‘Hannah Montana’ verandert naam

Miley Cyrus (15), de inmiddels zelf beroemde dochter van zanger en acteur Billy Ray Cyrus heeft haar naam officieel in haar roepnaam veranderd.

De jonge actrice, in België bekend van haar rol als Hannah Montana, heet eigenlijk Destiny Hope Cyrus. Ze wordt al sinds haar kindertijd Miley genoemd, omdat ze altijd een lach (‘smile’) op haar gezicht had.

Ze besloot dat iedereen haar toch als Miley kent, zodat ze maar beter haar naam kon veranderen. Ze koos Ray als tweede naam, naar haar vader, die haar manager en co-acteur is.

***

In Nederland is het bijna onmogelijk om je naam officieel te wijzigen. De rechtbank accepteert (voor volwassenen) slechts enkele redenen, zoals het willen veranderen van een bespottelijke of veelvoorkomende achternaam, het toevoegen van een met uitsterven bedreigde achternaam.

Als het verzoek hier niet onder valt dan kun je nog een gokje wagen onder de noemer lichamelijke of geestelijke gezondheid (psychische hinder). 

Voor het wijzigen van je voornaam gelden minder vastomlijnde regels, maar gezien het feit dat je een advocaat nodig hebt én een reden waarmee de civiele sector van de rechtbank akkoord kan gaan, is het een kostbare en onzekere weg.

Natuurlijk staat het iedereen vrij om een andere naam te gebruiken in het dagelijks leven, maar in je paspoort kun je niet zomaar wat wijzigen.

***

In de Verenigde Staten is het juist betrekkelijk gemakkelijk, als je er maar genoeg geduld en een paar honderd dollar aan leges voor over hebt.

Je mag je naam daar veranderen in wat je maar wil, zolang je daarmee geen criminele bedoelingen hebt (bijvoorbeeld om een veroordeling te ontlopen) en de rechten van anderen niet aantast. Zo mag je – als je dat al zou willen – niet de naam Britney Spears of Barack Obama aannemen.

Ook mogen er geen interpunctietekens of cijfers in de naam voorkomen, net zomin als discriminerende, bedreigende of obscene namen zijn toegestaan.

Iedere Amerikaan kan gewoon naar de rechtbank gaan met een verzoek om een andere naam. Meestal worden je oude en nieuwe naam in een lokale krant gepubliceerd om bijvoorbeeld schuldeisers te wijzen op de wijziging. Zolang aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan staat weinig een nieuwe naam in de weg.