Als je een naam geeft die lijkt op een populaire voornaam

geboortekaartje yaraBij de tandarts hing een geboortekaartje van een meisje genaamd Enna. Het zag eruit alsof iemand mijn naam met een pootje te weinig had getikt.

Ik zou bang zijn zo’n naam altijd te moeten blijven spellen, omdat mensen aannemen dat je Emma of Anna heet. Zijn er meer van die ‘close calls’?

Met de voornamen top 20 bij de hand keek ik eens welke namen er met een lettertje verschil als eerste verderop in de lijst te vinden waren. De oh-heet-ze-zó-namen:

 1. Emma (726 meisjes in 2011): Ella (150), Emmy (20), Imma (2)
 2. Julia (724): Julie (226), Yulia (5), Junia (1), Jaylia (1)
 3. Sophie (694): Sofie (270), Sophy (2), Zophie (2)
 4. Lotte (633): Lotta (18), Lonne (14), Lette (1), Jotte
 5. Lisa (625): Lina (277), Lise (230), Nisa (78)

Verbazingwekkend veel meisjes die zo’n dichtbijnaam hebben, valt me op. Ella, Julie, Lina en Lise – ze vliegen allemaal een beetje onder de radar van hun grotere zussen Emma, Julia en Lisa, maar ze zijn met honderden per jaar!

Bij Sophie zijn er eigenlijk alleen moderne (Sofie) en – laat ik het maar hardop zeggen – lelijke spellingen van de naam te vinden. De Lotte ‘varianten’ zijn allemaal redelijk zeldzaam. Best jammer, want ik vind Lotta zoveel pittiger dan Lotte!

 1. Daan (875 jongens in 2011): Dean (443), Kaan (46), Daaf (8)
 2. Sem (853): Sam (463), Sep (105), Cem (21)
 3. Milan (775): Mylan (37), Miran (17), Dilan (14), Milad (11)
 4. Luuk (741): Loek (106), Duuk (93), Luuc (4)
 5. Lucas (625): Lukas (143), Lucan (2)

Bij Milan en Lucas zijn er bijna alleen wat spellingsvarianten, maar de korte namen geven een interessanter beeld. Dean is een supersnelstijgende celebnaam, Sam is de brave Sem en Duuk is de nieuwste kort-en-stoernaam voor niet-ordi ouders.

Zitten er voor jullie varianten tussen die eigenlijk leuker zijn dan het ‘origineel’?

38 antwoorden op “Als je een naam geeft die lijkt op een populaire voornaam”

 1. Mijn buurmeisje heet Zara. En hoewel ik het een leuke, originele naam vind ben ik toch bang dat ze zich altijd voor moet stellen als Zara-met-een-Z.
  Net als Thom-met-een-H.

 2. Lotta vind ik inderdaad ook zoveel leuker dan Lotte. Ella vind ik ook nog wel leuk en Lise ook. Maar bij de rest vind ik de originele namen toch leuker. Bij de jongensnamen vind ik eigenlijk alle originele namen mooier.

  Ik ‘ken’ overigens ook een Lieka, ook zo’n naam.

 3. Grappig, ik ken meer Ennas dan Emmas! Waar ik vandaan kom (Groningen) komt Enna best veel voor.

 4. Nou, wij hebben het eigenlijk andersom. Onze dochter van 2 heet Mara. Maar wordt steeds Mare genoemd, omdat dat de tegenwoordig-hippe-variant is, en je die dus overal hoort. Heel irritant, want Mara vinden wij toch veel krachtiger en vrouwelijker overkomen dan “Maar eh…”…alsof je niet weet wat je wil.

  /end rant 🙂

 5. Ik vind Sam en Sep geen varianten van Sem eigenlijk. Misschien omdat ik wel Sams en Seps ken maar nog nooit een Sem tegengekomen ben (behalve als de zoon van Wendy v Dijk). Cem zeg je neem ik aan op z’n Turks: djem. Best een mooie naam, als je m uitspreekt. Klinkt wel stoer.

  Ik ‘ken’ via school een Beren, zonder d. Laatst zei iemand ‘Veel mensen denken zeker dat je Berend heet?’ Hij keek vertwijfeld terwijl hij ontkende, alsof dit de allereerste keer was dat hij de naam Berend hoorde. 🙂

  Ella: geweldig!

 6. Ik vind Sam leuker dan Sem, Ella misschien leuker dan Emma (heeft met associaties te maken) en Lotta leuker dan Lotte. Lise en Julie vind ik vind ik ook wel leuk.

 7. Ik ken een jongetje genaamd Milas, een stuk beter dan Milan in mijn ogen.
  In het jongensnamen rijtje zit er weing bij, maar Lina en Imma vind ik wel leuk!

 8. Lotta vind ik super leuk, maar Lotte helemaal niet. Terwijl ik Lise weer veel leuker vind dan Lisa….
  Sep zie ik niet als variant van Sem, maar als twee totaal verschillenden namen, waar ik Sep leuk vind en Sem niet.

  Zara als variant van Sarah vind ik lekker pittig.

 9. Bij mij in de buurt is laatst een Lottie geboren…. vind ik veel minder leuk dan Lotte. Doet me denken aan Helmut Lotti. Lotta… leuk!! Maar dan moet je dat volgens mij ook altijd uit blijven leggen… nee geen Lotte, maar Lotta.

 10. Ik kwam gister een Geordy tegen, een variant op Jordy vermoedelijk. Niet mijn kopje thee.
  Ik vind Zara en Lize minstens zo leuk als Sarah en Lisa.

  1. Zal wel een Star Trek fan zijn: Geordi LaForge uit The Next Generation.

 11. Ik heb dit best vaak.

  Zo vind ik Lune (17) leuker dan Luna (322),
  Julin (3) leuker dan Julia (724),
  Alec (23) leuker dan Alex (112) en
  Deen (10) leuker dan Daan (875).

 12. Ik ben mama van een volkomen volgens het boekje gespelde Sophie, maar moet bekennen dat ik destijds eigenlijk ook wel gecharmeerd was van Sofia. Maar mijn man won.
  Aan het nichtjesfront heb ik een Lotte en een op Mallorca woonachtige Carlotta (met als tweede naam Olivia, ook mooi ;-), en dan kies ik zonder meer voor Carlotta.

 13. Lotte is zo saai en veilig! Net Sanne. Lottes hebben ook altijd Sannezusjes. Het voelt voor mij alsof je dan je kind net zo goed geen naam had kunnen geven. Lottie, stuk pittiger, Lotta, misschien een beetje kattig, maar alles is verfrissender dan Lotte. Ik ken trouwens ook een Sanna (of Sannah), over Sannes gesproken. En twee Zsuzsannahs. Dus.

  1. Ik zag laatst een bordje voor een pasgeboren Sonne. Wel aardig, vind ik.

 14. hoorde van een groepje vriendinnen waarvan een Enna en Onna geboren waren en binnenkort een Anna aan het rijtje toegevoegd gaat worden. Tja. Daar kun je dan bijna niet meer mee aankomen! De vierde vriendin in het rijtje moet dan maar een Inna leveren?!

  Ik ken ook een Lotte/Sanne zusjescombi inderdaad. Deze Lotte heeft voluit Lindelotte maar in de wandelgangen dus Lotte.
  Ken ook een Lotti, volwassen dame, maar klinkt mij toch te kinderlijk.

  Ik vind Lize een stuk mooier dan Lisa. Liza trouwens ook al beter dan Lisa.. Ik heet zelf in mijn 2e naam Elisebeth. Dat moet je dus altijd spellen. Een vernoeming…

  Als een naam hetzelfde klinkt als het “orgineel”, doe mijn dan maar het orgineel omdat het gewoon zoveel makkelijker is (en saaier, dat dan weer wel..).

 15. Ik ken een Nimke, en vind dit nog iets mooier dan Nienke.

 16. Ik ken ook een Zara, zou niet mijn keus zijn, Sarah trouwens ook niet. Ik ken trouwens ook een Eviek. In mijn ogen een letter teveel.

  Lise vind ik heel leuk!

  1. Dat heb ik met Manouk, daar ken ik er twee van. Een beetje een jammere fusie tussen Anouk en Manou, vind ik.

 17. Leuk onderwerp! Wij zijn ook eigenwijs geweest en hebben onze zoon Lukas genoemd ipv het standaard Lucas. Gewoon, omdat we het veel stoerder vinden met een ‘k’.

  Lise, Julie en Sofie vind ik als alternatieve namen ook veel mooier!

  Ik ken verder nog een L.aure ipv Laura en een I.selde ipv Isolde. Ook een S.ten ipv Stan en een F.ygo ipv Tygo.

 18. Mijn ding is het niet. Zelf heb ik zo’n naam en, hoewel ik er trots op ben, irriteert het me dat mensen hem altijd verkeerd uitspreken en ik hem altijd moet spellen.
  Bij het zoeken van namen voor onze kinderen was daarom ook een eis dat het een naam was die je makkelijk kon schrijven als je hem hoorde en die je goed voor kon lezen als het zag staan.
  Ik begrijp zelf niet zo goed waarom mensen zo’n ‘net niet’ naam geven…

 19. @Jannie, wel erg vergezocht die namen met die punten ertussen, wat doe je je kinderen aan?

  1. Die punten in de namen is om “onvindbaar” te zijn op Google. Dit werkt overigens niet / amper.

  2. Dat is gewoon als je een hoofdletter doet af en toe, ik geloof dat het niet de bedoeling was.

 20. Ik geloof niet dat ik iemand ken met zo’n naam, maar ik las gister in een boek de naam Sufia.

  Ik kan niet echt zeggen of ik de gebruikelijke namen leuker vind of de afwijkende namen. Dat verschilt per naam. Bij sommige namen zou ik inderdaad wel bang zijn dat je kind hem eeuwig moet blijven herhalen en spellen, maar er zijn er ook bij waarvan ik denk dat dat wel meevalt. Ella zal bijvoorbeeld een stuk beter gaan dan Junia, denk ik.

 21. Wij vonden Berit heel leuk voor onze dochter, maar waren bang dat mensen altijd ‘Britt’ zouden horen en dat vinden we helemaal geen leuke naam. Plus dat ze het altijd zou moeten spellen en uitleggen. Dus toen toch maar iets heel anders gekozen.

 22. Zelf ben ik al mij leven lang mijn naam aan het spellen en dat is vreselijk irritant. De naam hoe mijn ouders mij gegeven hebben ‘bekt’ helemaal niet lekker, 1 letter veranderen en het gaat al beter. Maar mensen maken ook van de s een z of van de k een q. Ik kan 8 varianten maken!

 23. Ik zag toevallig gisteren een Fere, ik weet niet of dat een creatieve variant van Vera is?

 24. Zara is geen variant van Sara(h) 😉 Het is een arabische naam betekenend : PRinses of ‘bloeiende bloem’ !

  1. Dank voor je reactie! Ik weet dat Zahra in het Arabisch ‘bloem’, ‘bloesem’ betekent, maar de meeste Zara’s die ik tegenkom zijn gewoon een alternatieve vorm van Sara, zoals sommige mensen Sofie stoerder vinden dan Sophie. Maar misschien zijn er ook wel Nederlands-Marokkaanse families die afwijken van de gebruikelijke spelling en liever Zara dan Zahra schrijven? Ze kunnen hun dochter dan alleen niet in het Marokkaanse bevolkingsregister inschrijven, want Zara is in tegenstelling to Zahra niet toegestaan. Ben jij zelf een Zara?

 25. Ik ben er geen, maar mijn dochter heet Zara 😀 Volledig heet ze Zara Sophia Emilie , haar zusjes heten Felicia Josephine Eléonore en Eloise Joanna Frédérique . Wij houden dus wel van koninklijke/hockey namen 😀 Zara is overigens ‘vernoemd’ (niet echt vernoemd, meer geïnspireerd) door de Engelse prinses Zara, kleindochter vna Queen ELizabeth. Daar hoorde ikde naam voor het eerst!

 26. Ik weet een kindje dat Nanouk heet, geen succes vind ik die naam. En een Dax, wel leuk, stoerder dan max.

 27. Mijn dochter Isis wordt vaak verward met populairdere naam Iris. Tja… Ik denk dan altijd: leeeeeezen mensen, leeeeeeezen!

 28. Mijn vriend kent een Fanuël, wiens naam geregeld afgekort wordt tot Faan. Het schijnt een niet veel voorkomende bijbelse naam te zijn (van Phanuel, volgens Google), maar wel een heel leuk en verfrissend alternatief voor het veel er op lijkende Daniël (“Daan”) of Samuël (“Sam”) die nu zo veel voorkomen hier in Nederland. Wat mij betreft mag deze naam dus wel eens wat vaker worden gegeven, brengt ook weer eens wat leven in de brouwerij!

 29. Mijn naam is Audrey en ik vind het een prachtnaam. Terwijl ik altijd mijn naam moet spellen en mensen hem zelden de eerste keer goed uitspreken. Maar dat vind ik niet erg. Het maakt mij wel uniek en je hebt meteen een leuk gespreksonderwerp, waardoor mensen je naam niet snel vergeten. En dat is op mijn leeftijd niet makkelijk tussen alle marjoleins, (ma)riannes, monieken, sandra’s en margreten (no affence ;-))

 30. is het dan op zn engels?
  of gewoon duits/nederlands met een echte au?

Reacties zijn gesloten.