Esra versus Ezra

Is Ezra nou een meisjesnaam, of toch een jongensnaam?

Ouders vallen voor het zachte karakter (beginnend en eindigend met een klinker) van deze toch wel stoere naam. Het praktische antwoord is: allebei.

Maar… als je de correcte spelling wil meegeven, dan is Ezra een van oorsprong joodse jongensnaam, terwijl Esra een Turkse meisjesnaam is.

Steeds meer Ezra’s zijn een meisje

Esra doet erg denken aan Esther, Estelle, Nora, Tara, dus daar blijven jongensouders vanzelf al wat verder vandaan. Slechts 6 procent van de Esra’s is een jongetje.

Maar de Z is óók al zo’n vrouwelijke letter en niet vergeten hippe letter (Charlize, Doutzen, Inez, Liz, Liza, Lizzy, Suze, Thirza, Zara, Zoë), dus het is niet heel vreemd dat ouders steeds meer neigen naar Ezra-met-een-z. Bijna een kwart van Ezra’s is tegenwoordig een meisje.

jongens meisjes
 Esra  134  1.990
 Ezra  1.315  381

Frequentie van de voornamen Esra en Ezra (bron: Meertens Instituut)

Betekenis

Esra is een populaire naam in Turkije en ook onder Nederlandse Turken, hoewel de frequentie voor nieuwe baby’s afneemt. Tussen 1990 en 2000 werden soms wel 100 Nederlandse meisjes per jaar Esra genoemd. De laatste jaren zijn dat er jaarlijks minder dan vijftig.

Volgens Wikipedia is Esra (al Isra) “een soera in de Koran, waarin wordt verteld over de reis van Mohammed waarbij hij de Koran ontving.” Ik vond verschillende betekennissen terug, van ‘sneller’ tot ‘reis door de duisternis’.

Populariteit meisjesnaam Esra
Esra was in de jaren negentig een redelijk succesvolle meisjesnaam (afbeelding: Meertens Instituut)

Ezra op zijn beurt betekent in het Hebreeuws ‘hulp’. Hij was de schrijver van het naar hem genoemde boek in de Hebreeuwse Bijbel.

De naam wordt allang niet meer alleen aan joodse jongens gegeven, maar is net als ‘broertjes’ Levi, Noah, Joël, Aron en Boaz is Ezra een seculiere ‘klinker-modenaam’ aan het worden. Vorig jaar kreeg bijna 2 procent van alle Nederlandse jongens een van deze voornamen.

Enkele tientallen jongens per jaar worden tegenwoordig Ezra genoemd. De bescheiden opmars begon toen acteur Ezra van Groningen (1970) in 1998 een rol kreeg als Ralph Seebregts in de inmiddels ter ziele gegane soap Goudkust.

Populariteit joodse jongensnamen
Joodse jongensnamen als Aron, Boaz, Ezra, Joël, Levi en Noah worden steeds populairder (afbeelding: Meertens Instituut)

Is Ezra (of Esra) iets voor jou?

33 antwoorden op “Esra versus Ezra”

 1. Ik vind Ezra echt een práchtige jongensnaam! Die naam had ik als jong meisje al ‘voor als ik ooit een zoon zou krijgen’.
  Mijn vriend vond het helaas helemaal niets!
  En ik heb ook nooit een zoon gekregen, maar twee dochters.
  Maar toch vind ik het echt één van de mooiste jongensnamen die er zijn!

 2. Ezra als jongensnaam vind ik mooi.
  En voor een Turks meisje Esra. Zelf zou ik hier nooit voor kiezen. Ik vind buitenlandse namen (Esra, Fatima, Carmen enz) niet passen bij Hollandse kaaskopjes. Bij zo’n naam hoort een meer exotisch uiterlijk.

  1. Ezra is ook een buitenlandse naam. Veel Hollandse kaaskopjes die tegenwoordig Ezra heten. Echte ‘Nederlandse’ namen bestaan al bijna niet meer.

  2. opmerkelijke reactie. Wat is ’typisch ‘Hollandse kaaskopjes’? Vrijwel alle namen zijn van verre. Esra is net zo exotisch als de bijbelse namen zoals Johannes, Jacob etc. Voor echt Hollands zou je dan bij Gernaamse, Friese namen moeten uitkomen, zoals Adelbert, Hubrecht etc.

   1. WTF EZRA IS DE MOOISTE NAAM OOIT WAT NOU KAASKOPJES. P.S. ik heet ook ezra

 3. Mijn zusje heet Esra, geboren in Israël in 1990 en joods. Ik denk niet dat mijn ouders destijds voor een Turkse naam kozen, maar gewoon een meisjesvariant van de jongensnaam Ezra wilden.
  Als mijn zusje niet zo had geheten, hadden Ezra en Esra zeker grote kanshebbers geweest bij mij. Ik vind het beiden prachtige namen!

 4. De zoon van Tim Krabbé en Liz Snoijink heet Esra, die is volgens mij al in de 20/30. Ik heb Ezra/Esra altijd als jongensnaam gezien, hoor nu voor het eerst dat Esra een Turkse meisjesnaam is. Ik ken wel een Isra van begin 40.

  1. Esra Krabbé is inderdaad van 1987 en zal daarmee zo’n beetje de enige jongen met die naam zijn geweest, dat jaar.

   Tim Krabbés zoon heeft sowieso vrouwelijke namen: hij heet voluit Esra Helle. Helle is een vrouw in de Griekse mythologie, of een Deens variant van Helga.

 5. Beide hele leuke namen!
  Esra voor een meisje en Ezra voor een jongen.

 6. Heb mijn vorige reactie te snel verzonden, haha 🙂

  Esra wordt trouwens niet alleen voor Turkse meisjes gebruikt.
  Zo weet ik dat er een Nederlands model Esra heet: Esra Heijmans.
  (Geen idee of ze verder Turks bloed heeft)

 7. Ik vind Esra ook prachtig voor een meisje, Ezra alleen een beetje verwarrend voor een jongen inderdaad (m/v?)
  Helaas wordt Esra bij ons alleen als Israe gespeld, naar de Surah in ee Koran inderdaad, de stomme e maakt spellen lastig en zo lijkt het wel erg op Israel (wat weer een andere Hebreeuwse jongensnaam is om het echt ingewikkeld te maken)

 8. Ik vind Esra/Ezra juist helemaal niets, omdat het voor mij vaak niet duidelijk is of het een jongen of een meisje is. Maar misschien heb ik ook wel niets met joodse namen, want Boaz, Levi, Aron, Joël vind ik ook niets.

 9. Ik zou een zoon nooit Esra/Ezra noemen, omdat er verwarring kan ontstaan over de naam. Ik denk dat heel veel mensen bij Esra/Ezra denken aan een meisjesnaam. Ik zelf ook, ik vind het raar staan als jongensnaam.

  1. Als meisjesnaam vind ik het trouwens ook niet leuk.

 10. Ezra voor een jongen vind ik prachtig, maar voor een meisje vind ik Esra/Ezra helemaal niks. Vind hem dan ineens zo hard en door associaties ook wel een beetje ordinair.

 11. Ezra voor een jongen: heel mooi! We hebben net een dochtertje gekregen, maar als we een jongen hadden gekregen had hij als tweede naam Ezra gekregen(mijn man vond het niet mooi genoeg als roepnaam ;). Voor mij is het echt een jongensnaam, ken alleen jongens die zo heeten en ook door de profeet/ het boek uit de Bijbel.
  Maar vind Esra voor een meisje toch ook leuk klinken..

  1. Ik heet ook Ezra ben ook een vrouw van 36. Toen hoorde je de naam nog niet veel. Daarom vonden mijn ouders het een mooie naam

 12. ik heet Esra en ben een meisje van 19 jaar.
  ik zie er op en top Hollands uit: blond en blauwe ogen.
  ik hoor vaak van ander mensen dat ze dachten dat ik turk zou zijn als ze mijn naam lezen.
  ook word mij vaak gevraagd of ik Turks ben, ondanks dat ik er zo hollands uitzie. hahahaha
  Ik heb mijn ouders wel eens gevraagd hoe ze aan mijn naam kwamen en of ze wisten dat het een Turkse naam was maar dat hebben ze nooit geweten. Mijn naam zou uit een verhaal komen die op een Bijbelverhaal was gebaseerd.

  1. jaa, dat hebben mijn ouders ook. ik hebbe ook Ezra met een Z. mijn moeder vond het een hele bijzondere naam

 13. Esra is een prachtige meisjesnaam, kan heel goed als nederlandse naam.

 14. Mijn zoontje heet Ezra en ik ben er nog steeds ontzetend blij mee!! Hoor vaak hele leuke reactie’s over zijn naam.

 15. Ik vind Esra een hele mooie naam voor jongens met een z en meisjes met een s. En dat vind ik niet alleen omdat ik zelf zo heet

Reacties zijn gesloten.