Italianen kiezen voor lange babynamen

Toen ik nog op school zat (oma spreekt), was er in mijn klas altijd wel een Remco, Guido, Marco, Ivo, Nico of Leo. Op het hoogtepunt in 1971 werden maar liefst 7.500 jongens geboren met een voornaam die op een -o eindigt.

Nog geen tien jaar later was daar nog maar de helft van over, maar begin jaren negentig begon the revival of the o-names. Het waren wel heel andere o-namen die populair werden. Nu zijn Tygo, Keano, Timo en Dylano de Wilco’s en Marco’s van 2050.

In Italië trekken ze zich van al die trends niks aan: voornamen eindigen daar onveranderlijk op een klinker en dat kan heel goed een -o zijn. Maar liefst 25 procent van alle kinderen krijgt een naam uit de top 10 en de helft van jongens en 42 procent van de meisjes een top 30 naam.

Er zit maar weinig bruikbaars tussen voor de kort & stoergevoelige Nederlanders: Luca bij de jongens en Chiara bij de meisjes zijn al geannexeerd.

Maar ouders met een echt romantische inslag kunnen natuurlijk prima kiezen voor Matteo of Alessio, of voor Giorgia of Aurora. En verderop in de meisjeslijst: Alessia! Giada! Matilde! Gaia! Beatrice! Ilaria! Vittoria! Het zijn namen om een grote hap van te nemen en dan langzaam te laten smelten.

Populairste babynamen in Italië in 2008:

rang jongens meisjes
1 Francesco Giulia
2 Alessandro Sofia
3 Andrea Martina
4 Matteo Sara
5 Lorenzo Chiara
6 Gabriele Giorgia
7 Mattia Aurora
8 Riccardo Alessia
9 Davide Francesca
10 Luca Alice
11 Marco Anna
12 Simone Elisa
13 Leonardo Giada
14 Giuseppe Emma
15 Federico Matilde
16 Tommaso Gaia
17 Antonio Elena
18 Giovanni Beatrice
19 Christian Noemi
20 Alessio Rebecca
21 Filippo Federica
22 Cristian Arianna
23 Samuele Asia
24 Daniele Greta
25 Pietro Ilaria
26 Emanuele Vittoria
27 Michele Ludovica
28 Edoardo Valentina
29 Nicolo Marta
30 Giacomo Nicole

Bron: Istat – Istituto nazionale di statistica 2010

7 antwoorden op “Italianen kiezen voor lange babynamen”

 1. Ik vind Italiaanse voornamen in combinatie met Nederlandse achternamen helemaal niets, maar Matteo heb ik altijd een erg leuke naam gevonden.

 2. In het straatje waar ik woon (Middelburgse binnenstad) ook veel uiteindes met klinkers voor jongens:
  Een Dano, een Manu (half Franse vader) en een Nino (volbloed Franse moeder). Allemaal uit een ander gezin.
  En een Max (mijn buurjongen) en een Jules (die van mij).

 3. De jongensnamen zijn veelal best mooi maar niet hier in Nederland, ben ik trouwens de enige die bij Filippo meteen aan Flippo’s denkt? Bij de dames wel een aantal potentiele kanshebbers Sofia, Aurora, Matilde, Elena, Gaia en Arianna vind ik prima kunnen hier bijvoorbeeld, maar ik heb dan ook niks met kort en stoer.

 4. Mooie namen, maar dan de meeste ook echt alleen voor Italie. Jongensnamen: Matteo, Davide, Alessio en Filippo vind ik leuk.
  Meisjesnamen: Giorgia, Vittoria en Valentina !!

 5. onze dochter heeft de mooiste italiaanse naam die er is vinden wij en dat is GIOIA het betekend ook nog vreugde, mooier kan toch niet

  en onze zoon heeft een portugeese naam (althans dat wordt beweerd) en die is CHENDO met als betekenis waardevol/zeldzaam

  en dan met onze oerhollandse achternaam VAN VLIET

Reacties zijn gesloten.