Lotis Ayla Is Gearriveerd!

Prikbordvriendin “Zea” mailde vandaag dat ze eergisteren in 14.27 uur is bevallen van haar tweede dochter: Lotis Ayla.

Ik wist al een tijdje dat ze voor die naam zou gaan kiezen (alhoewel de kersverse ouders er na de geboorte van Lotis nog even over hebben getwijfeld), maar dat neemt niet weg dat het altijd leuk is dat er dan ineens ook echt meisje bij hoort!

De naam Lotis is nog niet eerder gegeven in Nederland; al sinds 1985 krijgen jaarlijks zo’n 35 meisjes Ayla als eerste voornaam.

Lotis is in de Griekse mythologie een boomnimf, de dochter van Poseidon of Nereus.

Omdat de testosteronopgevoerde Priatus haar probeerde te verkrachten ging ze naadloos op in de met haar verbonden lotusboom om aan de ongewenste avances te ontkomen.

Toen boomnimf Driope op een dag bloesems van de boom kwam plukken had ze in eerste instantie niet door dat het geen lotusboom was, maar de boomnimf Lotis. Lotis was daar niet van gediend en veranderde Driope in een boom. Kortom: pittig wijffie!

Zea schrijft over Lotis’ tweede naam:

“Ayla hebben we als vrouwelijke tegenhanger (vooral qua klank) gekozen. We kennen Ayla als zelfstandige vrouw uit de boeken van Jean Auel.

Ayla heeft het teken van de Holenleeuw en onze Ayla is ook een Leeuw. Daarnaast is het een Hebreeuwse naam die Eik betekent. Eiken zijn sterk en worden vaak erg oud. Ook de Turkse betekenis ‘maanlicht’ of ‘aura’ vinden we mooi.”

Peter, Agna, Inte Tyche en Lotis Ayla: veel geluk met z’n vieren!

2 antwoorden op “Lotis Ayla Is Gearriveerd!”

  1. Lotis? Aangezien niemand natuurlijk van die boomnimf weet, lijkt het een treurige poging om nieuwbouwwijknaam Lotus te ‘verorgineliseren’

  2. Ayla vind ik leuker als eerste naam, maar toch zeker niet verkeerd gekozen!

Reacties zijn gesloten.