Julie Is De Mooiste Belgische Meisjesnaam

Deze week vroeg ik jullie om je mening te geven over de mooiste “Belgische” meisjesnaam.

Ik heb sterk het vermoeden dat web-streepje-log iets raars doet met de polls, want Marie kreeg vrijwel geen enkele stem, net als Simon in een eerdere Vraag van de Week.

Maar goed, daarop vind ik later nog wel een oplossing.

Jullie waren hoe dan ook duidelijk in je keuze: Julie is met bijna een kwart van de stemmen de leukste naam in de Belgische top 10.

Luna, ook al een naam die in Nederland weliswaar vaak voorkomt, maar nog niet in de top 20 staat, is ook al populair onder de lezers van dit blog.

Emma en Sarah zijn in Nederland enorm populair. Emma heeft een tijd de eerste plaats bezet gehouden in de toplijsten. De populariteit van Sarah is minder goed zichtbaar omdat de naam ook vaak als Sara wordt geschreven.

Opvallend is dat Laura en Manon niet vaak (meer) worden gekozen. Laura heeft bijna drie decennia lang in de top 10 gestaan, maar is daar sinds een paar jaar echt uit verdwenen. De populariteit van Manon dateert van langer geleden: een typische jaren ’70 naam.

Louise en Lea spreken een beperkter publiek aan, alhoewel ik denk dat dat de komende jaren in rap tempo zal veranderen.

Beide namen vallen in dezelfde categorie als retronamen Emma, Sophie, Isabelle, Charlotte, Olivia, Julie/Julia, wier sterren in rap tempo gestegen zijn.

En Clara? Een naam die in Nederland vooral geassocieerd wordt met koeien en eenzame oudtantes. Hadden kak-klassiekers Claire of Klaar(tje) in de poll gestaan, dan waren de uitkomsten vast anders geweest.

Julie [24.3%]
Luna [16.8%]
Emma [14.6%]
Sarah [13.0%]
Louise [10.2%]
Lea [6.8%]
Laura [5.8%]
Manon [5.1%]
Clara [3.5%]
Marie [0%]

Stemmen: 548