Is Ravi de nieuwe Sem?

Hij kwam hier al eens voorbij als alternatief voor de top 10 naam Levi en als nieuwe korte & stoere jongensnaam: Ravi. Reken er maar op dat deze naam ineens een stuk populairder gaat worden.

Eerder deze week beviel presentatrice en actrice Sophie Hilbrand van haar tweede kind, een zoon genaamd Ravi Pjotr Arjuna. Samen met acteur Waldemar Torenstra had ze al een tweejarige dochter genaamd Robin Madelief.

Robin

Met Robin kozen ze in 2009 voor een veilige naam die allang over het hoogtepunt heen was. In 1997 werden ruim 350 meisjes zo genoemd, in 2009 waren dat er nog maar 191. Wellicht zorgde de komst van deze Nederlandse celebrity baby ervoor dat er een kleine opleving was in 2009/2010, maar in 2011 was het met 136 meisjes echt voorbij.

Populariteit meisjesnaam Robin
Populariteit meisjesnaam Robin (afbeelding: Meertens Instituut)

Ravi

Met de naam van hun tweede spruit kan het Bekende Paar wel eens een ingezette trend versnellen. Ravi is een jongensnaam die snel stijgt in populariteit. In onderstaande grafiek zie je het nog niet terug, maar in 2011 werden 77 jongens Ravi genoemd.

Populariteit jongensnaam Ravi
Populariteit jongensnaam Ravi (afbeelding: Meertens Instituut)

Waarom Ravi ineens in opkomst is? Er zijn voor zover ik weet geen personages in soaps of zangers/acteurs/sporters die zo heten en die voor ‘vernoeming’ kunnen zorgen.*** De bekendste Ravi is een Indiase sitarspeler, Ravi Shankar. Jazzsaxofonist John Coltrane vernoemde een van zijn zoons naar deze muzikant.

Al met al lijkt het me een naam die meelift op de populariteit van namen als Levi, Raf en Rafael/Rafaël en de potentie heeft nog flink te groeien, nu een Bekende Nederlander haar kind Ravi heeft genoemd.

Het is een frisse naam die niet al te veel lijkt op de huidige top 10 namen, maar wel kort & stoer is én goed afgekort kan worden tot Raaf.

UPDATE 10 oktober 2012

Ravi is inderdaad een stuk populairder geworden in 2011 (77 jongens) en 2012 (101 jongens). Het eind is vast nog niet in zicht!

Populariteit jongensnaam Ravi
Populariteit jongensnaam Ravi (afbeelding: Meertens Instituut)

Sem

Dat zagen we al eerder bij Sem, ook zo’n modenaam zonder duidelijke ‘aanleiding’. Sem was al sterk stijgend toen Wendy van Dijk haar zoon zo noemde, maar zij gaf er met haar bevalling in februari 2003 zonder meer een extra boost aan. Die enorme groeispurt was namelijk niet te zien bij Sam, een jongensnaam die tot dat moment een soortgelijke stijging liet zien.

Populariteit jongensnaam Sem
Populariteit jongensnaam Sem (afbeelding: Meertens Instituut)

Wat denken jullie? Heeft Ravi de potentie net zo’n modenaam te worden als Sem tien jaar geleden?

*** [Toevoeging 8 april 2012] Zowel @Voornamenboek als lezers Alice en Evi melden dat Ravi wel degelijk een soappersonage was, bedankt! Acteur Tim Immers (die zelf op het punt staat vader te worden) speelde van oktober 1996 tot maart 2000 de rol van Ravi Wertheimer in Onderweg naar Morgen. In het seizoen 2007-2008 kwam de Vlaamse acteur Dieter Troubleyn terug als Ravi in de inmiddels ter ziele gegane televisieserie. Stijging verklaard!

27 antwoorden op “Is Ravi de nieuwe Sem?”

 1. (in de tweede alinea heb je het over zoon Levi ipv Ravi)

  Ik heb Ravi altijd een hele leuke naam gevonden, voor een ietwat getint kindje weliswaar.

 2. Bij Ravi denk ik meteen aan het Franse woord. De betekenis blij, gelukkig is wel leuk voor een naam. Ik vind de combinatie Robin-Ravi minder geslaagd.

 3. Ik denk het wel. Ik vind dit echt zo’n korte, krachtige, stoere naam die volgens mij erg populair kan worden. Ook denk ik dat veel mensen hierdoor geïnspireerd worden. Zelf vind ik de naam ook wel leuk!

 4. Ik vind de naam ook leuk! Voorzie ook wel dat hij populair zou kunnen worden 🙂

 5. Ik ben echt geen fan van Ravi, ’t doet me teveel denken aan een raaf.

 6. Was Ravi geen soapfiguur uit Onderweg Naar Morgen? Gespeeld door Tim Immers?

 7. Jawel het was een soappersonage in Onderweg naar Morgen, Tim Immers speelde Ravi, nu is hij een mislukte presentator.

 8. Onze zoon heet sinds 30-10-2003 Ravi…… wij hebben een naam gezocht op betekenis, en in het indisch hindoestaans (zijn niet hindoestaans hoor !) betekend Ravi Zonnetje….
  Voor inspiratie: Onze 2e zoon heet Kiran, in het indisch hindoestaans betekend Kiran Zonnestraaltje….

 9. Ik denk dat de naam Ravi de potentie heeft om nog populairder te worden dan hij nu al is, maar niet zo populair als Sem. Hij is voor mijn gevoel hoogdrempeliger, en minder “altijd goed” dan Sem. – Hetgeen voor mij juist een pre is 😉

  In mijn omgeving hoor ik Ravi de laatste tijd regelmatig. En over verwante (mode)namen gesproken: bij mijn zoontje op het kinderdagverblijf zitten een Xavi (naar de voetballer? of gewoon naar opa Xavier? ;-)) en een Avi (doet mij vooral denken aan de AVI-leesniveaus van vroeger). Ook hoorde ik over een jongetje dat door zijn ouders Savie is genoemd (lastig in Frankrijk: “sa vie” (klemtoon op “vie”) = “zijn leven”).

 10. Mijn keus zou het niet zijn. Leuk voor een schattig klein jongetje, maar niet leuk voor een ietwat kalende, dikbuikige heer van 50. Hoewel er dan wel meer Ravi’s rond zullen lopen.
  Ik vind het meer een afkorting van de mooie klassieker Rafaël, dan als een zelfstandige naam.

 11. Geschreven vind ik het mooi, maar ik denk dat het vaak uitgesproken wordt als Raaffie en dat is minder. Die verknal-het-met-de-uitspraakfactor heeft Sem natuurlijk niet, en daarom schat ik de populariteitskansen van Ravi minder hoog in dan die van Sem.

  1. Heel dom misschien, maar hoe moet Ravi dan worden uitgesproken? Ik vind het een mooi woordbeeld en ik dacht dat je de naam uitspreekt zoals je hem schrijft.

   1. Ik vind dat het mooi klinkt als je niet te lang blijft hangen op de aaaaaa en met een echte v. Waar ik bang voor ben is Raaffie uit Amsterdam zeg maar 😉

    1. het is Hindoestaans en wordt eigenlijk uitgesproken als Rawwi

     1. Dan vind ik het mooi! En als je thuis bent in Hindoestaanse namen: wat is dan de juiste uitspraak van Rajan? Zal dan vast ook geen Amsterdamse versie van Ryan zijn 😉

 12. Ik denk best wel dat Ravi kans maakt om zo populair te worden als Sem. Het is alleen dat ik wat tegen namen op een -i heb en hem daarom niet leuk vindt, tsja het is wat….

 13. OOOH Nee niet populair worden hoor de Rafi 🙂 Ik vindt het zo’n leuke naam en als de halve klas straks Rafi heet brrrr zou ik heel jammer vinden..
  En idd tegen die tijd dat we ooit een zoon hebben die Rafi heet of Ravi , komen wij niet in de buurt van A’dam en vertrekken wij richting de kust van frankrijk alles voor de uitspraak zullen we maar zeggen:)

 14. Even een reply, kan het gewoon niet laten:P
  Ben naar namen aan het zoeken voor de komende kleine van mn broer toen ik deze site tegenkwam.
  Ravi en Avi zijn onder anderen inderdaad hindoestaanse namen, die je oorspronkelijk niet als raafi/ aafi uitspreekt (zoals het leesniveau). De a is een e, beetje als een e/u eu uitspreken. Dus revi of evi, ja het zal vast raar klinken, want het is een klank die in het hindoeisme gebruikt word. Vandaar denk ik dat dit soort namen inderdaad niet super populair zal worden, maar zo heb je heel veel namen uit andere culturen die tegenwoordig ook overal gebruikt worden, en op eigen manier uitgesproken. Lekker multicultie dus:)

  1. Trouwens, ook de v moet uitgesproken worden als een w 🙂

 15. Ook wij waren eerder met de naam Ravi voor ons zoontje. Eind januari van dit jaar is hij geboren. De betekenis ‘zon’ vonden wij erg mooi. Het is een stoere maar toch ook een zachte naam voor een jongetje. En een naam die ook kan voor een volwassene. Maar ach, ieder zijn smaak toch?

 16. Ik zou Rewi leuker vinden, Ravi klinkt niet leuk vind ik. Dan zou ik Raven/Rewen nog leuker vinden tja ik ben nu op zoek naar een leuke jongensnaam hihi. Kan best zijn dat ik hem Sten ga noemen haha heel wat anders.

 17. Onze zoon heet sinds december 2011 Raaf en wij vinden het een geweldige naam!
  Ik hoop niet dat hij straks met 4 Ravi’s in de klas zit, maar goed, we zullen zien…

 18. Onze Ravi is geboren in 2013. We kenden de naam als Hindoestaanse naam en natuurlijk uit ONM. Omdat de vader van Ravi Hindoestaans is wilden we geen typische Nederlandse naam, dat vinden we niet leuk voor getinte kinderen. Ravi bleek blond te zijn met blauwe ogen, maar z’n naam past hem prima 🙂

 19. September 2001 is mijn zoon Ravi geboren. Had de naam gehoord in ONM. Mijn zoon was de 3e Ravi in Nederland. De naam is stoer en lief tegelijk. Nu hij ouder is korten we het vaak af naar Raaf. Geen seconde spijt gehad van deze naam.
  Er blijken er nu zo’n 150 Ravi’s te zijn, dus nee het wordt niet de nieuwe Sem. Gelukkig maar.

Reacties zijn gesloten.