James is hot

Chantal Janzen en zoon James
Chantal Janzen en zoon James in 2010 (foto: Peter Smulders b.v.)

Er zijn van die namen die een tijdje onder de radar blijven en die je dan ineens overal tegenkomt. Vandaag: James.

Een van de deelneemsters aan Holland’s Next Top Model kreeg deze week een zoon genaamd James en dat was de zoveelste James die ik dit jaar voorbij zag komen.

BN’ers & James

Alleskunner Reinout Oerlemans was de BN’er die de trend ‘sette’ in 2001, toen hij zijn oudste zoon Thijmen James noemde.

Daarna volgden presentatrice Corine Boon (Body James) in 2006; actrice Touriya Haoud (Jathan James) in 2007; de toen nog niet bekende TVOH-zanger Johnny Rosenberg in 2008 (James); musicalster Chantal Janzen (James) in 2009; dj Peter van den Hurk (James) en Winston Gerschtanowitz & Renate Verbaan (Benjamin James) in 2010.

Andere celebs & James

Opmerkelijk is dat James in zowel Amerika als Nederland typisch een tweede naam is, wellicht als vernoeming naar een familielid?

Overzees kozen Linda Evangelista (Augustin James), Sarah Jessica Parker (James Wilkie), Gwen Stefani (Kingston James McGregor), Britney Spears (Jayden James) en David & Victoria Beckham (Romeo James) allemaal voor deze klassieke jongensnaam.

Wie is James?

James is een afleiding van de bijbelse naam Jacob, die we hier beter kennen als Jacobus, maar ook als Jacques, Sjaak of Kobus. Het Hebreeuwse ja’aqob zou volgens het Meertens Instituut  mogelijk ‘hij zal beschermen’ betekenen, maar dankzij de gezellige verhouding tussen broers Jakob en Esau is ‘hij greep de hiel, hij verdrong (zijn broer), bedrieger’ een vaker gehoorde verklaring.

In Amerika stond James tussen 1900 en 1980 (!) altijd in de top 5, waarvan tussen 1940 en 1952 steevast op 1. Inmiddels bungelt de naam al twee decennia rond de 20e plaats: Jacob daarentegen staat pas sinds eind jaren ’70 in de top 100, maar bekleedt sinds 1999 de eerste plaats!

James is voor iedereen

Het bijzondere is dat James niet gebonden (lijkt) aan inkomen/klasse/woonplaats. Ik kwam hem tegen als NRC-naam (Lodewijk James), maar ook – de geboortekaartjes van de afgelopen maanden bekijkend – als broertjes van een Wesley, een Tim en een Sky.

Hoe dan ook: James is hot!

Populariteit jongensnaam James
Populariteit jongensnaam James als eerste voornaam (afbeelding: Meertens Instituut)

 

15 antwoorden op “James is hot”

 1. Dat ‘piekje’ begin jaren ’60, zou die komen door de eerste James Bond film (Dr. No) uit 1962?

 2. Kleine correctie, de eerste zoon van Reinout en Daniëlle heet Thijmen James, hun jongste heet Benjamin Jack. Wel een leuke en klassieke altijd-goed-naam; James!

 3. Ik heb James altijd al een heel leuke naam gevonden: klassiek, maar ook niet heel overdreven bekakt. Het zou zeker een optie zijn voor een eventuele zoon voor later: als eerste, tweede of derde naam.
  Zelf denk ik dat James vaak als vervolgnaam wordt gekozen omdat het vaak ‘lekker bekt’ achter een andere naam. Ik heb een keertje al mijn jongensnamen achter elkaar gezet en toen combinaties gemaakt (ik ben nog láng niet toe aan kinderen, maar ben al wel graag met namen bezig) en het viel mij op dat als ik de naam James overal achter plakte, ik elke combinatie bruikbaar zou vinden!

 4. Ik denk bij James echt altijd aan: “James de butler”
  Zie altijd zo’n ober achtig type.
  En dan een rijke dame, die heel bekakt roep: “James, thea please!”

 5. Een mooie klassieker. Maar om die nou te combineren met een ordi-naam als Wesley…

 6. De hond van onze buren heette James dus dat associeer ik ermee hahaha Ik heb meer met Jacob eigenlijk…. James, ik weet het niet… niet mijn ding maar ik heb sowieso wat “tegen” dj-namen

  1. Haha, dat hondengevoel heb ik met Joris… 😉 Jacob is leuk ja, of Jakob..

 7. Ik vind dit een erg mooie naam, al vind ik hem wat té netjes en té Amerikaans.

 8. Veel mensen vinden Engelse namen mooi, maar geven ze niet aan hun kinderen omdat ze in het Nederlands al snel ordinair klinken. James heeft dat probleem niet: het is een klassieke Engelse naam die ook in het Nederlands redelijk chic klinkt. Twee vliegen in één klap dus, hip en chic tegelijkertijd.

  Denk overigens ook aan jhr. James Loudon (1824-1900), minister van Koloniën, commissaris des Konings van Zuid-Holland en gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Dus ook in de 19e eeuw kwam de naam bij de hogere standen wel voor.

 9. Misschien heeft het te maken met Harry Potter; zijn vader heet James en zijn tweede naam is daardoor ook James. Misschien zijn het HP-fans die onopvallend een HP-naam willen voor hun kind? Sowieso misschien leuk om eens te kijken of Harry Potter namen populairder zijn geworden?

Reacties zijn gesloten.