Karen is een verfrissende BN-babynaam

Aloys Buys
Aloys Buys (foto: Shownieuws.tv)

Aloys Buijs is vader geworden van een dochter: Karen! Dat bericht stond gisteren in ‘de bladen‘ en riep nogal wat vragen op.

Ten eerste: wie is deze man met de intrigerende voornaam die De Telegraaf haalt? Waarom koos hij voor een van de meest uit de gratie geraakte namen van 2011: Karen?

Het blijkt dus te gaan om de manager van zangers Nick & Simon en Jan Smit. Zijn vrouw heet Kim. Goed, dat weten we dan ook weer.

Maar, maar, maar: Aloys en Kim hebben al twee zoons genaamd Jaap (zo heet ook opa Buys) en Ron. Ik word er helemaal blij van. Niet van de namen Jaap, Ron en Karen op zich, maar het is zo verfrissend anders! Niks nep-retro of doorsnee-top20.

Karin en Karen

Zo’n 36 duizend Nederlandse vrouwen heten officieel Karin (80 procent), Karen (17 procent), Carin of Caren. Tel er in de praktijk nog maar een enkele tienduizenden bij op: dat is een groot deel van de vrouwen die in de jaren ’60 en ’70 Catharina zijn gedoopt. Het topjaar was 1969: toen werd 1,2 procent van de meisjes Karin genoemd (en nog eens 1,2 procent Catharina).

Populariteit voornaam Karin
Populariteit voornaam Karin (afbeelding: Meertens Instituut)

Uiteindelijk hebben we allemaal een moeder die Karin heet, of een collega Karen, of een artistiekerige buurvrouw die zichzelf Caryn noemt. De beroemdste Karen van het moment is natuurlijk K3’s Karen Damen, geboren in 1974. In 2009 kwam er maar een handjevol bij.

Ik verwacht geen spoedige massale terugkeer van de namen die ouders rond 1970 zo modern vonden: Ronald, Erwin, Angelique, Bianca. De naam van Karen’s vader Aloys betekent echter ‘in alle opzichten wijs, de zeer ervarene’. We zullen het zien!

11 antwoorden op “Karen is een verfrissende BN-babynaam”

 1. Met de naam Karin is op zich niet zo veel mis, ware het niet dat ik idd een collega, nicht, vriendin en buurvrouw heb met die naam… De jongste is 26, de oudste begin 40, klopt mooi met die grafiek.

 2. Ik vindt Karen een leuke naam, leuker dan Karin. dat klinkt harder en ik houdt van zachte meisjes namen.

 3. ach ja, what´s in a name…. Karin past mij, maar zou zelf toch voor andere namen bij eventuele kindjes kiezen.

 4. Oeh wat Vlaams! Ik heb al veel gehoord dat Karen van K3 in Nederland heel vaak Karin wordt genoemd, wat je hier dan weer niet vaak hoort.

  Ik vind het niet mooi, maar anders is het zeker ;).

 5. Ik vind het een leuke naam en ook een leuke combi met haar broers. Lekker makkelijk en goed in het gehoor liggend!

 6. In Volendam is men minder trend gevoelig voor namen en wordt er veel vernoemd.
  Bij ons is 3 jaar geleden een Karin geboren.
  Ik vind het wel iets hebben. Al die namen op y en o, Kelsey, Leonardo… ben ik wel zat.

 7. Karin… ik ken er volgens mij wel een stuk of tien! En een Karen. De Karin’s variëren in leeftijd tussen eind 20 en begin 50.

 8. Ik heet zelf ook Karen en ben blij met mijn naam .het klinkt stoer maar ook zachter dan Karin .

Reacties zijn gesloten.