In Iran heten baby’s Fatemeh en Abulfazel

Het Bureau van Vitale Statistieken (BVS) in Iran heeft een overzichtelijke lijst opgesteld van toegestane islamitische en Perzische namen waaruit ouders een naam kunnen kiezen voor hun pasgeborene.

Als ze ouders liever een naam geven die niet op de lijst staat, moeten ze daarvoor toestemming krijgen van de Raad van Namen. Namen die “niet correct klinken” of die zelfs “beledigend zijn volgens de islamitische waarden” zullen niet worden goedgekeurd.

Irannieuws.nl meldt dat vorig jaar 330.000 Iraanse ouders hun zoon Abulfazel hebben genoemd. De populairste meisjesnaam is Fatemeh.

Ik neem die laatste informatie maar met een korreltje zout: ten eerste komt de spelling Abulfazel maar 68 keer voor op Google (Abulfazl 5.140 keer) en ten tweede worden er in Iran ‘slechts’ 1,11 miljoen kinderen per jaar geboren. Ervan uitgaande dat daarvan een kleine 600.000 als jongen ter wereld komen, zou meer dan de helft van de pasgeboren jongens nu Abulfazel heten. Niet erg waarschijnlijk, zelfs niet met de beperkte namenlijst in Iran.