij is Alexandar gewoon gezellig ‘Joegoslavisch’.

 2. Annelies says

  Ik zou financieel goed moeten zitten met een Caroline en Juliëtte. En een zoon Kees die officieel Cornelis heet.

 3. Heb je ook nog een Bernadette en een Bart, Annelies?

 4. Annelies says

  Ja, en een Astrid 😉
  Hoe weet jij dat, Lila?

  • Marjolein says

   Waarschijnlijk van het namenprikbord, waar ik je overigens al een hele tijd niet meer gespot heb geloof ik?

  • Ja die was ik even vergeten. Inderdaad van het namenprikbord, ik herkende de namen direct.

   Het is inderdaad alweer erg lang geleden dat jij er kwam. (Je goed recht natuurlijk ;)).

   @ Marjolein: Onder welke naam prik jij? Of lees je alleen mee?

 5. Ik werd meteen gelokt door de titel van deze post: Esmée of Esmé is mijn favoriete meisjesnaam. Ikzelf vind Esmée of Esmé met een streepje ook mooier dan Esmee. Persoonlijk vind ik Esmé zelfs nog het mooist: weer eens iets anders dan anders. En of ik inderdaad meer verdien dan de ouders van Esmay, dat gaan we dan wel weer zien, hihi. Een heel gelukkig nieuwjaar alvast!

 6. Marjolein says

  @Lila: Ik prik onder de naam Eponine 🙂

 7. Annelies says

  Ik had inlog-problemen op het namenprikbord. En toen werd het ff zo druk dat ik geen tijd had en daarna…
  Zo gaat dat…
  Als je een linkje hebt ga ik weer eens kijken.

 8. Nette says

  Romy Schneider heette voluit Rosemarie. Ik kan me zo voorstellen dat de Romy’s van nu die alleen Romy heten minder vaak ik Blaricum e.o wonen dan Rosemarie’s die liefkozend Romy worden genoemd.

 9. Karlijn says

  Leuk artikel! Maar je redenering klopt volgens mij niet helemaal. De relatie tussen een naam en het inkomen van de ouders is een correlationeel verband, geen causaal verband. Het is niet zo dat je ´opeens´meer gaat verdienen als je je kind Roos-Anne noemt ipv Rosanne of Roseanne (maw het verband is niet omkeerbaar, maar dat suggereert je artikel wel)

  • Natuurlijk doet een andere spelling niks met het inkomen van de ouders (mogelijk wel met het inkomen van het kind, later), maar mijn eerste belang is de entertainmentwaarde van mijn artikelen hier 🙂

  • JéBé says

   Je kunt het vergelijken met de zogenaamde voetbal- en hockeynamen!!!!!

   Kijk maar eens naar de lijst met namen, die voorkomen in het NRC bij de familieberichten!!! Dan zie je duidelijk de overeenkomst met de lijst van Emma.

 10. JéBé says

  Mijn dochter heet Roxana en ik had deze naam inderdaad al op mijn verlanglijstje staan, sinds mijn zestiende. Ik had toen een boek gelezen over Alexander de Grote, hij huwde een Perzische prinses, met deze naam.

  Toen later de Police met het nummer Roxanne een grote hit had, vond ik dit eigenlijk niet zo leuk, want hierdoor werd het opeens een populaire naam, en niet alleen in het positieve helaas.

 11. Miffy says

  Ook wij hebben gekozen voor een klassieke voornaam (Josephine), maar haar roepnaam is het ‘minder rijke’ Nina 🙂

 12. Lorelei says

  Toch vind ik Roseanne vele malen mooier dan Rosanne 🙁 Nou ja, geld maakt niet gelukkig. Gelukkig maar!

 13. Josephine says

  en wat is het verschil tussen Juliette en Juliëtte?
  Of zijn zij beiden even rijk?

 14. Louise says

  En de streepjes bij Frederique?
  Ik vind persoonlijk Fréderique het mooist, want Frédérique ga je toch niet uitspreken als: Freedeerique. Twee streepjes oogt ook gelijk zo overdreven.

Wat vind jij?