Bloem, Mensje en Zus

Angela Schijf, Tom Van Landuyt met dochters Mensje en Bloem
Angela Schijf, Tom Van Landuyt met dochters Mensje en Bloem (foto: hln.be)

Iedereen houdt van Angela Schijf, maar over de namen van haar drie dochters zijn de meningen verdeeld.

In 2004 werden de actrice en haar Vlaamse echtgenoot Tom Van Landuyt ouders van Bloem, in 2006 van Mensje Frédérique en deze maand van Zus.

Mensje

Ik had (en heb) mijn bedenkingen bij Mensje. Nu ben ik toch al niet zo dol op namen die op -je eindigen (visioenen van een lijf dat niet bij de naam past), maar Mensje klinkt wel heel letterlijk.

Namen als Boy en Meis vind ik ook te beschrijvend. Mijn moeder noemde dat altijd het Big Shopper effect: waarom zou je de tekst ‘grote boodschappentas’ op een grote boodschappentas afdrukken?

Nu is Mensje in theorie een afleiding van het Germaanse ‘megin’ (‘kracht, sterkte’), maar in de volksmond is een mensje toch vooral een rimpelig oud besje met het gebit ferm in een glaasje op het nachtkastje geplant.

De bekendste Mensje is natuurlijk schrijfster Mensje van Keulen (1946). Zelf zegt ze over haar naam:

Haar weinig gebruikelijke voornaam Mensje – waarvoor ze zich als kind een beetje schaamde – erfde ze van haar grootmoeder. “Thuis en op school werd ik altijd bij mijn roepnaam, Mennie, genoemd, en voor familie en vrienden heet ik nog steeds zo. Als ik in Duitsland bij een lezing vertel dat ik eigenlijk Menschlein von Köln heet vinden ze dat komisch.

Hoe dan ook, veel Mensjes zijn er niet in Nederland – en ook nooit geweest. Mensje van Keulen was er 1 van de 11 in babyboomjaar 1946. Angela Schijfs dochter Mensje is de enige in haar geboortejaar en een van de twintig in de afgelopen dertig jaar.

Populariteit meisjesnaam Mensje
Populariteit meisjesnaam Mensje (afbeelding: Meertens Instituut)

Bloem

Twee jaar eerder, in 2004, kwam Bloem. In 2005 en 2006 kwamen ineens tientallen meisjes met deze opgewekte voornaam ter wereld, maar daarna was het ook snel weer voorbij. In 2011 waren er nog maar zes meisjes genaamd Bloem.

Populariteit meisjesnaam Bloem
Populariteit meisjesnaam Bloem (afbeelding: Meertens Instituut)

Het jongste zusje

Voor de naam van de derde spruit van het acteursechtpaar, zes jaar na Mensje, waren de verwachtingen hooggespannen.

Ik keek eens diagonaal door wat forums en keek wat voor namen mensen verwachtten: Angel, Autumn, Beertje, Bloesem, Dijn, Fee, Hemel, Jasmijn, Jip, Kat, Kiek, Knuffel, Leentje, Lelie, Lente, Lieve, Lila, Linde, Madelief, Meis, Merel, Musje, Regen, Reiger, Roos, Sterre, Teddy, Truus, Veer, Viva, Vlinder, Zonne, Zus!, Zwaan.

Voor jongens (dat kon natuurlijk ook nog): Achilles, Beer, Bikkel, Bink, Broer, Ceder, Cees, Das, Felix, Fik, Gabriel, Goliath, Helder, Hero, Kees, Luthijn, Mees, Merlijn, Mus, Nemo, Peer, Piet, Prins,Raaf, Ravi, Ridder, Robijn, Roek, Roman, Rover, Splinter, Steen, Stern, Storm, Tijl, Tor, Vriend, Warre, Wens, Winter, Wolf, Woud.

Zus

Kijk, na Bloem en Mensje had niemand natuurlijk een naam verwacht die ‘gewoontjes’ zou zijn. Knap om dan precies díe naam uit te zoeken die weinig voorkomt en toch iedereen kent: Zus.

Twitter en de diverse forums ontploften zowat toen de naam bekend werd gemaakt. “Belachelijk”, “geweldig” en “niks aan, ik ken heel veel mensen die zo heten” wisselden elkaar af.

Het aparte aan Zus is dat vroeger iedereen wel een tante Zus had: een ongetrouwd gebleven zus van je oma of een tante die vroeg weduwe was geworden. Maar. Maar. Zus als officiële voornaam is een recent fenomeen. De Zussen die jij kent heten waarschijnlijk gewoon Maria of Johanna, met als koosnaam Zus.

In ruim honderd jaar tijd zijn er in Nederland maar 32 vrouwen Zus genoemd, waarvan een stuk of tien in de afgelopen tien jaar. Ik ben benieuwd of het er nu meer worden!

43 antwoorden op “Bloem, Mensje en Zus”

 1. Leuk dit te lezen. Ik vind de namen leuk en apart, maar zou ze zelf nooit geven.

  Volgens mij is Bloem trouwens haar oudste dochter en Mensje de tweede (zie ook dit artikel van jou zelf 😉 – http://www.voornamelijk.nl/?p=1405).

 2. Bloem is de eerste dochter, daarna kwam Mensje. Zo is ook de groei van Bloem verklaard in 2005.

  1. Aaaaargh. Ik ben niet echt goed in Bekende Baby’s, zoveel is duidelijk 🙂

 3. Ik hoorde de naam Bloem het eerst als voornaam bij zangeres Bloem de Ligny http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bloem_de_Ligny
  Zij was rond de eeuwwisseling redelijk bekend. Angela Schijf heeft de naam denk ik populair gemaakt. Ik vind het een beetje een oud geld/hippienaam.
  Zus als naam vind ik niks maar past wel in het rijtje.

 4. De namen Bloem, Lente & Vlinder vind ik echt geweldig. Een passende jongens naam vind ik moeilijk.

  1. Ik vind ze ook fantastisch, mijn zoontje heet storm.. Vind ik er heel leuk bijpassen. Of anders Bink

 5. Ben benieuwd hoe het dan zit met die namen in België, waar het echtpaar woont. En Bloem, Mensje en Zus hebben natuurlijk ook een Vlaamse papa.

 6. Ik denk dat deze namen in België normaler zijn dan hier. Maar dan nog vind ik het best wel sneu voor de kids zelf. Wie wil zich later nou voorstellen: “Hoi ik ben Mensje.” “Ja, dat zijn we allemaal.” ?

  1. Ik las op een Belgische nieuwssite juist dat mensen dacht dat de namen hier in Nederland normaal zijn. Waarschijnlijk dus nergens echt ‘normaal’

  2. Dat is niet juist hoor. Ik woon in België en inderdaad, hier hebben we zoiets van; Kan absoluut niet in België, maar wel in Nederland.
   Maar goed: ik kan best wennen aan de namen.

 7. Ik vind dat Bloem er het beste van af komt en Mensje het slechtst. Wel grappig te lezen dat zelfs Mensje van Keulen niet echt blij was met haar naam. Zus is inderdaad meer een bijnaam voor tante Zus, die oude vrijgezelle tante.

 8. Ik zou het niet durven maar vind het prachtige namen, wel zoals al eerder genoemd oud geld, lekker kak of hippie.

 9. Toen Bloem geboren werd vond ik dat meteen een leuke naam, Mensje vind ik een beetje gek en Zus vind ik leuk, heb ik ook op mijn lijstje maar wordt het toch nooit omdat ik natuurlijk niet alleen kies. In toen was geluk heel gewoon zat ook een Zus. Ik vind Meis ook leuk trouwens, bij mijn dochter op de psz zat ook een Meis.

 10. Niet leuk om Zus te heten, dat kan ik jullie wel vertellen.
  Als mijn vriendin zegt: ik ben of ga uit met Zus, wát is dat jouw zus?
  Mijn man kan het nooit over mij hebben als Zus, maar moet echt áltijd zeggen ‘mijn vrouw’ anders denken ze ook dat hij het over zijn zus heeft.
  Sommige personen zéggen niet eens mijn naam maar kijken net zo lang tot ík hun aan kijk….en ga zo maar door…
  Ik ken genoeg Zussen en tante Zussen maar die zijn bijna allemaal in of rond de 80…ik ben nog best een ‘jonge’ Zus..
  Oja, waar ik nú wel eens om kan lachen, ik had vroeger een vriendje en zijn naam was ‘Broer’, maar dat was heel snel over toen de naam bekent werd..

  1. Is inderdaad wel grappig, maar nogal verwarrend Broer en Zus hebben verkering????? klinkt als incest.

   Ik heb in mijn familie ook een tante Zus, zij was de enige dochter tussen allemaal broers vandaar.

   Bij mijn Indische vriend komen in de familie en families van vrienden de nodig Meity’s voor. Dit is een bijnaam voor een jongste zus.

 11. Ik kan me goed indenken dat Zus geen leuke, handige naam is om te hebben. Stel. Je voor dat je jje zo voor moet stellen in de kroeg of nog erger op dee middel nbare schhol: hoi, ik ben Zus. Nee, dan vind ik de naam die Jacqueline Goveart aan haar dochter gaf beter, Sis.
  Nogmaals begrijp ik die trend om je kind een zo bijzonder mogelijke naam te geven niet. Je kind moet wel zijn hele leven met die naam!

 12. Je wilt apart zijn opvallen en modern doen met de namen van je eigen kinderen, die moeten daar wel het leven mee door. (gemodereerd)

  1. Serieus, waar slaat deze reactie nou weer op.
   Misschien moet u eens kritisch naar uzelf kijken, en dan tot de ontdekking komen dat zo’n reactie ook niet al te intelligent is.

 13. Ik vind het ook bijzondere namen en ik zou mijn kind ook niet 1 van die namen geven. Ik vind het wel bijzonder knap van Angela dat ze dat aandurft. Hoewel zij er natuurlijk niet veel last van zal hebben. Iedereen noemt zijn kinderen naar namen die zij leuk vinden nou Angela vond die namen leuk. Maar om er zo fel op te reageren om het ziek te noemen nou nee.

 14. Ik vind Bloem heel leuk. Mensje en Zus zou ik niet zo snel kiezen. Op zich is het schattig, zeker voor een baby’tje, maar ik vind het meer koosnaampjes.
  Maar Mensje heeft als 2e naam Frederique en Zus heeft als 2e naam Marie. Mochten de meisjes later dan toch niet zo blij zijn met hun eerste naam kunnen ze altijd nog hun 2e naam als roepnaam doen. (Zal Angela misschien ook gedaacht hebben)

  1. Je naam veranderen kost geld.
   Acteurs/actrices geven hun kinderen vaak bijzondere namen. Het is zeker niet mijn smaak.

 15. Hallo ik ben Dameni en ik ben 11.
  Ik ben super fan van Angela en ik snap sommige reacties niet.
  Waar bemoei je je mee.
  Ik zit nog op de basisschool en mensen spreken mijn naam soms niet goed uit en dat is iritant.
  Bloem,Zus en Mensje vind ik apart maar als Angela en Tom het mooie namen vinden dan heeft niemand er problemen mee vind ik.

 16. Ik vindt het wel mooie namen en ook aparte namen die niet zoveel mensen hebben ik ben ook super fan van Angela en ik vindt het wel mooi maar mij naam is wel heel bekend want veel mensen heten Lisa maar ik vind Bloem Mensje en Zus wel mooi

  Lisa 10 jaar

 17. ik ben Noa en ben 12 jaar,
  ik ben groot fan van Angela.
  ik vind het allemaal erg leuke en bijzondere namen
  en wat maakt het uit wat mensen ervan vinden, het zijn haar dochters en zij mag weten hoe ze hun noemt of je het nou mooie namen vindt of niet.
  in ieder geval, ik vind het leuke en mooie namen

  grtz. Noaaaa

 18. Jaa…….. het zijn niet echt namen die ik mijn kinderen zou geven. ik vind het min of meer logisch om je kinderen een naam te geven die in deze tijd past. Wel knap dat Angela het aandurft!

 19. Hoi ik ben melissa ik ben 14 jaar en zit op een zmlk school
  Ik vind de naamen van de dochters van angela en tom
  Erg leuk bloem mensje en zuz zijn leuken namen
  De namen bloem mensje en zuz zijn wel arparten namen die hoor je niet veel
  Het zijn angela en ton hun kindtjes en als hun die namen van hun dochters mooi vinden laat ze lekker het zijn tenslotten angela haar dochters
  Ik vind het in ieder geval leuken en aparten namen maar wel leuk namen maar laat angela en tom.lekker als ze die namen leuk of mooi vinden is dat hun keuzen
  Ik hep ook vriedinnen endat is een tweeling en zitten bij mij in de klas en die heten ook bloem en mensje
  Ik vind het harstiken leuken namen bloem.mensje en zuz gr van melissa

 20. Bijzonder om zelfstandig naamwoorden als roepnaam te gebruiken.

 21. Mijn kids heten Vlinder Lente en Bloem. de laatste zijn tweeling. Lekker stel.

 22. Vind het geen namen ,vooral Mensje in deze tijd dat meisje wordt op school straks dubbel en dwars uit gelachen .

  En dan Bloem rijste bloem tarwe bloem .

  En Zus dat is uit de tijd van Aap Noot Mies .

  Nee ,ik vind dit belachelijke namen Maar goed zijn haar kinderen maar niet over na gedacht of de kinderen zelf wel blij zijn met deze namen .

 23. Ik vind het hele leuke namen, Angela en Ton moeten zelf weten hoe ze hun kids noemen.
  En Mensje is ook een hele mooie naam.

 24. Ik vind het hele leuke namen, Angela en Tom moeten zelf weten hoe ze hun kids noemen.
  En Mensje is ook een hele mooie naam.

 25. Ik vind dat ze Bloem, Mensje en Zus prima zo mogen noemen.
  Ik vind het erg leuke orginele namen die je niet veel hoort.
  Zelf zou ik mijn kinderen later niet zo noemen maar dat is ,vind ik, gewoon een kwestie van smaak.
  Ik ken iemand die Anders heet. Dat is ook een bijzondere naam maar op school is er nooit naar tegen hem gedaan.
  Ik vind het gewoon elkaars smaak respecteren.

  groetjes Suzanne

 26. Ik vind het prachtige namen. Vooral Mensje. Heel bijzonder!
  Zo apart. Toevallig heet ikzelf ook Mensje. Mijn volledige naam is zelfs Mensje Van Landuyt. Ja, je leest het goed. Ik ben DE Mensje waar iedereen het hier over heeft. Ik vind het vreselijk om te moeten aan zien dat sommige mensen het zo belachelijk vinden dat mijn mama (Angela Schijf) deze naam voor mij gekozen heeft. Ik vind het namelijk een super toffe naam. Dus voor al de mensen die dachten dat ik hiermee gepest zou worden, hebben het dus mooi mis! Dank voor de mensen die wel positief reageren. Mensje

 27. Grapje;-) maar ik vind het wel mooie namen

Reacties zijn gesloten.