Gevonden Voorwerp: Ayoub

In de Amsterdamse Reinwardtstraat in de Dapperbuurt ontwierpen kunstenaar Jan Rothuizen en Geerten Verheus de namen die in 2003 aan tientallen nieuwe huizen werden bevestigd.

Ik leverde hen voor dit kunstwerk de populairste namen van Amsterdam in het jaar daarvoor aan; de meeste namen daarvan zijn zichtbaar op de gevels:

  • Anass, Ayoub, Benjamin, Daan, Daniël, David, Finn, Jesse, Joey, Julian, Lars, Luca, Mats, Max, Milan, Mohammed, Noah, Ruben, Samuel, Sebastiaan, Teun, Thomas, Tim, Willem, Yassine.
  • Anna, Anne, Chiara, Emma, Eva, Hannah, Isa, Isabelle, Isabella, Julia, Laura, Lisa, Luna, Merel, Noa, Robin, Romy, Salma, Sam, Sarah, Sophia, Sophie, Sterre, Yasmina, Yasmine.

Het kunstwerk is zo nu en dan in het nieuws, zoals in het de stadskrant Dwars door de Buurt van 2 juni 2007.

Ayoub is nog altijd een populaire jongensnaam in de grote steden in Nederland, net als de naam van de bewoner van het Ayoubhuis: Anass.

In de jaren tachtig werd maar een enkel kind per jaar Ayoub genoemd, in de jaren negentig steeg dat naar enkele tientallen en in 2005 beleefde de naam zijn hoogtepunt met 141 nieuwe naamgenootjes. In 2006 kwamen er nog maar 115 bij. Ayoub is de Arabische variant van de hebreeuwse naam Job: “de vervolgde”.

Anass (en dus niet Annass, dat heeft de journalist verkeerd opgeschreven) is een stabielere naam: al jaren zijn het er 70-90 per jaar. Anas/Anass betekent in het Arabisch “vriendelijkheid” en was de naam van een van Mohammeds metgezellen.