Jermanydragonfire

Naamkundige Doreen Gerritzen stuurde me vanmiddag een linkje naar een nieuw boek met de intrigerende titel Bad Baby Names: the worst true names parents saddles their kids with – and now you can too! 

Matthew Rayback en Michael Sherrod – die zelf natuurlijk de saaiste Engelse voornamen ooit dragen – zijn door duizenden namen in de Amerikaanse bevolkingsregistratie van voor de Tweede Wereldoorlog gegaan en hebben een lijst aangelegd van de wonderlijkste namen die ze zijn tegengekomen, gesorteerd op thema.

Hun vondsten, waaronder Sandwich Green, Title Page, Cholera Peace, Bread White en Good Dog klinken natuulijk heel grappig, maar zoals Doreen namens een collega van haar meldt, is het maar de vraag of deze namen echt kloppen.

Degenen die de enquêtes indertijd afnamen, hadden weinig belang bij het correct registreren van (alle) voornamen en hadden weinig ervaring met de vele ‘buitenlandse’ namen van immigranten.

Daardoor kan Gladys makkelijk Hades worden, en heten meisjes ineens Alexander in plaats van Alexandria. Dat neemt niet weg dat het ongetwijfeld amusant zal zijn om dit boek door te ploegen.

Voorlopig hou ik het echter bij hedendaagse bizarre voornamen, zoals van de kleine Jermanydragonfire Jayden Jordan Hineline, die vorig jaar geboren werd in een gezin waar al een Arrayan, Evan, Justin, Journey en Jreed aanwezig waren.

Dat soort pareltjes kun je regelmatig terugvinden op het erg grappige forum van Baby’s Named a Bad, Bad Thing.

2 antwoorden op “Jermanydragonfire”

  1. ZElfs afgekort is het geen leuke naam: Jerman.
    Bij Evan en Justin hadden de ouders zeker geen inspiratie…

Reacties zijn gesloten.