Goede Tijden, Goede Namen

Gelukkig hoef ik hier dan weer niet te bekennen dat ik naar Goede Tijden Slechte Tijden kijk. Het is echter nog altijd de best bekeken soap van Nederland.

Meer dan 1 miljoen Nederlanders zijn verslaafd aan de gebeurtenissen in Meerdijk en dat heeft zo zijn invloed op de namen die kijkende aanstaande moeders aan hun kinderen geven.

Voornamen als Bowien, Florien, Fos, Isabella, Janine, Mira, Ronja, Roos, Roxy, Terra, Tessel, Yasmin en Dex, Job, Julian, Milan, Morris, Stefano, Sylvester werden in Nederland populairder of zelfs ge(her)ïntroduceerd door de succesvolle soap.

Seizoen 2011/2012

In het huidige (22e!) seizoen spelen een kleine dertig personages die dit jaar kans lopen te moeten emigreren of gewoon vermoord of ontvoerd te worden. De meeste van hen dragen namen die al lang voor het personage zijn entree maakte over zijn hoogtepunt heen waren: Bianca, Maxime, Nina, Tanya en Anton, Constantijn, Danny, Edwin, Lucas, Nick, Sjoerd. Andere voornamen zijn zelfs nooit populair geweest in Nederland: Rikki, Jef en Ludo bijvoorbeeld.

De nieuwe Milan en Morris

Toch zitten de makers van GTST soms bovenop de trends. Er spelen verschillende personages mee die namen hebben gekregen die (op het moment van introductie) nog niet superpopulair waren, maar al wel in de lift zaten: Amy (2010), Jack (2005), Lana (2011), Laura (1990), Rik (1995) en Valentijn (2008). Kleuter Valentijn wordt overigens gespeeld door tweelingbroertjes die in werkelijkheid Patrick en Ricardo heten.

Populariteit voornaam Morris (GTST personage maakte debuut in 1999). Bron: Meertens Instituut

Echt knap is het om weer zo’n succesvolle naam als Morris of Milan te ‘verzinnen’. Die namen bestonden natuurlijk al langer, maar waren zeer zeldzaam in Nederland.

De nieuwste kanshebbers zijn Bing (2005) en Noud (2006) bij de jongens en Lorena (2007) en Sjors (2003) bij de meisjes. Deze namen stegen na hun komst bij de soap vanuit het niets de hoogte in: nu nog zien of dat zo blijft.

19 antwoorden op “Goede Tijden, Goede Namen”

  1. Het kan ook andersom werken. Noud vind ik bijvoorbeeld een leuke naam, maar zou het om de serie al veel minder snel aan eigen kind geven.

  2. Ik kijk NOOIT naar GTST…

    Maar ik begrijp nu dat de moeder van de Bowien die ik les geef dat wel doet 😉

  3. Ik volg verscheidene series. Maar de mooie namen vind ik altijd in een programma waar ik zomaar ff langszap, of in een docu, of een film, of een boek.

  4. En de ‘echte’ namen van de acteurs? Bijvoorbeeld Gigi en Raynor (al is die nog vrij vers) is daar verandering in opgetreden?

    1. Ik denk dat Isa Hoes een enorme invloed heeft gehad gezien de vele Isa’s die een aantal jaar geleden werden geboren.

    2. Ik vind Raynor een heel mooie naam en zou hem zeker kiezen voor een zoon, volgens mij is het een Scandinavische naam?

  5. Ik kijk wel Gtst, en het is me altijd al opgevallen dat heel veel vrouwelijke personages uniseks- of mannelijk klinkende namen hebben. Zoals Sjors en Charlie bijv: kunnen voor beide geslachten, net als Rikki en Maxime. Een paar jaar geleden had je ook nog een Daantje in de serie, met haar moeder Hans.
    Over het algemeen vind ik de namen die voorbijkomen wel leuk afwisselend. Er zit niet een bepaalde lijn in of zo; je komt soms hele aparte namen tegen, maar ook hele gewone, en er zit af en toe ook iets tussen wat ik zelf mooi vind. Van de huidige personages zit er echter niets tussen wat ik echt heel mooi/leuk vind.

    1. wat leuk van die ‘meiden’ namen!
      dat is me nooit echt opgevallen,
      had even een aha-momenje :p

  6. Milan, tsja… ik had me altijd voorgenomen om een eventuele zoon Milan te noemen, maar de naam werd door GTST zo populair dat de naam al snel wat van zijn glans verloor. Daarnaast vond ik het karakter ‘Milan’ ook echt een mega-irritant personage, dus na de introductie van Milan in GTST had de naam voor mij al snel afgedaan.

  7. Zonder de serie te kijken, weet ik dat Ludo een grote rol heeft in GTST. Het is ook een naam die in de familie van mijn man voorkomt (Ludovicus zelfs). Ik hou wel van dergelijke vernoemingen. We hebben erover gedacht om zoonlief Ludo te noemen, maar ik vind de associatie (die anderen vast hebben) met de serie helemaal niet leuk. Dus werd het een andere naam met een L.

    1. De vader van een vroegere vriendin van mij heette zo, wij hadden altijd de grootste lol om die “rare” naam; Ludovicus.

  8. Vind Charlie een leuke naam, maar dan wel mooier als het geschreven is als:

    Charley of Charly

  9. Toen wij onze zoon Milan de doopnaam Stefano gaven kregen we eens de vraag of we fan van GTST waren. Tot die tijd hebben we nooit aan de serie gedacht. We zijn dus ook geen kijkers (meer anti eigenlijk). Wij kwamen op Milan naar aanleiding van een contact met een slavische jongen.
    Morris vind ik trouwens wel een leuke naam.
    Ik zou best een willen weten hoe die makers de namen van de karakters uitzoeken

  10. Bij mij in de straat is een tweeling geboren: Charlotte en Valentijn. Zouden de ouders gtst kijkers zijn?

Reacties zijn gesloten.