Knuffel Mag Geen Mohammed Heten

[Naschrift 29-11-2007] De lerares krijgt vanwege “het beledigen van het geloof van de moslims in Soedan” 15 dagen gevangenisstraf en wordt daarna Soedan uitgezet als ongewenst vreemdeling, zo oordeelde de rechtbank vandaag.

[27-11-2007] Gillian Gibbons (54), een Engelse lerares op een privéschool in Soedan, is veroordeeld tot veertig zweepslagen en gevangenisstraf omdat zij het haar leerlingen had toegestaan een teddybeertje ‘Mohammed’ te noemen.

Een van de kinderen van groep 3 bracht het nog naamloze beertje mee voor een schooltentoonstelling over dieren en hun habitat.

De lerares stelde een lijst van 23 namen op waaruit de leerlingen mochten kiezen en 20 van hen stemden op de naam van de profeet.

De kinderen mochten de beer om de beurt mee naar huis nemen in het weekend, waarbij ze in een dagboek verslag konden doen van hun belevenissen met de mascotte.

Op de voorkant van het dagboek staat een foto van de beer, met daaronder de tekst: “Ik ben Mohammed.”

Verschillende ouders hadden daarover geklaagd bij de autoriteiten over ‘het beledigen van de islam’, aangezien het volgens hen niet is toegestaan afbeeldingen van de profeet te maken.

Gibbons werd dit weekend opgepakt en zal vandaag worden ondervraagd. Haar collega’s zeggen dat de vrouw nooit de intentie heeft gehad iemand te beledigen; het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken biedt ondersteuning.

Je vraagt je toch af hoe er in Soedanese kranten wordt omgegaan met de honderdduizenden mannen die Mohammed (Muhammad) heten, en waarvan enkelen toch ook wel eens met foto en bijbehorend onderschrift in de krant terecht komen.