Floris en Olivier, Julie en Kiki zijn NRC-namen

Als je als hedendaagse hockeyouder mee wil blijven tellen, zul je de geboorte van je kroost bekend moeten maken middels een advertentie in de zaterdageditie van NRC Handelsblad. Gelukkig voor de ware namenfan zijn er veel ouders die hun kleine Annecato Valerie Florentine of Lodewijk Adelain Cédric een primeur in de krant gunnen – zalig om tijdens het ontbijt die lange lijsten inclusief namen van broertjes, zusjes en ouders door te ploegen.

Deze maand is de bijbehorende website vernieuwd: vanaf nu zijn alle namen van de afgelopen jaren die met een geboortebericht in NRC Handelsblad zijn verschenen terug te zoeken, inclusief de betekenis van de namen. Jammer genoeg blijkt dat laatste onderdeel gebaseerd op de (grondige maar ietwat verouderde) database van het Meertens Instituut, maar het ziet er leuk uit.

Volgens NRC zijn Daan, Felix, Floris, Gijs, Hidde, Hugo, Julius, Lucas, Max, Mees, Olivier, Pieter, Teun, Victor en Willem de populairste jongensnamen in de krant. Voor meisjes zijn vooral Anna, Charlotte, Emma, Feline, Fien, Fréderique, Josephine, Julia, Julie, Juliëtte, Kiki, Noor, Olivia, Roos en Sophie populair.

14 antwoorden op “Floris en Olivier, Julie en Kiki zijn NRC-namen”

 1. Voor de jongens vind ik Pieter, Teun en Willem erg leuk. Bij de meiden zijn het Fien en Frederique die mijn voorkeur van de lijst hebben. Jammer dat de namen al zo veel gegeven worden, dat zou mij ervan weerhouden om deze te kiezen voor mijn kind.

 2. Deze NRC pagina is al tijden een van mijn favorieten, ik vind het allemaal mooie namen, maar sommige hoor je wel heel veel.

 3. Leuk om te grasduinen in deze database!
  De naam van mijn dochter staat er trouwens niet in, kennelijk zijn er niet veel mensen die dat een mooie naam vinden 😉

  Van de genoemde jongensnamen valt alleen Olivier bij mij echt in de smaak. Dat mensen hun kind nu nog Mees noemen, kan ik me eerlijk gezegd niet goed voorstellen.

  Van de meisjesnamen kunnen Anna, Noor, Olivia en Roos hier door de beugel. Kiki vind ik persoonlijk echt afgrijselijk, ik snap niet waarom die naam zo’n hoge vlucht heeft genomen. Ik vind het een naam die leuk is voor een kleuter, maar niet voor een volwassen vrouw. Maar goed, smaken verschillen nu eenmaal…

 4. Heerlijk he, die “kijk ons eens chique zijn” lijsten? Het lijkt de laatste tijd haast wel een wedstrijd om wie de meest oudbollige naam kan bedenken.

  Valt het je ook op dat bijna alle ouders ingewikkelde dubbele achternamen hebben of in ieder geval de indruk willen wekken dat ze van adel zijn? Je zou denken dat er nu geen adel meer over is in Nederland, totdat je de geboorteadvertenties van het NRC leest.

 5. Voor de jongens vind ik Hugo en Willem leuk en dat zijn namen die hier, in het midden van ons land, niet echt kakkie zijn. Voor de meiden zit mijn favoriet ertussen: Olivia, maar ook Feline en Julia vind ik erg mooi. Goede smaak die NRC’ers 😉

 6. Vind het zelf ook een leuke site om te bekijken, maar vond het ietwat genant om zelf geboortebericht te plaatsen. Mijn man wilde het echter heel graag, dus toch maar gedaan. Leuke eraan was dat we reacties kregen van oude bekenden die het berichtje hadden zien staan. Onze dochter heet trouwens Jasmijn, staat gelukkig niet bij het rijtje meest populaire NRC-namen. En de namen van onze andere 2 (Marte en Guus) ook niet. Da’s dan toch wel weer fijn 😉

 7. Blijkbaar vind ik die namen dus geweldig, want dit is de lijst met namen die ik leuk vind uit dit rijtje:

  Daan, Felix, Max, Mees, Olivier.

  Anna, Charlotte, Feline, Fien, Fréderique, Julie, Kiki, Olivia.

 8. Ik vind Hugo leuk! Victor, Mees en Pieter zijn oke, de rest van de jongensnamen is niet mijn smaak.
  De meisjeslijst spreekt mij meer aan. Emma, Julie, Noor en Roos zijn echt mijn favoriete meisjesnamen!

 9. Olivier en Olivia vind ik al een tijdje leuk, maar volgens mij is mijn vriend daar minder enthousiast over.

 10. Inderdaad helemaal leuk, op zaterdag de NRC doorspitten.

  Daan, Felix, Hugo, Julius en Olivier vind ik supernamen. Emma, Roos en Sophie ook.

  Onze kinderen heten overigens Roos en Lodewijk…

 11. Wat grappig. Ik ben altijd al met namen bezig geweest.
  Nu blijken mijn kinderen hockey namen te hebben…
  Zoon Mees en dochter Julie
  Ik ben er erg blij mee!

 12. zeg je dan ook juulie?
  of sjuulie?
  of djoelie
  ik heb eigenlijk geen idee!

 13. Mijn honden heten Floris Walker en Olivier Luxx wat leuk?

Reacties zijn gesloten.