Je hoort die naam ineens echt overal

Pippa Middleton
Pippa Middleton

Een bekend fenomeen: je hebt je been gebroken en meteen zie je ‘overal’ mensen in het gips. Of je wil graag zwanger worden en ineens lopen ‘al’ je vriendinnen en collega’s met een dikke buik.

Dat heb ik dus met namen. Het geboortekaartje van Fee is nog niet in de bus gevallen, of er volgen een Felien, Félice, Fay-Anne, Fiep, Fien en Fiene. Dat er ook heel andere namen tussen zitten vergeet ik dan graag.

Toen kwam Pippa. Het begon natuurlijk met Philippa Charlotte, de jongere zuster van aanstaande koninklijke hoogheid Kate Middleton, wier roepnaam Pippa ik steeds onder een foto van haar achterwerk afgedrukt zag.

Vorige week stuurde een lezeres me (vanwege de jongensnaam Bosse) een NRC-advertentie van een meisje dat een jaar geleden geboren is: Pippa. Ook kwam er een interviewtje voorbij met CSI: Miami actrice Emily Procter, over haar dochter Pippa. Tot slot las ik net dat ‘de 10-jarige Pippa schittert op Cinekid’.

Populariteit voornaam Pippa
Populariteit voornaam Pippa in Nederland (bron: Meertens Instituut)

En terwijl ik weet dat Pippa (evenals Philippa) niet echt een populaire naam is in Nederland, voelt het dan alsof je hem ‘steeds’ tegenkomt. Weet je nog meer namen die populair voelen, maar het niet per sé zijn?

47 antwoorden op “Je hoort die naam ineens echt overal”

 1. De naam Bibi

  * Een meisje van een jaar of 2 die vaak met haar moeder bij mij in de winkel komt ( prachtig bruin haar en mooie grote bruine ogen)

  * Een vrouw van een jaar of 26 die in een plaatselijk restaurant werkt.

  * En natuurlijk BIbi uit Oh oh Cherso ( wat met de reputatie van het programma de naam helaas onderuit haalt)

  Heb er wel een beetje een zwak voor 🙂

  1. Een vriendin van mij heeft zich ook enige tijd Bibi laten noemen.
   Haar eigen naam is Bep, en die vond zij niet zo bij haar passen, zij is nogal klein en tenger, beetje jongensachtig. Bij de naam Bep, zie je toch een ander type vrouw voor je.
   Aangezien haar achternaam ook met de letter B begint, was het al gauw BB, maar dan op z’n Engels uitgesproken.

 2. Wij hebben een zwak voor de naam ‘Niek’. Zo had onze zoon geheten, maar wij kregen dochters. Toen slechts een enkele keer van gehoord, nu ken ik er 3 in mijn omgeving. Vraag me wel eens af of het een teken is om toch voor de 3e te gaan….

  1. Dat was ook onze keuze voor een jongen, nu kregen ook wij een meisje en is het Nouk geworden, het zit hem in de tweetekenklank.

 3. En hier enkele maanden geleden een Didi geboren.

  Ik herken een trend!

  1. Sisi, ja ja… 😛

   Lili, Mimi, Gigi, (voor een hondje Fifi), en de variant Pippi (uitspraak Pipi).

   1. Ik hoor de naam Siri ineens vaker. Natuurlijk als assistente in de nieuwe iPhone4S, maar ook een pasgeboren baby, een puberdochter van een collega en een dochter van een kennis. Ik vind het wel een leuke naam, heb sowieso een zwak voor scandinavische namen.

 4. Vind het wel wat hebben Pippa
  niet te kort niet te lang
  maar nu al weer zo bekend aan het worden dat je kind straks met een paar pippa,s in de klas zit

 5. Amy is toch ook wel een bekende naam, maar staat volgensmij ook niet in de top 10 toch?

 6. Ik hoo steeds meer Amy’s inderdaad. En nu twee keer Niek.

 7. Die zus van Kate wordt ik echt een beetje moe van, staat dagelijks in de krant als ze weer eens van kleding verandert. Geen idee wat er zo interessant aan is maar de tabloids hebben weer een slachtoffer gevonden. Vond Phillippa vroeger wel een leuke naam maar nu kan hij echt niet meer.

 8. De naam Kira/Kyra.
  De hond van mijn ouders heette zo, een nichtje haar dochter, een dochter van een bekende en een buurmeisje. En volgens mij is t niet een opkomende populaire naam aan t worden. Of wel?

 9. Sylvester. Ik ben net bevallen van gezonde zoon Silvester. Met een i, dus. De Duits-Nederlandse versie, niet de Amerikaanse. Prompt worden we overladen met felicitaties met Sylvester (grrr), en kom ik ook overal Sylvesters tegen. Het is maar 1 letter, maar toch een wereld van verschil voor ons!

  1. Erg leuk! Vind Silvester echt veel leuker dan Sylvester, groot verschil inderdaad. En natuurlijk lief af te korten als Sil!

 10. Sinds Boer zoek Vrouw lijk ik overal Jurre-baby’s tegen te komen. (in 2008 koos Agnes voor Jurre). Volgens SVB staat de naam de afgelopen jaren rond plaats 50 – dus da’s inderdaad een redelijk populaire naam.

  1. Oh ja, Jurre! Ik weet er ook zo vier, onder de twee. Grappig, besef het nu pas.

 11. Ella hoor ik ook opeens overal. Volgens mij is dat qua klank nog wel een toekomstige top 20 optie, pas nl wel in het rijtje Lotte, Emma, Sophie en Julia

 12. Ik hoor ineens overal de naam Tobias.
  (En dat vind ik jammer, want dat is mijn favoriete naam en ik hoorde ‘m eerst nooit, maar afgelopen week ineens drie kindjes met die naam en de oude bewoners van mijn huis hebben hun zoon zo genoemd)

  1. Tobias is bij ons toevallig ook voorbij gekomen omdat ‘ie mooi past bij de naam van onze dochter, dus een potentiële voor een zoon ooit…, sorry!

   1. Misschien is Tobian dan een optie voor jullie? Zo heet een kindje van kennissen…

 13. Ben nu toch wel benieuwd hoe je dochter heet, Amanda 🙂

 14. Julius hoor ik opeens veel. Twee jochies op het kdv van mijn dochters heten zo, laatst hoorde ik een moeder in de speeltuin die naam brullen en toen viel er vorige week ook nog een geboortekaartje van een Julius door de brievenbus.

  1. Julius stond voor baby twee op het lijstje, maar wij hoorden deze ook ineens veel vaker!

 15. Bij mij is Robyn/Robin zo’n naam. Dit was de naam die wij hadden voor een dochter, maar uiteindelijk hebben we toch voor een andere naam gekozen, omdat we het te vaak tegen kwamen…

 16. Alleeen maar Emma’s hier. Op het kinderdagverblijf 3, gisteren bij zwembad van mijn oudste zoon ook weer eentje. En mijn vriendin heeft net een kleine Emma gekregen. Ik ken wel veel Emma’s, maar niet zo’n uitbarsting in een keer.

 17. De naam Luuk / Luc / Luca in verschillende varianten. Ik heb maar liefst vier collega’s die voor de naam Luuk (2 x), Luc en Luca kozen. Een trend!

 18. Bijna vergeten: de naam Isa, Ise en zelfs Yze. De naam van dochtertje van mijn vriendins zus (Ise), kindje in de buurt (Yze) en vele Isa’s op kdv.

 19. Het blijft borrelen, want Evi hoor ik opeens ook over. Van kdv tot geboortekaartjes in de brievenbus.

 20. Ze zijn hier eerder al genoemd, maar toen mijn liefde voor de naam Robin opborrelde een aantal jaar geleden, hoorde ik die naam een tijdje ineens heel veel. Een jongen van mijn toneelvereniging heette zo, een meisje dat ik via-via kende, en op tv kwam ik ook ineens veel mensen tegen die zo heetten. Vreemd genoeg hoorde ik de naam daarvoor nooit zoveel. Ik denk ook dat je er extra op gaat letten als je een bepaalde naam leuk vindt.
  En ook Evi hoor ik inderdaad vrij vaak! En dan voornamelijk op andere babynamen sites waar er heel veel moeders zijn die een dochter hebben met die naam, of die de naam voor een eventuele dochter in gedachten hebben.

  Ook de naam Sara(h) vliegt me om de oren de laatste tijd, maar dat is volgens mij sowieso wel een populaire naam.
  De afgelopen weken ben ik veel bezig geweest met het updaten van mijn site, en ik bleef maar tegen boeken aanlopen met een Erin in de hoofdrol, in een van de bijrollen, of de schrijfster heette zelf zo. Laat ik laatst op tv ook nog 3 keer die naam hebben gehoord, en op vakantie was er ook iemand die zo heette.
  En inderdaad, met Pippa had ik precies hetzelfde! Ik hoorde die naam vooral heel veel op babynamen sites waar heel veel vrouwen die naam op hun lijstje hadden staan, of er een grote zwak voor hadden.

 21. Inderdaad @anoniem; volgens mij ga je er extra op letten als je een bepaalde naam leuk/ mooi vindt. Ik heb dat bij Stijn; een aantal collega’s hebben een zoontje die zo heet en ik lees het ineens erg veel. Of Nina, ook zo eentje die in verschillende generaties rondom mij veel voorkomt.

 22. Ik hoor ook ineens veel Stijn (Steyn of Steijn). Ik heb het altijd een paardennaam gevonden.

 23. bart ouderwets?
  ik vind bart gewoon horen in het rijtje: bart, bram, ruud en wim.
  ik vind eerder willem ouderwets, en die komt ook enorm terug!

  1. Wie noemt zijn zoon tegenwoordig nog Peter , Henk of Hans ????
   Vroeger toch de meest populaire jongensnamen, nu zijn er alleen nog maar volwassen mannen met die namen.

   1. en toch vind ik Bart niet bij Henk, Peter en Hans in het rijtje horen.
    Juist meer bij Bram, Ruud en Wim, die nu nog steeds aardig populair zijn, vooral leeftijdsgenoten (jaar of 20) heten nog zo.
    En dat heb ik niet bij Henk, Peter, Hans, Arie, Jan en Kees.

 24. De naam Dion hoor ik opeens opvallend vaak. Zowel bij ouderen (60+) als kleintjes.

 25. Pingback: Linde en Tamarinde
 26. Pingback: Otis in de lift

Reacties zijn gesloten.