A Girl Named Finn

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) publiceert in haar maandblad Burgerzaken & Recht zo nu en dan interessante verhalen van ambtenaren die aan hun balie verse vaders treffen die de naam van hun spruit duidelijk proberen te maken. Oud-collega Gerrit Bloothooft schrijft een serie artikelen over ditzelfde onderwerp in het tijdschrift, getiteld Opmerkelijke voornamen in de GBA.

***

In het derde en voorlopig laatste artikel uit de reeks (link volgt zodra beschikbaar link) gaat Bloothooft in op typische jongens- en meisjesnamen, en het gebruik van uniseksnamen in Nederland.

Veel jongens met een uitgesproken vrouwelijke eerste naam krijgen in hun tweede en/of volgende namen vaak wél mannelijke namen (en vice versa): Maria Barbara Joseph bijvoorbeeld.

Veel jongens met een vrouwelijke eerste naam hebben namen gekregen die vroeger, of in andere landen wél uitgesproken mannelijk zijn: Inge (Scandinavisch), Marian (Slavisch) en Andrea (Italiaans). Jongens met een vrouwennaam als tweede naam zijn waarschijnlijk vernoemd: katholieke namen als Maria, Elisabeth, Anna etc. komen het meeste voor.

Ouders van meisjes met een mannelijke eerste naam hebben de volgende generatie jongensnamen ‘ingenomen’ in een poging hun dochter een ‘stoere’ naam te geven: ze heten relatief vaak René, Daan of Pim.  Een mannelijke tweede naam duidt ook hier op vernoemen: Johannes, Petrus en Gerardus zijn op die plek het meest in trek.

Toch krijgen steeds meer kinderen die in recente jaren zijn geboren geen tweede of derde naam meer, maar moeten het doen met een voornaam die (tegenwoordig) bij het andere geslacht thuishoort.

Zo zijn er jongens met de naam Kim en Sanne, oorspronkelijk mannelijke namen, maar in Nederland allang door de meisjes overgenomen. Ook Nikki, Zoë, Quinty en Bente komen met enige regelmaat voor onder basisschooljongens.

Meisjes met slechts één voornaam krijgen mannelijke namen als Joey, Max, Mick of Milan. Het is overigens slechts een heel klein clubje kinderen dat een dergelijke ‘verwarrende’ naam krijgt: enkele tientallen in een groep van bijna een miljoen kinderen.

In onderstaande tabel zie je de meest voorkomende uniseksvoornamen in Nederland (inclusief volwassenen): tussen het aantal mannen en het aantal vrouwen met deze naam mag maximaal een factor 2 zitten.

rang uniseksnaam
1 Anne (11.833)
2 Jamie
3 Jaimy
4 Senna
5 Pleun
6 Lesley
7 Beau
8 Jip
9 Marlon
10 Eliza
11 Eltje
12 Quincy
13 Kris
14 Jessy
15 Juul
16 Luitje
17 Jacky
18 Luka
19 Adri
20 Sammy (364)

Als je alleen zou kijken naar kinderen die na 1994 zijn geboren, zou de top 10 er iets anders uitzien: Senna, Jamie, Nicky, Jaimy, Beau, Jip, Quincy, Juul, Jessy en Kris.

Tot mijn verbazing geen Robin in de lijst, toch wel dé uniseksnaam van de afgelopen jaren, in mijn ogen althans.

***

Deel 1: J’Adore Archinella en de langste naam van NL

Deel 2: Jan Bosman Smit De Vries Van Amerongen

7 antwoorden op “A Girl Named Finn”

  1. Leuk artikel! Ik ben inderdaad ook verbaast over het feit dat Robin niet in de lijst staat. Ook had ik Sam i.p.v. Sammy verwacht. Dus weer wat nieuwe dingen te weet gekomen. Leuk!

  2. ‘Anne’ is toch eigenlijk geen uniseksnaam? Als ik het me goed herinner heeft de Friese jongensnaam niet zo veel te maken met de algemene Nederlandse meisjesnaam…

  3. Ik ken dus echt een meisje die Finn heet! Haar broer heet Rowy, wat meer een meisjes naam is. Dt is overigens niet expres zo gedaan, moeder kwam er na de geboorte pas achter dat de kinderen een naam hadden die meer gebruikelijk was voor de andere sexe.

  4. Leuk artikel.
    Mijn zoon heet Senna en ik had geen idee dat het zo’n populaire unisex naam was.

  5. En wat dacht je van René/Renee? Is toch ook een veel voorkomende unisexnaam….vreemd dat ie niet in de lijst staat.

Reacties zijn gesloten.