Izzie

In de serie “wereldberoemd in heel Nederland”: actrice Carry Tefsen (69) is voor de vierde keer oma geworden.

Nu gaat dat soort nieuws zelfs mij te ver, ware het niet dat de nieuwe aanwinst Izzie is genoemd. En haar moeder Daan heet, en haar vader Kim. Bijzondere verzameling.

Izzie is de roepnaam van dokter Isobel Stevens in de populaire ziekenhuissoap Grey’s Anatomy, die sinds 2005 wordt uitgezonden.

Sindsdien is de naam iets populairder geworden in Nederland: vrijwel vanuit het niets werden in 2006 acht meisjes Izzy genoemd. Een meisje kreeg de naam Izzie mee: de eerste in ons land.

Ook Isobel is een bijzonder zeldzame naam: in ruim 20 jaar tijd slechts 33 vernoemingen.

Andere vormen zijn daarentegen heel populair, zoals de volgende namen tussen 1983 en 2006:

 • Isa: 5.221
 • Isabeau: 300
 • Isabel: 3.044
 • Isabella: 1.919
 • Isabelle: 3.269
 • Iza: 384

Vooral de opkomst van Isa is opmerkelijk: in 1983 kreeg slechts 1 meisje deze voornaam, en pas in 1995 waren het er 25.

Daarna was het niet meer te houden: in vijf jaar tijd steeg het aantal Isa’s explosief, van ruim 200 in 1998 tot maar liefst 775 meisjes in 2003! Vanaf 2004 daalt het aantal meisjes dat Isa wordt genoemd weer.

De ‘belangrijkste’ Isa is natuurlijk actrice Isa Hoes, maar opmerkelijk genoeg werd haar voornaam pas populair toen ze haar wat suffe rol in de soap Goede Tijden Slechte Tijden achter zich liet.

Het ziet ernaar uit dat Isa typisch zo’n naam ‘van horen zeggen’ is: allemaal geleend van het geboortekaartjesbord bij de verloskundige.

6 antwoorden op “Izzie”

 1. Ik ken de naam Izzy ook uit de comedy Scrubs, daar is het een afkorting van Isabella, het één jarige dochtertje van Chris en Carla Turk 🙂

 2. Een van de gitaristen uit de originele bezetting van Guns ’n Roses heet ook Izzy. Al geloof ik niet dat dat zijn echte naam was.

 3. Tenzij je bronnen héél recent waren op het moment van schrijven, kan je kan de statistiekjes aanpassen, mijn dochtertje (geboren in oktober 2007) heet ook Isobel, dus dat is nummer 34 🙂

  Overigens komt de naam Isobel voor in een liedje van Björk. Dat is waar ik die variant van de naam heb leren kennen.

 4. Wij hebben ons puppie in 2009 Izzie genoemd..moest met een I beginnen en dit vonden we vlot klinken…later hoorden we dat het een naam is van Greys anatomie…….

 5. Wij hebben ons puppie in 2009 Izzie genoemd..moest met een I beginnen en dit vonden we vlot klinken…later hoorden we dat het een naam is van Greys anatomie…….

Reacties zijn gesloten.